
Zit je neus helemaal dicht en wordt het slapen 's nachts steeds moeilijker door die verstopte neus? Krijg je een vervormde stem, last van je keel en wordt je er helemaal gek van? Grote kans dat je last hebt van een flinke verkoudheid. In dit artikel wordt er kort uitgelegd hoe een verkoudheid ontstaat en wat je er tegen kan doen.
Ontstaan verkoudheid
Verkoudheid wordt vaak onterecht verwisseld met griep. Verkoudheid is geen griep, maar een infectie in je luchtwegen door een virus. Griep heeft ernstigere ziekteverschijnselen dan een verkoudheid. Een virus in je luchtwegen ontstaat vaak door besmetting via een ander, bijvoorbeeld elkaar aanraken of via indirecte aanraking. Door het aanraken van een deurkruk waar iemand met een verkoudheid net heeft aangezeten is het mogelijk dat jij ook verkouden wordt. De virus ontstaat op gevoelige plaatsen, bij je neus en bij je keel. Nadat je een verkoudheid hebt gehad, ben je immuum voor dat virus. Echter, er zijn wel honderden verschillende virussen.
Verschijnselen verkoudheid
Bij een gezond persoon zonder verkoudheid produceert het slijmvlies in het neus en keelgebied genoeg slijm en vocht om dat gebied vochtig te houden. Wanneer dit slijmvlies ontstoken raakt door een virus, zwelt het op en produceert het veel slijm, ook wel snot genoemt. Een verkoudheid begint vaak met een zere keel of een verstopte neus. Je gaat meer niesen, hoesten, je voelt je loom en traag en krijgt last van hoofdpijn. Bij kleine kinderen kan er zelfs koorts opkomen.
Kan je verkoudheid voorkomen?
Dat is mogelijk als je wilt leven als een kluizenaar. Een virus wordt het meest overgedragen op momenten waarop mensen dicht op elkaar zitten in een slecht geventileerde ruimte. Hierbij kan je denken aan een bus, trein, school, kinderdagverblijf of in de tram. Besmetting is moeilijk te voorkomen. Je kan wel regelmatig je handen wassen en wanneer je hoest of niest een hand of zakdoek voor je mond houden. stop met roken, dit zorg voor extra irritatie in de slijmvliezen en verkoudheidsklachten blijven bij rook langer bestaan.
Medicijnen bij verkoudheid
Er is geen direct medicijn voor verkoudheid. Wel zijn er verschillende middelen om de symptomen te bestrijden. Bijvoorbeeld een neusspray of neusdruppels. Verder is het belangrijk dat je voldoende nachtrust hebt en een gezonde levensstijl. Een verkoudheid duurt ongeveer een week en je moet het virus gewoon uitzieken.
Verkoudheid is en blijft vervelend. Om het te voorkomen probeer je zo vaak mogelijk je handen te wassen en gezond te leven. Wanneer je helemaal gek wordt van een verstopte neus, is het aan te raden om een neusspray of neusdruppels te gebruiken. Wanneer er koorts bij komt kijken en deze na vijf dagen nog niet weg is, vraag dan advies aan je huisarts. Wanneer de koorts terug komt, vraag ook dan advies aan je huisarts.