Schüssler mineraalzouten

Om gezond te zijn, en natuurlijk te blijven, heb je mineraalzouten nodig. Het is belangrijk dat je deze zouten binnen krijgt in de juiste hoeveelheid en verdeling! Het kan zijn dat je een tekort aan een (of meer) van deze mineraalzouten hebt, hierdoor kan je klachten krijgen of jezelf minder fit voelen.

 

Wat zijn mineraalzouten?

Mineraalzouten zijn voedingsstoffen die  zicht eigenlijk overal in jouw lichaam bevinden. Deze zouten zijn noodzakelijk want dankzij de mineraalzouten functioneren alle processen in het lichaam op een goede manier. Normaal gesproken krijg je de mineraalzouten binnen via je voeding, deze zitten namelijk in fruit, groenten en granen. Het is alleen niet zo dat er geen tekort kan ontstaan wanneer je gezond en gevarieerd eet, ook al denken veel mensen dat. Er zijn namelijk bepaalde omstandigheden die er voor kunnen zorgen dat je celstofwisseling verstoord raakt! Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld (te) hard werkt, te intensief sport, veel stress hebt of slaapgebrek hebt.

 

Hoe werken de mineraalzouten?

Deze geneeswijze is gebaseerd op het gezond functioneren van de lichaamscellen, de basiseenheden van het leven. Een Duitse homeopaat, meneer Schüssler, ontdekte dat veel klachten en ziektes ontstaan door een tekort aan mineraalzouten in de lichaamscellen. Ook constateerde hij dat extra mineralen toedienen geen oplossing was. Het zit namelijk zo: een cel functioneert minder goed als er een tekort is aan deze essentiële zouten. Een ‘zieke’ cel kan zijn taken niet uitvoeren en is ook niet goed in staat om voedingsstoffen op te nemen. Schüssler is toen op het idee gekomen om de mineraalzouten te verdunnen en te potentiëren. Door die speciale bereiding worden de cellen geprikkeld om weer voldoende voedingsstoffen op te nemen. De mineralenstofwisseling wordt op die manier hersteld en het lichaam komt weer in balans. Het gebruik van de Schüssler zouten is dus echt een heel eenvoudige manier om de mineralendisbalans door de cellen zelf te laten corrigeren!

 

De 12 basiszouten

Ook al leef je nog zo gezond, soms raakt je lichaam gewoon even uit balans. Je krijgt klachten of je word ziek. Je hebt dan dus een tekort aan een of meer mineraalzouten. Hieronder zullen we de 12 mineraalzouten voor je op een rijtje zetten.

  1. Calcium Fluoratum: Nummer 1 zorgt voor de elasticiteit van het bindweefsel. Dit werkt voor de banden, weefsel, vaten, spieren en ook voor het tandglazuur en het botoppervlak. Je kunt dit gebruiken bij eeltplekken, huidkloven, platvoeten, spataders, aambeien, zwakke vingernagels, peesverrekkingen, hypermobiliteit en losse tanden.
  2. Calcium Phosphoricum: Dit is het belangrijkste botopbouwmiddel en vormt het tandbeen. Dit mineraalzout heb je nodig voor de vorming van bloed, de eiwit- en celopbouw. Je kunt het gebruiken wanneer je bloedarmoede hebt, slaapstoornissen, spierkramp, tintelingen en gevoelloosheid, nervositeit, groeipijn, onrustige benen, osteoporose en bij een eiwit/melkallergie.
  3. Ferrum Phosphoricum: Dit basiszout is een essentieel bestanddeel van de rode bloedlichaampjes. Het bindt zuurstof aan de rode bloedcellen voor een efficiënt transport. Je kunt dit zout gebruiken bij allerlei ontstekingen, verse wonden, oorpijn, oorsuizingen, een gebrek aan concentratie en bij koorts.
  4. Kalium Chloratum/Muriaticum: Dit basiszout zorgt voor de binding en opbouw van vezels in het lichaam. Ook is dit van invloed op de werkzaamheid van de klieren. Je kunt het gebruiken bij couperose, slijmhoest, gerstekorrels, rode adertjes en neiging tot overgewicht.
  5. Kalium Phosphoricum: Zorgt voor de opbouw van nieuw weefsel. Het is een onmisbare energiedrager en bindt het lecithine in het lichaam. Je kunt het gebruiken bij mondgeur, bloedend tandvlees, terugtrekkend tandvlees, bij hoge koorts en bij herstel.
  6. Kalium Sulfuricum: Dit is een zuurstofdrager en deze is onmisbaar voor regelmatige celvernieuwing. In het huidoppervlak is het mineraal nodig voor de pigmentvorming. Dit basiszout helpt je om weer gezond te worden, vooral na een periode van overbelasting. Ook bij sterke behoefte aan frisse lucht, claustrofobie, psoriasis, huidziektes, pigmentvlekken en wanneer je gevoelig bent voor vochtigheid kun je dit goed gebruiken.
  7. Magnesium Phosphoricum: Dit is nodig voor de botaanmaak en het heeft invloed op de werking van het hart, zenuwen, bloedsomloop, klieren, verteringsorganen en de stofwisseling. Je kunt het gebruiken bij opwinding, spanning, stress, een ochtendhumeur, plankenkoorts en menstruatiekrampen.
  8. Natrium Chloride/Muraticum: Dit vermenigvuldigt de hoeveelheid rode bloedlichaampjes. Het is nodig voor de opbouw van slijm in het lichaam en is zo betrokken bij de opbouw van alle slijmvliezen. Je kunt dit gebruiken tegen alle allergieën, dus ook tegen hooikoorts! Je kunt het gebruiken bij verkoudheid, beschadiging van het kraakbeen, bij brandwonden en zure oprispingen.
  9. Natrium Phosphoricum: Dit ondersteund het lichaam bij de uitscheiding van urinezuren zodat ophopingen of afzettingen worden vermeden. Het reguleert de vetstofwisseling en is verantwoordelijk voor de afbraak van suiker. Je gebruikt dit basiszout bij brandend maagzuur, opstotend zuur, vetzucht, reuma, talgproblemen, mee-eters en acné.
  10. Natrium Sulfuricum: Dit is een belangrijk ondersteuningsmiddel voor de lever, gal en de dikke darm. Het reguleert ook de suikerhuishouding. Je gebruikt het bij ontslakken, ontgiften, bij diarree, stinkende winden, lam gevoel in de ledematen, hoofdpijn door kater, stijve en pijnlijke gewrichten, wratten, jeukende huid, koortsblaren, eczeem en herpes.
  11. Silicea: Silicea reguleert het geleidend vermogen van de zenuwbanen. Het is belangrijk voor het bindweefsel, vooral voor de huid, haren en nagels. Je gebruikt dit bij gevoeligheid voor licht en geluid, trekkende oogleden, zwakke nagels, stinkend voetzweet, zweterige handen, inwendig etteren, zwangerschapsstriemen en wanneer je snel blauwe plekken hebt.
  12. Calcium Sulfuricum: Dit komt vooral voor in de lever, gal en spieren en werkt slijmoplossend. Het is eigenlijk de brandstof voor bindweefselcellen. Je gebruikt het wanneer je last hebt van een vastzittende verkoudheid, een amandel- of keelontsteking, chronische bronchitis, ontstoken tandvlees, abces, reuma, jicht, open wonden en bij vervuiling van het bloed.

De Schüssler therapie is een eenvoudige maar doeltreffende geneeswijze, die voor vrijwel iedereen geschikt is. Met de Schüssler mineraalzouten kunnen ontzettend veel klachten effectief worden behandeld. De Schüssler mineraalzouten zijn geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar en je bestelt deze voordelig online op Drogist.nl

 

Terug naar overzicht

Hoe behandel je een hoornaarsteek?

22 juli 2024 - De Aziatische hoornaar duikt steeds vaker op in ons land. Helaas kun je ook door die bij gestoken worden. Wat kun je verwachten na een steek van een hoornaar en wat moet je ertegen doen? Actie is in ieder geval snel vereist als je bent gestoken in je mond of als je allergisch bent voor het gif.   Een steek van de Aziatische hoornaar kan...
Lees verder

Diarree op vakantie? Dit kun je ertegen doen

15 juli 2024 - Op vakantie in een ander land kun je ineens last krijgen van waterige ontlasting. Je hebt bijvoorbeeld iets gegeten of gedronken waarin een bacterie, virus of parasiet zat. ‘Reizigersdiarree’ wordt deze acute vorm van diarree ook wel genoemd. Wat helpt hiertegen?   Als je op vakantie gaat naar een (sub)tropisch gebied, is de kans op...
Lees verder

Pigmentvlekkencrème tegen hyperpigmentatie

10 juli 2024 - Pigmentvlekken, wie heeft ze niet? Misschien heb je extra veel bruine plekjes op je huid: hyperpigmentatie. Je hebt bijvoorbeeld melasma of ouderdomsvlekken. Hoe zorg je ervoor dat deze vlekken minder opvallen? Lees hier welke pigmentvlekkencrème je zoal kunt gebruiken.   Hyperpigmentatie is niet schadelijk, maar je kunt je er wel aan storen....
Lees verder

Spaanse Vlieg als lustopwekkend middel

8 juli 2024 - Nooit verwacht dat Spaanse vlieg het lustgevoel kan verhogen? Hier lees je alles over het liefdesdrankje Spaanse Vlieg van Eros.    De naam ‘Spaanse Vlieg’ doet vermoeden dat er Spaanse vlieg in het product verwerkt zit. Wees gerust, dit is niet het geval. Al werd de Spaanse vlieg – en dan vooral een stofje dat dit diertje uitscheidt...
Lees verder

Zonnebrand met bruinversneller

3 juli 2024 - Vind je ook dat het krijgen van een bruine teint zo langzaam gaat? Pas na een aantal keren zonnen, zie je eindelijk wat verschil. Hoe kun je ervoor zorgen dat je sneller bruin wordt? Koop zonnebrand met een bruinversneller!   Om sneller een kleurtje te krijgen, heb je meerdere mogelijkheden. Sommige mensen gebruiken een zelfbruiner. Zoek je...
Lees verder

Weight Care wordt WeCare

27 juni 2024 - Weight Care krijgt een andere naam: ‘WeCare’. De producten veranderen niet qua inhoud, maar krijgen wel een nieuwe verpakking. Ook de producten van WeCare zul je voortaan aantreffen in een nieuw jasje.   Zowel WeCare als Weight Care staan voor jarenlange ervaring op het gebied van voeding en gewichtsbeheersing. Weight Care, dat in 1989...
Lees verder

Muggen verjagen met een muggenstekker

26 juni 2024 - Muggen kunnen je nachtrust behoorlijk verstoren. Word je niet gestoken, dan zul je toch in ieder geval last hebben van het gezoem om je oren. Heb je al eens een muggenstekker geprobeerd? Dan is nu het moment om een muggenstekker in huis te halen!   Hoge temperaturen in combinatie met veel regen zijn optimale omstandigheden voor muggen. Heb je...
Lees verder

Top 5 vakantiesupplementen: darmbacteriën, valeriaan en meer

24 juni 2024 - Op vakantie eet en leef je net een beetje anders dan in het dagelijks leven. En dan wil je natuurlijk niet dat je darmen, huid en nachtrust daar al te veel last van hebben. Of je nu thuis blijft of naar zonniger streken trekt, met deze vijf voedingssupplementen ben jij in ieder geval helemaal zomerklaar!   Tip 1. Darmbacteriën &...
Lees verder

Wat te doen na een wespensteek?

19 juni 2024 - Tijdens een zomerse dag kan het zomaar gebeuren: je wordt gestoken door een wesp. Wellicht weet je niet precies wat je moet doen. Hoe kun je een wespensteek behandelen? En hoe zit dat nou precies met de angel van de wesp die misschien nog in je huid zit?   Weet je niet zeker of je door een wesp gestoken bent? Een wespensteek herken je meestal...
Lees verder

Wat te doen bij zonneallergie? Gebruik levomenthol!

17 juni 2024 - Je hebt er lang naar uitgekeken: de zon! Maar nadat je eindelijk uitgebreid van de eerste zonnestralen hebt genoten, ontdek je vlekjes, bultjes of blaasjes op je huid. Je hebt last van zonneallergie! Ook op je oren kun je plekjes krijgen: lente-oren. Wat kun je hiertegen doen?   Je verwacht het misschien niet, maar zonne-allergie kun je óók...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.