Als de zon schijnt zijn de meeste mensen vrolijker en vriendelijker dan wanneer het regent. Nu de herfststormen beginnen en het kouder wordt, gaan veel mensen zich een beetje neerslachtig voelen en kunnen ze zelfs depressies krijgen. Meestal is dit geen echte depressie, maar een lichte vorm hiervan. Dit wordt ook wel de ‘winterblues’ of een ‘winterdipje’ genoemd. Onze biologische klok wordt verstoord en loopt niet meer gelijk aan het daglicht, daardoor krijgen veel mensen last van een winterdepressie.
Waarschijnlijk voel jij je ook wel eens minder goed wanneer het dagen lang achter elkaar slecht en somber weer is, maar sommige mensen (ongeveer één op de tien tot twintig mensen) hebben hier zo veel last van dat ze moeite hebben om nog normaal te functioneren. In dit bericht zullen we je een aantal tips geven hoe je het beste met een winterdepressie om kunt gaan.
Oorzaken van een winterdepressie
De oorzaken van een winterdepressie zijn nog niet helemaal bekend. De hoeveelheid daglicht heeft invloed op de ‘melatoninespiegel’. Melatonine is een hormoon dat ’s avonds aangemaakt wordt en er voor zorgt dat je slaperig wordt en goed kunt slapen. Melatonine zorgt dus eigenlijk voor jouw biologische klok (een gezond dag- en nachtritme). In de winter is er weinig daglicht. De concentratie van melatonine kan hierdoor overdag hoger zijn en daardoor voelen de mensen die last van een winterdepressie hebben zich ook overdag erg moe.
Ervaringen en ontwikkelingen in de jeugd, spanningen, stress en andere problemen kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van de winterblues. De klachten van een winterdepressie beginnen meestal bij personen vanaf 20 jaar, maar ook kinderen kunnen hier last van hebben. Hieronder zullen we de winterdepressie symptomen op een rijtje zetten.
Winterdepressie symptomen
- Langdurige somberheid
- Je bent prikkelbaar
- Je raakt sneller verward
- Je bent nerveus
- Lusteloosheid
- Je bent erg vermoeid
- Je huilt veel sneller dan dat je normaal zou doen
- Je hebt een slechte concentratie
- Je hebt overspannen gevoelens
- Geen zin in sociale contacten. Gezellig naar de bioscoop met vriendinnen of een avondje naar de kroeg? Nee bedankt, jij blijft liever in je bed liggen.
- Je hebt behoefte aan calorierijk voedsel
- Je hebt veel kritiek op jezelf en weinig gevoel voor eigenwaarde.
Behalve deze psychische symptomen, kun je ook last hebben van een aantal lichamelijke symptomen, zoals:
- Spierzwakte en/of spierpijn
- Verstopping (obstipatie)
- Gewichtstoename
Winterdepressie voorkomen
Vaak verdwijnen de klachten van een winterdepressie in het voorjaar weer maar om het jezelf toch makkelijker te maken hebben wij een aantal ‘winterdepressie tips’ voor je op een rijtje gezet.
- Verdrijf sombere gedachten. Om je winterdip te voorkomen is het een goed idee om je lichaam actief bezig te laten zijn. Als je fysieke inspanningen levert, dan kan je je gedachten verzetten en je geest vrijmaken. Als je lichaam na de inspanningen moe is geworden, heb je minder energie over om te gaan zitten piekeren. Op deze manier geef je jouw sombere gedachten dus minder kans!
- Drink kruidenthee. Vooral Kamille thee is erg geschikt. Dit is een prima allround kalmeringsmiddel en kan dus ook helpen om lekker in slaap te kunnen vallen.
- Houd je van knutselen of lekker creatief bezig zijn? Doen! Wanneer je hier mee bezig bent kun je je verstand op nul zetten en jezelf volledig overgeven aan de creatieve activiteit, zo zorg je voor afleiding en wordt de neerslachtige stemming naar de achtergrond verwezen.
- Nu het kouder wordt hebben de meeste mensen geen zin meer om ’s avonds iets te gaan doen, ze blijven gezellig thuis om voor de televisie te hangen. Toch is het heel belangrijk dat je je sociale contacten onderhoud. Door te praten met je vrienden en geregeld iets leuks te gaan doen zoals een avondje in de kroeg hangen, kan je de winterstress even van je afzetten. Hierna zal je je ook veel beter voelen!
- Geef knuffels! Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat even lekker knuffelen de bloeddruk verlaagt. Ook komt er op dat moment een ontspanningshormoon vrij. Dit vermindert de overspannen gevoelens.
- Lichttherapie. Een van de belangrijkste oorzaken van de winterdipjes en winterdepressies is namelijk het gebrek aan zonlicht! Een andere optie kan zijn om ’s winters eens lekker een weekje naar een warmer land te gaan. Als je in de winter twee weken kan genieten van een warme plaats in een zuiders vakantieoord, kun je de rest van de winter makkelijk aan!
Onderhoud je sociale contacten dus goed en volg de andere tips goed op, zo heb jij geen last meer van de winterblues!