Iedereen heeft weleens griep gehad, meestal zo rond de winter. Wanneer het buiten kouder wordt en gaat vriezen. Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 mensen in Nederland de griep. Ongeveer 250 tot 2000 mensen overlijdt aan griep, dit zijn meestal de mensen die in een risico groep zitten. Bijvoorbeeld hart- en longaadoeningen, bejaarden en mensen met diabetes.
Wat is griep?
Influenza is een ander woord voor griep. Griep wordt veroorzaakt door het influenza virus. Influenza is een seizoensgebonden ziekte. In gebieden met een matig klimaat, bijvoorbeeld Nederland, komt influenza vooral voor tijdens de koudere maanden. Veel mensen denken griep te hebben als ze in het najaar een verkoudheid hebben opgelopen en daarbij koorts krijgen, maar dit is slechts een verkoudheidsvirus. Bij griep zal je je echt ziek voelen. De kenmerken van griep zijn:
- hoesten;
- hoge koorts;
- koude rillingen;
- spierpijn;
- verlies van eetlust;
- hoofdpijn
Hoe ontstaat griep?
Griep ontstaat doordat de virus de luchtwegen infecteert. De virus is erg besmettelijk. Het virus zit in druppels slijm, speeksel en snot. Je kan de ziekte dus gemakkelijk overdragen door te niezen, hoesten, praten of iemand een hand te geven.
Medicijnen tegen griep
Er is niet direct een medicijn tegen griep. Wel zijn er medicijnen die de symptomen van griep remmen, virusremmers. Denk bijvoorbeeld aan een paracetamol of zelfzorg geneesmiddelen zoals Hot Coldrex. Dit zal de koorts verlagen en helpt tegen hoofdpijn. Het beste medicijn om te genezen van de griep is rust. Bij koorts verlies je veel vocht, het is dus belangrijk om goed te drinken. Bij heel veel hoesten is het ook mogelijk om hoestdrank in te nemen, dit zal het hoesten tegen gaan. Ga op tijd op bezoek bij de huisarts wanneer:
- de ziekte terugkomt;
- je kortademig bent;
- je suf voelt;
- je weinig drinkt of plast;
- opvallend veel slijm in de keel hebt;
- of na 5 dagen nog steeds koorts hebt
Adviezen en tips
Wanneer je een griep hebt opgelopen, rust vooral goed uit, drink veel water of thee en doe geen inspannende lichamelijke activiteiten. Zorg ervoor dat je anderen niet besmet. Dit kan je voorkomen door regelmatig je handen te wassen en papieren zakdoeken gebruiken. Ga op tijd langs bij de huisarts wanneer de situatie snel verslechterd. Rust is het beste medicijn voor de griep.