Essentiële oliën zijn gewonnen uit planten. Ze zijn heel geconcentreerd, waardoor je per keer maar heel weinig van deze olie hoeft te gebruiken. Gelukkig zijn de meeste essentiële oliën heel lang houdbaar. Hoe lang precies? En hoe kun je essentiële oliën het beste bewaren?
Essentiële oliën bevatten geurstoffen uit kleine holtes en kanaaltjes van planten. ‘Aromatische oliën’ worden ze ook wel genoemd, of ‘etherische oliën’. Gesteld wordt dat ze de essentie, de levenskracht bevatten van de plant waaruit ze zijn gewonnen. Deze levenskracht of ‘Chi’ zou bijdragen aan je eigen levenskracht en welzijn, zo is de gedachte.
Tips voor het bewaren van essentiële oliën
Essentiële oliën stoten bacteriën en schimmels vaak af. Die krijgen geen kans in het flesje. Tóch kan de olie achteruitgaan doordat deze in contact komt met zuurstof.
Knijp het pipetje leeg
Heb je de essentiële olie gebruikt, knijp dan het pipetje leeg. Blijft er olie achter in het pipetje, dan kan het kunststof dopje uitdrogen en hard worden. Essentiële olie kan kunststof namelijk aantasten.
Schrijf de datum van opening op het flesje
Veel essentiële oliën zijn na opening een bepaalde tijd houdbaar, bijvoorbeeld 1 of 2 jaar. Om te voorkomen dat je later niet meer weet wanneer je het flesje hebt geopend, doe je er goed aan om de datum van opening op het flesje te schrijven. Dan kan hier geen twijfel over bestaan.
Bewaar de essentiële olie op een koele, donkere plaats
Essentiële oliën kun je het beste droog en koel op een donkere plaats bewaren. Ze zijn gevoelig voor licht en warmte. Kies een plek die qua temperatuur zoveel mogelijk het zelfde blijft. Zorg er ook voor dat de essentiële olie niet in contact komt met direct zonlicht.
Houdbaarheid
Over het algemeen is een essentiële olie lang houdbaar. De meeste citrusoliën zijn maximaal 1 jaar na opening houdbaar. Andere oliën zijn veel langer te gebruiken. Oliën die (verdund) zijn te gebruiken op je huid, kun je vaak tot 2 jaar na opening voor je huid gebruiken. Na die tijd kunnen deze oliën alleen nog dienen om een aangename geur te verspreiden in je huis. Je laat de olie verdampen in een aromadiffuser, zoals de Chi Space Aromadiffuser. Je kunt dan zelf bepalen of de olie nog lekker genoeg ruikt. De geur gaat in de loop van de tijd vaak achteruit. Er zijn wel uitzonderingen. Bepaalde essentiële oliën worden naarmate de tijd verstrijkt alleen maar beter. Ze gaan juist beter ruiken. Een voorbeeld van dit soort oliën zijn sandelhoutolie, patchouli-olie en jasmijnolie.
Waarvoor je essentiële oliën gebruikt
Er zijn allerlei soorten essentiële oliën verkrijgbaar, waaronder citrusolie, mandarijnolie, amandelolie, pepermuntolie, lavendelolie en rozenolie. Sommige van deze oliën kun je alleen laten verdampen in een diffuser, andere zijn ook geschikt om verdund op je huid te gebruiken, bijvoorbeeld voor een massage. Je gebruikt dan enkele druppels in combinatie met een basisolie, zoals kokosolie, amandelolie of sesamzaadolie. Hiervoor bestaan richtlijnen. Het is belangrijk om je te houden aan de aanwijzingen op het etiket. De meeste essentiële oliën mogen absoluut niet puur gebruikt worden. Ga in ieder geval niet zomaar met een essentiële olie experimenteren. Sommige essentiële oliën mogen juist niet gebruikt worden op de huid. Ze kunnen de huid gaan irriteren.
Essentiële oliën kopen bij Drogist.nl
Bij Drogist.nl is een ruim assortiment aan essentiële oliën of etherische oliën verkrijgbaar. Je bestelt de gewenste olie heel voordelig online via onze webshop. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij het bestelde product zo snel mogelijk thuisgestuurd krijgt.