Bruin worden zonder de zon met een zelfbruiner

Mooi bruin kleuren terwijl de zomer nog nauwelijks is begonnen. Wie wil dat nou niet? Het is mogelijk met een zelfbruiner. Zo kun je tóch dat mooie outfit dragen dat veel leuker staat bij een gebruinde huid. Hoe werkt een zelfbruiner precies en hoe gebruik je deze?

 

Misschien denk je bij ‘zelfbruiner’ aan een onechte kleur. De eerste zelfbruiners maakten je huid meer oranje dan bruin. Maar tegenwoordig geeft het insmeren met zo’n goedje meestal een heel natuurlijke, bruine teint. Vaak is het resultaat er al na 3 of 4 uur.

 

Bruin worden zonder de zon: Zo werkt een zelfbruiner

De meeste zelfbruiners bevatten dihydroxyacetone (DHA). Hoe meer DHA het product bevat, hoe donkerder uiteindelijk de kleur van je huid wordt. DHA reageert met aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, met de bovenste laag van je huid. Deze laag bestaat uit dode huidcellen. Bij de reactie van DHA met de aminozuren worden gekleurde melanoidines gevormd. Melanoidines geven je huid het bruine kleurtje. Zo word je bruin zonder zon. Dit kleurtje blijft enkele dagen zitten. Je kunt het niet afspoelen. Dit komt doordat de melanoidines zich binden aan de aminozuren in je huid. De bovenste laag van je huid wordt natuurlijk wel vernieuwd, vandaar dat de bruine teint tóch na een paar dagen verdwijnt.

In sommige zelfbruiners zit erythrulose, een stof die vergelijkbaar werkt als DHA, maar vaak wat langzamer reageert met de huid. Met erythrulose blijft de huid ook vaak wat langer bruin. Sommige zelfbruiners bevatten zowel DHA als erythrulose.

 

Is een zelfbruiner veilig?

Bij normaal gebruik is een zelfbruiner veilig. Het is wel belangrijk om te beseffen dat een zelfbruiner op zichzelf niet beschermt tegen de zon. Er zijn wel zelfbruiners verkrijgbaar mét zonbescherming. Gebruik je een zelfbruiner zonder zonbescherming, smeer jezelf dan óók in met zonnebrandolie.

 

Het inademen van de spray

Of het inademen van de zelfbruiner ook veilig is, weten we niet. Daar is niet voldoende onderzoek naar gedaan. Voor de zekerheid kun je het beste voorkomen dat je zelfbruiner inademt. Gebruik je een spray, dek dan tijdens het sprayen je neusgaten af. Sluit voor de zekerheid ook je ogen om te voorkomen dat de spray hier terechtkomt.

 

Allergie voor een bestanddeel

Zoals dat geldt voor elk product, kun je natuurlijk wel allergisch zijn voor bestanddelen van de zelfbruiner, bijvoorbeeld voor geur- of kleurstoffen. Zelfbruiners bevatten meestal geurstoffen omdat DHA voor een onaangename geur zorgt. Weet je niet of de zelfbruiner een allergische reactie uitlokt, smeer dan eerst een klein gedeelte van je huid in, alvorens je je lichaam helemaal insmeert.

 

Kun je een zelfbruiner gebruiken als je zwanger bent?

Over het gebruik van een zelfbruiner tijdens de zwangerschap is onvoldoende bekend. Het is niet bewezen dat een zelfbruiner de foetus schade toebrengt. Het is echter ook niet bewezen dat een zelfbruiner tijdens de zwangerschap helemaal veilig is. Kies je voor zekerheid, gebruik dit product dan niet. Doe je het wel, breng dan geen zelfbruiner aan in de buurt van je mond, neus en ogen. Als het daar terechtkomt, wordt het gemakkelijker in je lichaam opgenomen.

 

Hoe gebruik je een zelfbruiner?

Voor een zo mooi mogelijk resultaat, is het belangrijk dat je de zelfbruiner op de juiste manier gebruikt. Je kunt bij het insmeren het beste handschoenen dragen. Zo voorkom je dat je handen ook een bruine kleur krijgen. Smeer de zelfbruiner gelijkmatig over je lichaam. Verder is het goed om vóór het insmeren je huid te scrubben.

 

Scrubben voor gebruik

Door te scrubben, zorg je ervoor dat je huid mooi egaal is. Vergeet dan vooral de dikke, droge huid op je ellebogen, polsen, enkels en knieën niet. Op eeltige huid krijg je vaak een bruinere kleur. En je wilt natuurlijk dat je huid egaal bruin is. De Magico Face Routine Set van Collistar bevat de zelfbruiner Magic Drops én scrubgel. Zo heb je alles meteen compleet.

 

Een zelfbruiner mengen met dagcrème

Je kunt een zelfbruiner meestal puur aanbrengen óf mengen met je dagcrème. Kies je ervoor om de zelfbruiner te mengen met je dagcrème, dan geeft dit meestal een milder effect.

 

De beste zelfbruiner voor jou

Bruin worden zonder zon kan dus prima. Maar welke zelfbruiner is het meest geschikt voor jou? Kijk hieronder welke opties zoal mogelijk zijn. Sommige zelfbruiners zijn speciaal bedoeld voor je gezicht, andere voor de rest van je lichaam. Let erop dat je het product gebruikt zoals beschreven op de verpakking.

 

Zelfbruiner voor het gezicht

Een bekende zelfbruiner voor het gezicht is Collistar Magic Drops. In dit product is walnootdop extract gecombineerd met DHA Rapid, een innovatief zelfbruinend molecuul dat slechts de helft van de gebruikelijke tijd nodig heeft om voor een mooi, bruin kleurtje te zorgen. Dankzij vitamine E en een biotechnologisch derivaat van maïs, beschikt dit product over goede hydraterende en anti-age eigenschappen. Wist je dat er van deze zelfbruiner ook een variant is speciaal voor mannen? Dat is Collistar Magic Drops for Men.

 

Zelfbruiner voor je benen

Van Collistar Magic Drops is ook een versie verkrijgbaar voor de benen en de rest van het lichaam: Collistar Magic Drops Lichaam Benen.   

 

Zelfbruiner voor gezicht en lichaam

Sommige zelfbruiners zijn wel geschikt voor zowel het gezicht als de rest van het lichaam. Een voorbeeld hiervan is Louis Widmer Zelfbruiner Self Tan Geparfumeerd. Deze zelfbruiningscrème bevat DHA. Een gedeelte DHA is ingekapseld in cyclodextrines, waardoor er een egale, natuurlijke teint ontstaat. Ook bevat dit product vitamine E, als bescherming tegen vrije radicalen.

Biodermal Zelfbruinende Lotion Sun Kiss bevat zowel DHA als erythrulose. Verschillende ingrediënten van deze lotion zorgen ervoor dat de vochtbalans van je huid op peil blijft.

Ook in Uriage Bariésun Zelfbruiner Spray zit zowel DHA als erythulose. Dankzij de ‘multi position verstuiver’ wordt de spray gelijkmatig over je lichaam verdeeld. Aan deze zelfbruiner is ook thermaal water uit Uriage in de Franse Alpen toegevoegd. Dit thermaal water heeft minerale eigenschappen.

 

Dit is slechts een greep uit het assortiment zelfbruiners van Drogist.nl. Bekijk ook eens ons complete assortiment zelfbruiners en kies het product dat jou het meest aanspreekt. Wellicht kun je één product proberen en kijken of het bevalt.

Terug naar overzicht

Wat is glucosamine?

25 mei 2023 - Het geneesmiddel glucosamine wordt wel gebruikt bij artrose. Heb je last van artrose, dan is het kraakbeen in een gewricht dunner geworden, bijvoorbeeld bij de knieën, heupen of onderaan de duim. In hoeverre kan glucosamine je dan helpen en wat is glucosamine precies?   Glucosamine is een lichaamseigen stof. Het is een bouwsteen van onder...
Lees verder

De voordelen van wasbare luiers

1 mei 2023 - Wasbare luiers zijn een milieuvriendelijke en duurzame optie om je baby comfortabel en schoon te houden. Wil jij ook de wereld een beetje beter maken én wil je een goede verzorging voor je kindje? Dan zijn wasbare luiers de perfecte keuze voor jou. In deze blog lees je over de verschillende voordelen die deze herbruikbare luiers met zich...
Lees verder

Wat is silicium?

19 april 2023 - Misschien heb je nog nooit over silicium gehoord. Tóch krijg je dagelijks onbewust zo’n 20 tot 50 milligram silicium binnen. Dit mineraal zit namelijk in verscheidene voedingsmiddelen. Wat is silicium en welke voedingssupplementen met silicium kun je kopen?   Silicium komt op allerlei plekken in je lichaam voor, zoals in je huid, pezen,...
Lees verder

Wat te doen bij brandend maagzuur of zuurbranden?

12 april 2023 - Brandend maagzuur kan heel vervelend zijn. Je voelt een pijnlijk, branderig gevoel net boven je maag, achter je borstbeen. Het zuur komt omhoog, waardoor je dit proeft in je mond. Hoe ontstaat brandend maagzuur en wat kun je hiertegen doen?   Maagzuur is een vloeistof in je maag die nodig is om voedsel te verteren. Stroomt de zure maaginhoud...
Lees verder

Welke vorm van magnesium kan ik het beste slikken?

5 april 2023 - Je staat op het punt om magnesiumsupplementen te kopen, maar welke moet je kiezen? Magnesiumtauraat, magnesiumcitraat, magnesiummalaat … Het duizelt je alleen al bij het horen van deze namen. Er zijn zoveel vormen van magnesium. Maar welke vorm is de beste?   Sommige vormen van magnesium worden beter opgenomen door je lichaam....
Lees verder

Waar is magnesium goed voor?

5 april 2023 - Magnesium is een mineraal dat bij meerdere processen in je lichaam betrokken is. Maar waarom heb je eigenlijk dit mineraal nodig en hoe komt je lichaam hieraan? En hoeveel magnesiumsupplementen mag je elke dag slikken? Lees hier alles wat je wilt weten over magnesium.   Magnesium is goed voor de spieren, ondersteunt de botten en draagt bij aan...
Lees verder

Céréal producten: suikervrij, glutenvrij en tóch lekker

30 maart 2023 - Jezelf lekker verwennen en toch gezonder leven? Dat kan! Smaak en gezondheid gaan hand in hand bij producten van Céréal. De producten smaken heerlijk en bevatten tegelijkertijd weinig of helemaal geen suiker. Veel Céréal producten zijn daarnaast ook vrij van gluten en lactose.   Bij Céréal werken voedingsdeskundigen nauw samen met...
Lees verder

Wat helpt bij voorhoofdsholteontsteking?

23 maart 2023 - Ben je snotverkouden en heb je hoofdpijn of een drukkend gevoel op je voorhoofd? Dan heb je misschien een voorhoofdsholteontsteking. Wat kun je doen om de klachten te verlichten?   Voorhoofdsholteontsteking kan iedereen overkomen. Meestal is een virus de oorzaak, soms een bacterie. Het begint vaak met een gewone verkoudheid waarbij je last...
Lees verder

Hoofdluis herkennen en behandelen

13 maart 2023 - Luis in het haar komt regelmatig voor, zeker bij kinderen. Misschien krijg je al spontaan jeuk als je erover leest. Tóch kun je luizen op je hoofd hebben zonder dat je het doorhebt. Hoe herken je hoofdluis eigenlijk en hoe kom je er weer vanaf?   Het is mogelijk: luizen in je haar hebben en tóch geen jeuk ervaren. Je hebt dan dus luizen...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.