Vanaf rond 4500 jaar v. Chr. Is bier een bestaand product en wordt het tot op heden nog steeds zeer vaak gedronken. Bier is een product dat wordt gemaakt van water, gerst, hop en graan. In de tijd van de romeinen werd het bier geassocieerd met drank voor ‘onbeschaafde’ mensen. Volgens de Romeinen was wijn het drankje wat voor de beschaafde mensen was uitbesteed. Dit zorgde er bijna voor dat bier verleden tijd werd, maar tegenwoordig is er een balans gevonden tussen bier en wijn en wordt het als een gelijk product gezien. Zelfs voor de mensen met een gluten aandoening is er nu het glutenvrije bier uitgevonden.
Wat is glutenvrij bier?
Om erachter te komen hoe ze voor elkaar gekregen hebben om gluten uit bier te krijgen is het handig om te weten dat er twee manieren van glutenvrij bier brouwen bestaan.
- Glutenvrij bier dat gemaakt wordt met vervangende grondstoffen, zoals teff, gierst, rijst, Sorghum.
- Maar ook glutenvrij bier waar de gluten uit verwijderd worden, deze lijken qua smaak en geur vaak het meeste op pilsener.
Saxon premium pilsner wordt gemaakt van gerst, maar hieruit worden de gluten verwijderd met enzymen tot een onschadelijk niveau. Schnitzel Brau gierstbier, de naam zegt het al, wordt gemaakt van gierst waardoor het niet nodig is om de gluten achteruit te extra heren.
Soorten gluten aandoeningen
Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 1 % van alle mensen in de westerse wereld een glutenallergie heeft. Mensen die last hebben van een gluten allergie, coeliaki of gluten intolerantie hebben allemaal last van hetzelfde ingrediënt Gluten. Alle drie de aandoeningen reageren op een andere manier op gluten. Gluten zijn aanwezig in een eiwit van tarwe. Dit eiwit bestaat uit glutenine en gliadine. Wanneer iemand een glutenallergie heeft reageert het lichaam op het onderdeel glutenine.
Bij een glutenintolerantie aandoening dan worden de gluten aangezien als een schadelijke stof, waardoor het immuunsysteem dit onschadelijk wil maken. Dit zorgt ervoor dat het lichaam vermoeid raakt en dat de weerstand tegen andere schadelijke stoffen verlaagd wordt. Coeliakie is een genetische aandoening. Hierdoor geeft het lichaam, omdat het zo ‘geprogrammeerd’ is, een heftige reactie op de gliadine in het eiwit waardoor er veel complicaties op spelen.
Soorten Glutenvrij bier
Er zijn verschillende glutenvrije bieren. Op onze site bieden wij 2 soorten glutenvrij bier aan, namelijk de Saxon Bier Glutenvrij en de Schnitzel Bier Glutenvrij. Daarnaast hebben wij ook nog een enorm divers assortiment aan glutenvrije producten van DR Schar.
Dus heb jij een gluten allergie en wil je toch een lekker biertje kunnen drinken? Saxon Glutenvrij Bier bestel je voordelig online bij Drogist.nl!