Het is lente, het zonnetje komt er zo nu en dan bij, iedereen wordt weer vrolijk, komt uit zijn of haar schulp gekropen en vergeet de winter blues. In tegenstelling tot velen is het voor hooikoortspatiënten het minst favoriete seizoen. Dit komt door de hoge aanwezigheid van stuifmeel(pollen). En laat die pollen nou net mijn plezier in de lente op sommige momenten aardig kunnen bederven.
Hooikoorts is een allergische reactie van de slimvliezen van neus en ogen op stuifmeel van grassen, bomen of struiken. Veel mensen hebben het meeste last van hooikoorts als de pollenconcentratie het hoogst is, meestal op warme, winderige dagen. De meest voorkomende klachten zijn: niezen, een loopneus, hoofdpijn, rode ogen en jeuk. Een handig hulpmiddeltje voor hooikoortspatiënten is de zogenaamde ‘pollenkalender’ waarop staat op welke dagen de concentratie van pollen het hoogst is. Ook bestaat er een heuse ‘pollenapp’, zodat je direct op je telefoon kunt zien wanneer het opletten geblazen is.
Geneesmiddelen
De meest gebruikte stof in de strijd tergen hooikoorts is antihistaminicum. Deze stof onderdrukt allergische reacties en blokkeert de werking van het lichaamseigen histamine. Histamine ligt in bepaalde cellen opgeslagen en komt vrij nadat het lichaam in contact is geweest met een allergeen, in het geval van hooikoorts dus pollen. Histamine wordt vrijgegeven door de zogenaamde mestcellen en zorgt onder andere voor een verwijding van de bloedvaten. Doordat histamine zicht door het hele lichaam verspreidt, kunnen ook andere symptomen optreden. Bij hooikoorts kan zich dat uiten in onder andere een loopneus, tranende ogen en huiduitslag.
Acute neus en/of oogklachten
Bij acute neusklachten kun je neusdruppels of een neusspray met azelastine gebruiken. De werking begint na ongeveer 15 minuten en kan tot 12 uur aanhouden. Als je naast neusklachten last van de ogen hebt, kun je eventueel oogdruppels met cromoglicaat gebruiken. Meestal worden door het gebruik van neusdruppels of neussprays ook de klachten van het oog een stuk minder.
Langdurige of vaak terugkerende klachten
Antihistaminica in de vorm van een tablet wordt vaak toegepast bij allergische klachten die langdurend zijn of vaker voorkomen, zoals hooikoorts. Cetirizine en loratadine worden eenmaal daags ingenomen en werken ongeveer 24 uur.
Huidklachten
Om jeuk te bestrijden zijn er diverse crèmes en zalven beschikbaar. Probeer bij huiduitslag niet te krabben, dit verergert vaak de jeuk en de huid kan kapot gaan. Vraag je Kring-apotheek naar een middel tegen de jeuk.