Bruin worden zonder de zon met een zelfbruiner

Mooi bruin kleuren terwijl de zomer nog nauwelijks is begonnen. Wie wil dat nou niet? Het is mogelijk met een zelfbruiner. Zo kun je tóch dat mooie outfit dragen dat veel leuker staat bij een gebruinde huid. Hoe werkt een zelfbruiner precies en hoe gebruik je deze?

 

Misschien denk je bij ‘zelfbruiner’ aan een onechte kleur. De eerste zelfbruiners maakten je huid meer oranje dan bruin. Maar tegenwoordig geeft het insmeren met zo’n goedje meestal een heel natuurlijke, bruine teint. Vaak is het resultaat er al na 3 of 4 uur.

 

Bruin worden zonder de zon: Zo werkt een zelfbruiner

De meeste zelfbruiners bevatten dihydroxyacetone (DHA). Hoe meer DHA het product bevat, hoe donkerder uiteindelijk de kleur van je huid wordt. DHA reageert met aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, met de bovenste laag van je huid. Deze laag bestaat uit dode huidcellen. Bij de reactie van DHA met de aminozuren worden gekleurde melanoidines gevormd. Melanoidines geven je huid het bruine kleurtje. Zo word je bruin zonder zon. Dit kleurtje blijft enkele dagen zitten. Je kunt het niet afspoelen. Dit komt doordat de melanoidines zich binden aan de aminozuren in je huid. De bovenste laag van je huid wordt natuurlijk wel vernieuwd, vandaar dat de bruine teint tóch na een paar dagen verdwijnt.

In sommige zelfbruiners zit erythrulose, een stof die vergelijkbaar werkt als DHA, maar vaak wat langzamer reageert met de huid. Met erythrulose blijft de huid ook vaak wat langer bruin. Sommige zelfbruiners bevatten zowel DHA als erythrulose.

 

Is een zelfbruiner veilig?

Bij normaal gebruik is een zelfbruiner veilig. Het is wel belangrijk om te beseffen dat een zelfbruiner op zichzelf niet beschermt tegen de zon. Er zijn wel zelfbruiners verkrijgbaar mét zonbescherming. Gebruik je een zelfbruiner zonder zonbescherming, smeer jezelf dan óók in met zonnebrandolie.

 

Het inademen van de spray

Of het inademen van de zelfbruiner ook veilig is, weten we niet. Daar is niet voldoende onderzoek naar gedaan. Voor de zekerheid kun je het beste voorkomen dat je zelfbruiner inademt. Gebruik je een spray, dek dan tijdens het sprayen je neusgaten af. Sluit voor de zekerheid ook je ogen om te voorkomen dat de spray hier terechtkomt.

 

Allergie voor een bestanddeel

Zoals dat geldt voor elk product, kun je natuurlijk wel allergisch zijn voor bestanddelen van de zelfbruiner, bijvoorbeeld voor geur- of kleurstoffen. Zelfbruiners bevatten meestal geurstoffen omdat DHA voor een onaangename geur zorgt. Weet je niet of de zelfbruiner een allergische reactie uitlokt, smeer dan eerst een klein gedeelte van je huid in, alvorens je je lichaam helemaal insmeert.

 

Kun je een zelfbruiner gebruiken als je zwanger bent?

Over het gebruik van een zelfbruiner tijdens de zwangerschap is onvoldoende bekend. Het is niet bewezen dat een zelfbruiner de foetus schade toebrengt. Het is echter ook niet bewezen dat een zelfbruiner tijdens de zwangerschap helemaal veilig is. Kies je voor zekerheid, gebruik dit product dan niet. Doe je het wel, breng dan geen zelfbruiner aan in de buurt van je mond, neus en ogen. Als het daar terechtkomt, wordt het gemakkelijker in je lichaam opgenomen.

 

Hoe gebruik je een zelfbruiner?

Voor een zo mooi mogelijk resultaat, is het belangrijk dat je de zelfbruiner op de juiste manier gebruikt. Je kunt bij het insmeren het beste handschoenen dragen. Zo voorkom je dat je handen ook een bruine kleur krijgen. Smeer de zelfbruiner gelijkmatig over je lichaam. Verder is het goed om vóór het insmeren je huid te scrubben.

 

Scrubben voor gebruik

Door te scrubben, zorg je ervoor dat je huid mooi egaal is. Vergeet dan vooral de dikke, droge huid op je ellebogen, polsen, enkels en knieën niet. Op eeltige huid krijg je vaak een bruinere kleur. En je wilt natuurlijk dat je huid egaal bruin is. De Magico Face Routine Set van Collistar bevat de zelfbruiner Magic Drops én scrubgel. Zo heb je alles meteen compleet.

 

Een zelfbruiner mengen met dagcrème

Je kunt een zelfbruiner meestal puur aanbrengen óf mengen met je dagcrème. Kies je ervoor om de zelfbruiner te mengen met je dagcrème, dan geeft dit meestal een milder effect.

 

De beste zelfbruiner voor jou

Bruin worden zonder zon kan dus prima. Maar welke zelfbruiner is het meest geschikt voor jou? Kijk hieronder welke opties zoal mogelijk zijn. Sommige zelfbruiners zijn speciaal bedoeld voor je gezicht, andere voor de rest van je lichaam. Let erop dat je het product gebruikt zoals beschreven op de verpakking.

 

Zelfbruiner voor je gezicht

Een bekende zelfbruiner voor het gezicht is Collistar Magic Drops. In dit product is walnootdop extract gecombineerd met DHA Rapid, een innovatief zelfbruinend molecuul dat slechts de helft van de gebruikelijke tijd nodig heeft om voor een mooi, bruin kleurtje te zorgen. Dankzij vitamine E en een biotechnologisch derivaat van maïs, beschikt dit product over goede hydraterende en anti-age eigenschappen. Wist je dat er van deze zelfbruiner ook een variant is speciaal voor mannen? Dat is Collistar Magic Drops for Men.

 

Zelfbruiner voor je benen

Van Collistar Magic Drops is ook een versie verkrijgbaar voor de benen en de rest van het lichaam: Collistar Magic Drops Lichaam Benen.   

 

Zelfbruiner voor gezicht en lichaam

Sommige zelfbruiners zijn wel geschikt voor zowel het gezicht als de rest van het lichaam. Een voorbeeld hiervan is Louis Widmer Zelfbruiner Self Tan Geparfumeerd. Deze zelfbruiningscrème bevat DHA. Een gedeelte DHA is ingekapseld in cyclodextrines, waardoor er een egale, natuurlijke teint ontstaat. Ook bevat dit product vitamine E, als bescherming tegen vrije radicalen.

Biodermal Zelfbruinende Lotion Sun Kiss bevat zowel DHA als erythrulose. Verschillende ingrediënten van deze lotion zorgen ervoor dat de vochtbalans van je huid op peil blijft.

Ook in Uriage Bariésun Zelfbruiner Spray zit zowel DHA als erythulose. Dankzij de ‘multi position verstuiver’ wordt de spray gelijkmatig over je lichaam verdeeld. Aan deze zelfbruiner is ook thermaal water uit Uriage in de Franse Alpen toegevoegd. Dit thermaal water heeft minerale eigenschappen.

 

Dit is slechts een greep uit het assortiment zelfbruiners van Drogist.nl. Bekijk ook eens ons complete assortiment zelfbruiners en kies het product dat jou het meest aanspreekt. Wellicht kun je één product proberen en kijken of het bevalt.

Terug naar overzicht

Hoe behandel je een hoornaarsteek?

22 juli 2024 - De Aziatische hoornaar duikt steeds vaker op in ons land. Helaas kun je ook door die bij gestoken worden. Wat kun je verwachten na een steek van een hoornaar en wat moet je ertegen doen? Actie is in ieder geval snel vereist als je bent gestoken in je mond of als je allergisch bent voor het gif.   Een steek van de Aziatische hoornaar kan...
Lees verder

Diarree op vakantie? Dit kun je ertegen doen

15 juli 2024 - Op vakantie in een ander land kun je ineens last krijgen van waterige ontlasting. Je hebt bijvoorbeeld iets gegeten of gedronken waarin een bacterie, virus of parasiet zat. ‘Reizigersdiarree’ wordt deze acute vorm van diarree ook wel genoemd. Wat helpt hiertegen?   Als je op vakantie gaat naar een (sub)tropisch gebied, is de kans op...
Lees verder

Pigmentvlekkencrème tegen hyperpigmentatie

10 juli 2024 - Pigmentvlekken, wie heeft ze niet? Misschien heb je extra veel bruine plekjes op je huid: hyperpigmentatie. Je hebt bijvoorbeeld melasma of ouderdomsvlekken. Hoe zorg je ervoor dat deze vlekken minder opvallen? Lees hier welke pigmentvlekkencrème je zoal kunt gebruiken.   Hyperpigmentatie is niet schadelijk, maar je kunt je er wel aan storen....
Lees verder

Spaanse Vlieg als lustopwekkend middel

8 juli 2024 - Nooit verwacht dat Spaanse vlieg het lustgevoel kan verhogen? Hier lees je alles over het liefdesdrankje Spaanse Vlieg van Eros.    De naam ‘Spaanse Vlieg’ doet vermoeden dat er Spaanse vlieg in het product verwerkt zit. Wees gerust, dit is niet het geval. Al werd de Spaanse vlieg – en dan vooral een stofje dat dit diertje uitscheidt...
Lees verder

Zonnebrand met bruinversneller

3 juli 2024 - Vind je ook dat het krijgen van een bruine teint zo langzaam gaat? Pas na een aantal keren zonnen, zie je eindelijk wat verschil. Hoe kun je ervoor zorgen dat je sneller bruin wordt? Koop zonnebrand met een bruinversneller!   Om sneller een kleurtje te krijgen, heb je meerdere mogelijkheden. Sommige mensen gebruiken een zelfbruiner. Zoek je...
Lees verder

Weight Care wordt WeCare

27 juni 2024 - Weight Care krijgt een andere naam: ‘WeCare’. De producten veranderen niet qua inhoud, maar krijgen wel een nieuwe verpakking. Ook de producten van WeCare zul je voortaan aantreffen in een nieuw jasje.   Zowel WeCare als Weight Care staan voor jarenlange ervaring op het gebied van voeding en gewichtsbeheersing. Weight Care, dat in 1989...
Lees verder

Muggen verjagen met een muggenstekker

26 juni 2024 - Muggen kunnen je nachtrust behoorlijk verstoren. Word je niet gestoken, dan zul je toch in ieder geval last hebben van het gezoem om je oren. Heb je al eens een muggenstekker geprobeerd? Dan is nu het moment om een muggenstekker in huis te halen!   Hoge temperaturen in combinatie met veel regen zijn optimale omstandigheden voor muggen. Heb je...
Lees verder

Top 5 vakantiesupplementen: darmbacteriën, valeriaan en meer

24 juni 2024 - Op vakantie eet en leef je net een beetje anders dan in het dagelijks leven. En dan wil je natuurlijk niet dat je darmen, huid en nachtrust daar al te veel last van hebben. Of je nu thuis blijft of naar zonniger streken trekt, met deze vijf voedingssupplementen ben jij in ieder geval helemaal zomerklaar!   Tip 1. Darmbacteriën &...
Lees verder

Wat te doen na een wespensteek?

19 juni 2024 - Tijdens een zomerse dag kan het zomaar gebeuren: je wordt gestoken door een wesp. Wellicht weet je niet precies wat je moet doen. Hoe kun je een wespensteek behandelen? En hoe zit dat nou precies met de angel van de wesp die misschien nog in je huid zit?   Weet je niet zeker of je door een wesp gestoken bent? Een wespensteek herken je meestal...
Lees verder

Wat te doen bij zonneallergie? Gebruik levomenthol!

17 juni 2024 - Je hebt er lang naar uitgekeken: de zon! Maar nadat je eindelijk uitgebreid van de eerste zonnestralen hebt genoten, ontdek je vlekjes, bultjes of blaasjes op je huid. Je hebt last van zonneallergie! Ook op je oren kun je plekjes krijgen: lente-oren. Wat kun je hiertegen doen?   Je verwacht het misschien niet, maar zonne-allergie kun je óók...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.