Pepermuntolie bij het prikkelbaredarmsyndroom

Heb je het prikkelbaredarmsyndroom of een spastische darm? Dan heb je vaak buikpijn en problemen met poepen. Dat is heel vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Tempocol Pepermuntolie* kan buikpijn en krampen in het maagdarmkanaal helpen te verlichten.

 

Het prikkelbaredarmsyndroom komt veel voor. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 25 mensen hiermee te maken. Je bent dus niet de enige.

 

Wat is het prikkelbaredarmsyndroom?

Problemen met poepen en buikklachten zijn de belangrijkste klachten die bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) passen. Je kunt ook een opgeblazen gevoel in je buik hebben en veel winden moeten laten. Met ‘syndroom’ wordt een groep met klachten bedoeld die vaak samen optreden. Vroeger had men het over een ‘spastische darm’ in plaats van het prikkelbaredarmdyndroom. Een andere, veelgebruikte benaming is Irritable bowel syndrome.

Niet iedereen met het prikkelbardarmsyndroom ervaart voortdurend klachten. Dat scheelt per persoon.

 

Hoe ontstaat deze aandoening?

Het is niet precies duidelijk hoe het prikkelbaredarmsyndroom of een spastische darm precies ontstaat. Het lijkt erop dat de hersenen van mensen met een spastische darm prikkels in de darmen direct opmerken, veel meer dan bij mensen die deze aandoening niet hebben.

 

Andersom kunnen dingen die in de hersenen gebeuren ook weer invloed hebben op de darmen bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom. Opwinding, stress of enthousiasme kunnen typische klachten van het prikkelbaredarmsyndroom uitlokken of erger maken.

 

De darmen zijn ook extra gevoelig en reageren sterk op prikkels. Een darminfectie, die andere mensen vaak genoeg niet eens voelen, zorgt er al snel voor dat de darmen heftig gaan samenknijpen. Ook reageren de darmen sterk op bepaalde voedingsmiddelen.

 

De beweging van de darmen (kneden en knijpen) zijn bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom onregelmatig en veranderlijk. Daardoor stroomt de inhoud van de darmen ook niet altijd even goed door, waardoor er al gauw een verstopping ontstaat. Soms stroomt de inhoud juist te snel door, wat diarree tot gevolg heeft.

 

Het prikkelbaredarmsyndroom komt vooral voor bij mensen jonger dan 45 jaar. Meer vrouwen dan mannen hebben hier last van. Psychische klachten als angsten en depressie of een persoonlijkheidsstoornis lijken ook een risicofactor. Wie een familielid met het prikkelbaredarmsyndroom heeft, lijkt ook meer kans te hebben om deze aandoening te krijgen.

 

Wat zijn de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom?

Heb je regelmatig periodes van terugkerende buikpijn? Ervaar je daarbij heftige buikkrampen of een onaangenaam gevoel in de buik? Moet je veel winden laten? Heb je een opgeblazen gevoel in je buik? Is de vorm van je ontlasting nogal wisselend en heb je bijvoorbeeld het ene moment harde poep en het volgende moment juist diarree? Dan zijn dat mogelijk symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom.

 

Andere symptomen kunnen zijn: slijm bij de ontlasting, pijn bij of na seks, problemen bij het plassen, rugpijn, misselijkheid en moeheid.

 

Wat kun je doen om klachten te verminderen?

Als je een spastische darm hebt, kunnen je darmen extra reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Merk je dat de klachten beginnen of erger worden na het eten van bepaald voedsel? Mijd dit voedsel dan voor een tijdje en kijk hoe dit uitpakt. Natuurlijk blijft het belangrijk om voldoende gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Vraag eventueel advies aan een diëtist.

 

Over het algemeen is het juist goed om heel gezond te eten, en juist te kiezen voor veel vezelrijk eten, groente en fruit. Vooral groente en fruit zorgt voor goede bacteriën in je darmen en laat je darmen goed werken.

 

Verder is het goed om voldoende te bewegen en ook voor ontspanning te zorgen.

 

De behandeling van het prikkelbaredarmsyndroom met medicatie

Heeft je arts vastgesteld dat je het prikkelbaredarmsyndroom hebt? Dan krijg je misschien het advies om medicatie in te nemen, zoals Tempocol Pepermuntolie Capsules.*

 

Wat is Tempocol Pepermuntolie en hoe gebruik je dit geneesmiddel?

Tempocol Pepermuntolie Capsules* worden vaak wordt gebruikt bij het prikkelbaredarmsyndroom. Dit kruidengeneesmiddel helpt de symptomen van  buikpijn, lichte spasmen (krampen) in het maagdarmkanaal en winderigheid te verlichten. Ben je 12 jaar of ouder, dan kun je beginnen met het slikken van één tot driemaal per dag één capsule. Eventueel kun je deze dosering verhogen tot drie keer per dag twee capsules. Kauw de capsules niet, maar slik die in z’n geheel door. Voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar geldt dat zij maar maximaal driemaal per dag één capsule mogen innemen. Tempocol Pepermuntolie is niet geschikt voor kinderen jonger dan 8 jaar.

 

Let op: Wanneer dit geneesmiddel gelijktijdig met voedsel of maagzuurremmers (geneesmiddelen die de zuurtegraad van de maag neutraliseren) wordt ingenomen, kan de inhoud van de capsule voortijdig vrijkomen.

 

Wanneer mag je Tempocol Pepermuntolie niet gebruiken?

Gebruik Tempocol Pepermuntolie* niet als je allergisch bent voor één van de (hulp)stoffen van dit geneesmiddel. In de bijsluiter staat beschreven welke stoffen dit geneesmiddel precies bevat.

 

In sommige situaties is het raadzaam om eerst contact te zoeken met een arts alvorens Tempocol Pepermuntolie te gebruiken: als je last hebt van brandend maagzuur of een hiatushernia (uitpuiling van het bovenste gedeelte van de maag) hebt, een aandoening aan de lever, een ontsteking van de galwegen (cholangitis), als je last hebt van galstenen of andere aandoeningen aan de galblaas en/of galwegen of als je te weinig maagzuur produceert (achloorhydrie).

 

Wat zijn de bijwerkingen van Tempocol Pepermuntolie?

Zoals elk geneesmiddel heeft ook Tempocol Pepermuntolie* bijwerkingen. Na gebruik kan je urine en ontlasting naar menthol ruiken. Andere bijwerkingen die zijn gemeld zijn de volgende: pijn bij het plassen (dysurie), een ontsteking van de eikel van de penis, brandend maagzuur, een brandend gevoel rond de anus, wazig zien, misselijkheid vanuit de maag en braken. Het is onduidelijk hoe vaak deze bijwerkingen voorkomen.

 

Als je allergisch bent voor menthol, kun je hoofdpijn krijgen, een te lage hartslagfrequentie (bradycardie), trillen (spiertremor), coördinatiestoornis van de spieren (ataxie), anafylactische shock en rode kleurveranderingen van de huid (erythemateuze huiduitslag).

 

Tempocol Pepermuntolie kopen bij Drogist.nl

Tempocol Pepermuntolie Capsules* zijn online te bestellen bij Drogist.nl. Wij zorgen ervoor dat jij dit geneesmiddel zo snel mogelijk thuisgestuurd krijgt.

 

*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Terug naar overzicht

Hoe behandel je een hoornaarsteek?

22 juli 2024 - De Aziatische hoornaar duikt steeds vaker op in ons land. Helaas kun je ook door die bij gestoken worden. Wat kun je verwachten na een steek van een hoornaar en wat moet je ertegen doen? Actie is in ieder geval snel vereist als je bent gestoken in je mond of als je allergisch bent voor het gif.   Een steek van de Aziatische hoornaar kan...
Lees verder

Diarree op vakantie? Dit kun je ertegen doen

15 juli 2024 - Op vakantie in een ander land kun je ineens last krijgen van waterige ontlasting. Je hebt bijvoorbeeld iets gegeten of gedronken waarin een bacterie, virus of parasiet zat. ‘Reizigersdiarree’ wordt deze acute vorm van diarree ook wel genoemd. Wat helpt hiertegen?   Als je op vakantie gaat naar een (sub)tropisch gebied, is de kans op...
Lees verder

Pigmentvlekkencrème tegen hyperpigmentatie

10 juli 2024 - Pigmentvlekken, wie heeft ze niet? Misschien heb je extra veel bruine plekjes op je huid: hyperpigmentatie. Je hebt bijvoorbeeld melasma of ouderdomsvlekken. Hoe zorg je ervoor dat deze vlekken minder opvallen? Lees hier welke pigmentvlekkencrème je zoal kunt gebruiken.   Hyperpigmentatie is niet schadelijk, maar je kunt je er wel aan storen....
Lees verder

Spaanse Vlieg als lustopwekkend middel

8 juli 2024 - Nooit verwacht dat Spaanse vlieg het lustgevoel kan verhogen? Hier lees je alles over het liefdesdrankje Spaanse Vlieg van Eros.    De naam ‘Spaanse Vlieg’ doet vermoeden dat er Spaanse vlieg in het product verwerkt zit. Wees gerust, dit is niet het geval. Al werd de Spaanse vlieg – en dan vooral een stofje dat dit diertje uitscheidt...
Lees verder

Zonnebrand met bruinversneller

3 juli 2024 - Vind je ook dat het krijgen van een bruine teint zo langzaam gaat? Pas na een aantal keren zonnen, zie je eindelijk wat verschil. Hoe kun je ervoor zorgen dat je sneller bruin wordt? Koop zonnebrand met een bruinversneller!   Om sneller een kleurtje te krijgen, heb je meerdere mogelijkheden. Sommige mensen gebruiken een zelfbruiner. Zoek je...
Lees verder

Weight Care wordt WeCare

27 juni 2024 - Weight Care krijgt een andere naam: ‘WeCare’. De producten veranderen niet qua inhoud, maar krijgen wel een nieuwe verpakking. Ook de producten van WeCare zul je voortaan aantreffen in een nieuw jasje.   Zowel WeCare als Weight Care staan voor jarenlange ervaring op het gebied van voeding en gewichtsbeheersing. Weight Care, dat in 1989...
Lees verder

Muggen verjagen met een muggenstekker

26 juni 2024 - Muggen kunnen je nachtrust behoorlijk verstoren. Word je niet gestoken, dan zul je toch in ieder geval last hebben van het gezoem om je oren. Heb je al eens een muggenstekker geprobeerd? Dan is nu het moment om een muggenstekker in huis te halen!   Hoge temperaturen in combinatie met veel regen zijn optimale omstandigheden voor muggen. Heb je...
Lees verder

Top 5 vakantiesupplementen: darmbacteriën, valeriaan en meer

24 juni 2024 - Op vakantie eet en leef je net een beetje anders dan in het dagelijks leven. En dan wil je natuurlijk niet dat je darmen, huid en nachtrust daar al te veel last van hebben. Of je nu thuis blijft of naar zonniger streken trekt, met deze vijf voedingssupplementen ben jij in ieder geval helemaal zomerklaar!   Tip 1. Darmbacteriën &...
Lees verder

Wat te doen na een wespensteek?

19 juni 2024 - Tijdens een zomerse dag kan het zomaar gebeuren: je wordt gestoken door een wesp. Wellicht weet je niet precies wat je moet doen. Hoe kun je een wespensteek behandelen? En hoe zit dat nou precies met de angel van de wesp die misschien nog in je huid zit?   Weet je niet zeker of je door een wesp gestoken bent? Een wespensteek herken je meestal...
Lees verder

Wat te doen bij zonneallergie? Gebruik levomenthol!

17 juni 2024 - Je hebt er lang naar uitgekeken: de zon! Maar nadat je eindelijk uitgebreid van de eerste zonnestralen hebt genoten, ontdek je vlekjes, bultjes of blaasjes op je huid. Je hebt last van zonneallergie! Ook op je oren kun je plekjes krijgen: lente-oren. Wat kun je hiertegen doen?   Je verwacht het misschien niet, maar zonne-allergie kun je óók...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.