Voorjaarsschoonmaak checklist – maak je huis lente proof!

De lente is aangebroken en dat betekent natuurlijk maar één ding, tijd voor de grote voorjaarschoonmaak! Om fris het nieuwe seizoen in te gaan nemen we alle plekjes in het huis eens goed onder de loep. Vergis je niet, dit kan nogal een grote en (voornamelijk) chaotische activiteit worden. Gebruik daarom deze checklist, zodat jij zorgeloos aan de slag kunt!

 

Aangezien het gebruikelijk is om bij een voorjaarsschoonmaak het hele huis schoon te maken, is deze checklist opgedeeld in ruimtes. Bij elke ruimte zullen een paar tips & tricks en aanbevolen producten staan. Volg ons schoonmaak stappenplan en begin de lente heerlijk fris en schoon!

 

De keuken 

We beginnen met de keuken, waarschijnlijk niet de favoriet onder ons schoonmakers. Maar een schone keuken is een goed begin van een schoon huis! 

 

Tips & Tricks

 • Voor het reinigen van de koelkast en/of vriezer haal je deze een dag van ten voren leeg. Stop bederfelijke producten in een koeltas of dergelijke. Haal de stekker eruit of zet de koelkast/vriezer op stand 0 en zet de deuren open. Haal de dag erna alle lades en plankjes eruit. Maak de elementen en koelkast/vriezer schoon met een doek of de zachte doek van een schuursponsje. Gebruik de HG Hygiënische koelkastreiniger voor een grondige reiniging. 

 • Bij het legen van de prullenbak wordt vaak vergeten om de prullenbak zelf ook even schoon te maken, hier kunnen zich veel bacteriën bevinden. Voorkom nare geurtjes!

 • De vingerafdrukken op de deurtjes van de oven, magnetron of ramen zijn simpel weg te halen met keukenpapier en ruitenreiniger. Gebruik hiervoor de Ecover Ruitenreiniger Spray voor een streeploze glans. 

 • Ook de waterkoker moet eraan geloven. Maak de buitenkant schoon met een microvezeldoek en afwasmiddel. Giet in de waterkoker een scheut azijn (bijvoorbeeld met de Ecodoo Schoonmaakazijn), doe er water bij en laat het koken. Nadat het heeft gekookt laat je het nog even een halfuur staan en spoel je de koker vervolgens een aantal keer om.    

De woonkamer 

Het pronkstuk van het huis, de woonkamer! Dit is de ruimte waar je gasten ontvangt en waarschijnlijk zelf het vaakst bent. Genoeg reden dus om deze ruimte even extra aan te pakken. 

 

Tips & Tricks

 • Ruim eerst alles op, zet de meubels aan de kant en neem alle elektronica af met een heel licht vochtig microvezeldoekje (zoals de Vileda Microvezeldoeken).  

 • Stof al je meubels af, vergeet de hoekjes en plinten niet, en ga er vervolgens met een vochtig doekje langs.  

 • Stofzuig naast de vloer ook meubels als je bank en stoelen. Wanneer mogelijk kun je de kussens en kussenslopen wassen, let daarbij goed op de wasinstructies. 

 • Zitten er vlekken in één van de meubels die er niet uitgaan? Probeer dan eens de HG Vlekkenspray. Kijk uit, niet voor alle oppervlakten geschikt!  

 

De slaapkamer

De ruimte waarin jij waarschijnlijk de meeste privacy hebt. Begin en eindig de dag met een fijn gevoel in deze ruimte door een goede schoonmaakbeurt. 

 

Tips & Tricks

 • Het begin van de lente betekent ook dat je winterkleding weer wordt omgeruild met je zomerkleding, een mooie kans om je kleding kast goed op te ruimen. Maak heel je kleding kast leeg, sla de winterkleding op en stof eerst de oppervlakte af voordat de zomerkleding weer haar entree maakt.  

 • Was alle kussens, dekbedden, hoezen en toppers.  

 • Je matras mag af en toe ook even opgefrist worden. Gebruik daarvoor de HG matrasopfrisser. Spray het mengsel op je matras (aan beide kanten eventueel) en laat het simpelweg drogen. Zo worden vlekken verwijderd en ruikt je matras weer heerlijk fris.  

 • Reinig de ramen, raamkozijn en de vloer en/of vloerkleed. 

 

De badkamer

De plek waar we ons weer schoon willen voelen, dus dan moet de ruimte dat uiteraard ook zijn. 

 

Tips & Tricks

 • Het is handig om in deze ruimte alle spullen weg te halen, waaronder ook alle manden en lades legen.  

 • Niet het leukste om te doen, maar wel heel belangrijk, ontkalken. Doe dit meteen wanneer je begint, dan kan je het laten intrekken als je verder gaat met de rest van de badkamer. Gebruik voor het ontkalken de HG Kalkaanslagverwijderaar voor gegarandeerd resultaat. 

 • In het plafond van je badkamer zit waarschijnlijk een filter die vocht afvoert. Verwijder deze filter en spoel het af onder stromend water.  

 • Maak de badkamers tegels en voegen schoon. Voegen maak je het best schoon met water gemend met azijn of met de HG voegenreiniger. Gebruik een tandenborstel om over de voegen te schrobben.  

 • Neem de overige oppervlakten af met een vochtige doek en schoonmaakmiddel. 

 

De wc

Deze ruimte valt uiteraard niet te missen. Maak met deze tips je wc nog net wat schoner dan het (hopelijk) wekelijkse ritueel. 

 

Tips & Tricks

 • Stofzuig de vloer om losliggend vuil te verwijderen.  

 • Laat de wc-borstel na het schoonmaken van de binnenzijde van de wc (met een schoonmaalmiddel als de Wc eend Schuim Citrus Fresh) in de wc zitten, zodat deze kan weken en eventueel vuil loslaat. 

 • Vergeet niet de deur, deurklink en knop van het slot schoon te maken. Hier blijven ook veel bacteriën achter.  

 • Maak de spoelknop en waterreservoir schoon. De buitenkant van de wc kan schoongemaakt worden met bijvoorbeeld de Wc eend Toiletdoekjes

 • De wandtegels rond de wc mogen ook goed geschrobd worden, doe dat bijvoorbeeld met de HG Tegelreiniger

 • Houd je wc fris met de Wc Eend Blok 3 in 1 Lavendel!

 

De werkkamer

Mocht je deze ruimte in je huis hebben, dan is daar dit jaar vast goed gebruik van gemaakt. Nu we niet meer naar werk kunnen is het kantoor naar huis verplaatst. Kijk tijdens het schoonmaken wel uit dat er geen belangrijke documenten verloren kunnen gaan! 

 

Tips & Tricks

 • Neem net zoals in de woonkamer, de elektronica af met een vochtig microvezel doekje.  

 • Verwijder vuil van je toetsenbord en schermen met een pluisvrije doek.  

 • Met een wattenstaafje kan je goed de ruimtes tussen je toetsenbord schoonmaken, een plek die vaak vergeten wordt.  

 

De ramen

We maken van de ramen even een aparte categorie, aangezien deze vaak in elke ruimte aanwezig zijn. Vieze ramen geven een ruimte een veel mindere schone uitstraling. Daarnaast willen we natuurlijk wel goed naar buiten kunnen kijken nu alles weer bloeit en straalt. 

 

Tips & Tricks

 • De beste tip; maak je ramen niet schoon als de zon er direct op schijnt. Door de zon komen er sneller strepen op je ramen en die willen we nou net weghalen! 

 • Was je ramen eerst met een spons en warm water. Doe dit nog een keer maar nu met een andere spons en een mengsel van water met azijn. Neem vervolgens het raam af met een trekker. Droog na met een krant (ja echt!) of een zeem voor het weghalen van eventuele strepen. 

Nu dat je huis weer straalt en heerlijk ruikt staat er ons nog maar één ding te doen: ultiem genieten van het heerlijke weer dat eraan komt. Dat hebben we wel verdiend!  

 

De beste schoonmaakmiddelen bestellen op Drogist.nl 

De beste schoonmaakmiddelen voor de voorjaarsschoonmaak bestellen op Drogist.nl. Indien je vragen hebt over ons assortiment, helpt ons klantenserviceteam je graag. Ook voor vrijblijvend advies over onze specialismen kun je bij drogist.nl terecht. Boven de €20,00 profiteer je van gratis verzending! 

Terug naar overzicht

Deodorant met of zonder aluminium?

25 september 2023 - In sommige deodorant zitten aluminiumzouten. Deze vernauwen de zweetklieren, zodat je minder (snel) gaat zweten. Je kunt ook kiezen voor aluminiumvrije deodorant. Hierin zitten meestal stoffen die de groei van bacteriën remmen. Welke optie is de beste?   Vaak noemen we deodorant met aluminium ‘anti-transpirantdeodorant’, omdat het de...
Lees verder

Vliegjes in je plant? Zó bestrijd je rouwvliegjes!

18 september 2023 - Zitten je kamerplanten onder de kleine, zwarte vliegjes? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met rouwvliegjes of rouwvarenmuggen. Lees hier hoe je rouwvliegjes herkent en hoe je ze bestrijdt!   Een rouwvliegje, zoals de 'rouwvarenmug' in de volksmond wordt genoemd, doet jouzelf gelukkig geen kwaad. Van deze mug kun je bijvoorbeeld geen...
Lees verder

Louis Widmer komt met nieuwe anti-ageingproducten

14 september 2023 - De Intensief Anti-Ageinglijn van Louis Widmer is aangevuld met twee nieuwe producten: Oogomtrekgel en  Nachtcrème. Deze producten zijn nu verkrijgbaar bij Drogist.nl. Wil je huidveroudering doeltreffend aanpakken? Volg dan de complete anti-ageing-verzorgingsroutine!   De Louis Widmer-producten van Intensief Anti-Ageing geven je huid meer...
Lees verder

Een litteken behandelen met littekencrème

11 september 2023 - Littekens ontstaan na een operatie, na brandwonden, maar soms ook na waterpokken. Natuurlijk wil je een zo mooi mogelijk litteken dat niet teveel opvalt. Je kunt hiervoor littekencrème gebruiken. Welke littekencrèmes kun je zoal gebruiken?   Niet elk litteken is hetzelfde. Een hypertrofisch litteken is rood en verdikt. Zo’n litteken komt...
Lees verder

Waarom een tongschraper gebruiken zo gek nog niet is

4 september 2023 - Een slechte adem kan allerlei oorzaken hebben. Eén oorzaak wordt vaak over het hoofd gezien: tongbeslag. Om dit weg te halen, heb je een tongschraper nodig. Lees hier waarom je er goed aan doet om dit middel te gebruiken.   Dat ontstoken tandvlees voor een slechte adem kan zorgen, weten we inmiddels wel. Om ervoor te zorgen dat ons tandvlees...
Lees verder

Dit kun je wél eten als je coeliakie hebt

28 augustus 2023 - Heb je glutenovergevoeligheid of coeliakie, dan kun je geen producten met gluten verdragen, zoals brood en pasta. Gelukkig kun je heel veel dingen wél eten. Kijk hier wat je wél kunt eten als je coeliakie hebt.   Glutenvrije ontbijtproducten, koekjes en snacks … Ook met coeliakie kun je genieten van lekkers. Er is zelfs volop keus aan...
Lees verder

Parfumallergie? Kies voor parfumvrije alternatieven

17 augustus 2023 - Heb je last van parfums in verzorgingsproducten? Dan ben je niet de enige. Gelukkig zijn er ook huidverzorgingsproducten en wasmiddelen zonder parfums verkrijgbaar. Wij geven een aantal tips.   Parfum wordt vaak aan een product toegevoegd om het lekker te laten ruiken. We vinden het fijn dat producten als dagcrème en wasmiddel een aangename...
Lees verder

"Help, ik heb een teek!"

14 augustus 2023 - Heb je een uitstapje gemaakt in de vrije natuur? Controleer jezelf dan op teken: een soort platte spinnetjes die zich in je huid vastbijten en zich volzuigen met bloed. Zelfs als je in je eigen tuin hebt gezeten, kun je een tekenbeet opdoen. Wat moet je doen als je een teek in je huid ontdekt?   Het snel weghalen van een teek is belangrijk....
Lees verder

De vakantiechecklist: dit wordt vaak vergeten

7 augustus 2023 - Ik ga op vakantie en neem mee … Helaas bereiken niet altijd alle benodigde spullen het vakantieadres. Tandenborstel en EHBO-setje staan in de top van de vergeten reisspullen. Denk je ook aan je reisapotheek? Kijk hieronder wat je zoal mee kunt nemen.   Enkele van de meest vergeten reisspullen zijn een tandenborstel, EHBO-setje, oordopjes en...
Lees verder

Serum, moisturizer, dagcrème: wat is het verschil?

31 juli 2023 - Voor veel vrouwen hoort het bij de dagelijkse verzorgingsroutine: een serum, moisturizer, dagcrème en nachtcrème. Het zijn allemaal huidverzorgingsproducten die je vooral voor je gezicht gebruikt. Wat is het verschil tussen deze producten en welke gebruik je waarvoor?   Voor een gezonde, stralende huid is een goede huidverzorgingsroutine...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.