Pepermuntolie bij het prikkelbaredarmsyndroom

Heb je het prikkelbaredarmsyndroom of een spastische darm? Dan heb je vaak buikpijn en problemen met poepen. Dat is heel vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Tempocol Pepermuntolie* kan buikpijn en krampen in het maagdarmkanaal helpen te verlichten.

 

Het prikkelbaredarmsyndroom komt veel voor. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 25 mensen hiermee te maken. Je bent dus niet de enige.

 

Wat is het prikkelbaredarmsyndroom?

Problemen met poepen en buikklachten zijn de belangrijkste klachten die bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) passen. Je kunt ook een opgeblazen gevoel in je buik hebben en veel winden moeten laten. Met ‘syndroom’ wordt een groep met klachten bedoeld die vaak samen optreden. Vroeger had men het over een ‘spastische darm’ in plaats van het prikkelbaredarmdyndroom. Een andere, veelgebruikte benaming is Irritable bowel syndrome.

Niet iedereen met het prikkelbardarmsyndroom ervaart voortdurend klachten. Dat scheelt per persoon.

 

Hoe ontstaat deze aandoening?

Het is niet precies duidelijk hoe het prikkelbaredarmsyndroom of een spastische darm precies ontstaat. Het lijkt erop dat de hersenen van mensen met een spastische darm prikkels in de darmen direct opmerken, veel meer dan bij mensen die deze aandoening niet hebben.

 

Andersom kunnen dingen die in de hersenen gebeuren ook weer invloed hebben op de darmen bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom. Opwinding, stress of enthousiasme kunnen typische klachten van het prikkelbaredarmsyndroom uitlokken of erger maken.

 

De darmen zijn ook extra gevoelig en reageren sterk op prikkels. Een darminfectie, die andere mensen vaak genoeg niet eens voelen, zorgt er al snel voor dat de darmen heftig gaan samenknijpen. Ook reageren de darmen sterk op bepaalde voedingsmiddelen.

 

De beweging van de darmen (kneden en knijpen) zijn bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom onregelmatig en veranderlijk. Daardoor stroomt de inhoud van de darmen ook niet altijd even goed door, waardoor er al gauw een verstopping ontstaat. Soms stroomt de inhoud juist te snel door, wat diarree tot gevolg heeft.

 

Het prikkelbaredarmsyndroom komt vooral voor bij mensen jonger dan 45 jaar. Meer vrouwen dan mannen hebben hier last van. Psychische klachten als angsten en depressie of een persoonlijkheidsstoornis lijken ook een risicofactor. Wie een familielid met het prikkelbaredarmsyndroom heeft, lijkt ook meer kans te hebben om deze aandoening te krijgen.

 

Wat zijn de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom?

Heb je regelmatig periodes van terugkerende buikpijn? Ervaar je daarbij heftige buikkrampen of een onaangenaam gevoel in de buik? Moet je veel winden laten? Heb je een opgeblazen gevoel in je buik? Is de vorm van je ontlasting nogal wisselend en heb je bijvoorbeeld het ene moment harde poep en het volgende moment juist diarree? Dan zijn dat mogelijk symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom.

 

Andere symptomen kunnen zijn: slijm bij de ontlasting, pijn bij of na seks, problemen bij het plassen, rugpijn, misselijkheid en moeheid.

 

Wat kun je doen om klachten te verminderen?

Als je een spastische darm hebt, kunnen je darmen extra reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Merk je dat de klachten beginnen of erger worden na het eten van bepaald voedsel? Mijd dit voedsel dan voor een tijdje en kijk hoe dit uitpakt. Natuurlijk blijft het belangrijk om voldoende gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Vraag eventueel advies aan een diëtist.

 

Over het algemeen is het juist goed om heel gezond te eten, en juist te kiezen voor veel vezelrijk eten, groente en fruit. Vooral groente en fruit zorgt voor goede bacteriën in je darmen en laat je darmen goed werken.

 

Verder is het goed om voldoende te bewegen en ook voor ontspanning te zorgen.

 

De behandeling van het prikkelbaredarmsyndroom met medicatie

Heeft je arts vastgesteld dat je het prikkelbaredarmsyndroom hebt? Dan krijg je misschien het advies om medicatie in te nemen, zoals Tempocol Pepermuntolie Capsules.*

 

Wat is Tempocol Pepermuntolie en hoe gebruik je dit geneesmiddel?

Tempocol Pepermuntolie Capsules* worden vaak wordt gebruikt bij het prikkelbaredarmsyndroom. Dit kruidengeneesmiddel helpt de symptomen van  buikpijn, lichte spasmen (krampen) in het maagdarmkanaal en winderigheid te verlichten. Ben je 12 jaar of ouder, dan kun je beginnen met het slikken van één tot driemaal per dag één capsule. Eventueel kun je deze dosering verhogen tot drie keer per dag twee capsules. Kauw de capsules niet, maar slik die in z’n geheel door. Voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar geldt dat zij maar maximaal driemaal per dag één capsule mogen innemen. Tempocol Pepermuntolie is niet geschikt voor kinderen jonger dan 8 jaar.

 

Let op: Wanneer dit geneesmiddel gelijktijdig met voedsel of maagzuurremmers (geneesmiddelen die de zuurtegraad van de maag neutraliseren) wordt ingenomen, kan de inhoud van de capsule voortijdig vrijkomen.

 

Wanneer mag je Tempocol Pepermuntolie niet gebruiken?

Gebruik Tempocol Pepermuntolie* niet als je allergisch bent voor één van de (hulp)stoffen van dit geneesmiddel. In de bijsluiter staat beschreven welke stoffen dit geneesmiddel precies bevat.

 

In sommige situaties is het raadzaam om eerst contact te zoeken met een arts alvorens Tempocol Pepermuntolie te gebruiken: als je last hebt van brandend maagzuur of een hiatushernia (uitpuiling van het bovenste gedeelte van de maag) hebt, een aandoening aan de lever, een ontsteking van de galwegen (cholangitis), als je last hebt van galstenen of andere aandoeningen aan de galblaas en/of galwegen of als je te weinig maagzuur produceert (achloorhydrie).

 

Wat zijn de bijwerkingen van Tempocol Pepermuntolie?

Zoals elk geneesmiddel heeft ook Tempocol Pepermuntolie* bijwerkingen. Na gebruik kan je urine en ontlasting naar menthol ruiken. Andere bijwerkingen die zijn gemeld zijn de volgende: pijn bij het plassen (dysurie), een ontsteking van de eikel van de penis, brandend maagzuur, een brandend gevoel rond de anus, wazig zien, misselijkheid vanuit de maag en braken. Het is onduidelijk hoe vaak deze bijwerkingen voorkomen.

 

Als je allergisch bent voor menthol, kun je hoofdpijn krijgen, een te lage hartslagfrequentie (bradycardie), trillen (spiertremor), coördinatiestoornis van de spieren (ataxie), anafylactische shock en rode kleurveranderingen van de huid (erythemateuze huiduitslag).

 

Tempocol Pepermuntolie kopen bij Drogist.nl

Tempocol Pepermuntolie Capsules* zijn online te bestellen bij Drogist.nl. Wij zorgen ervoor dat jij dit geneesmiddel zo snel mogelijk thuisgestuurd krijgt.

 

*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Terug naar overzicht

Welke paddenstoelen kun je eten?

16 september 2024 - Sommige paddenstoelen zijn verkrijgbaar als voedingssupplement. Het gaat bijvoorbeeld om Lion’s mane, Cordyceps sinensis en Reishi. We geven je graag meer informatie over deze paddenstoelen.   Paddenstoelen worden vaak al eeuwenlang gebruikt in bepaalde culturen. In deze blog benoemen we drie bekende eetbare paddenstoelen.   Lion’s mane...
Lees verder

D-mannose en medicatie bij blaasontsteking door E. coli

11 september 2024 - Blaasontsteking komt vaak door een bacterie, zoals ‘de poepbacterie’ E. coli. Deze bacterie komt vaak uit de darm via de urinebuis in de urinewegen terecht, waar hij zich hecht aan de blaaswand of aan andere delen van de urinewegen. Wat kun je ertegen doen?   Weleens gehoord van E. coli? Misschien zegt de naam je niets. We leggen hieronder...
Lees verder

Waar is teunisbloemolie goed voor?

2 september 2024 - Teunisbloemolie is een bron van het meervoudig onverzadigd omega-6-vetzuur gammalinoleenzuur (GLA). Om die reden wordt teunisbloemolie gebruikt als voedingssupplement. Waarom eigenlijk?   Niet de plant zelf, maar de zaden van de teunisbloem (Oenothera biennis) worden gebruikt voor teunisbloemolie. De plant komt oorspronkelijk uit Noord- en...
Lees verder

Wat helpt tegen puistjes?

26 augustus 2024 - Puistjes zijn een veelvoorkomend huidprobleem. Niet alleen als tiener, maar ook op latere leeftijd kun je hiermee te maken krijgen. Natuurlijk wil je er alles aan doen om de puistjes weg te krijgen. Wat helpt?   We spreken ook wel van ‘acne’ of ‘pukkels’ als we het over puistjes hebben. Meestal komen puistjes vooral op je gezicht voor....
Lees verder

Mijn kindje heeft last van doorkomende tandjes

15 augustus 2024 - Elke baby of peuter heeft ermee te maken: doorkomende tandjes! Sommige kleintjes hebben hier behoorlijk veel last van. Hun tandvlees is rood en gezwollen, ze kwijlen veel en hebben minder eetlust. Lees hier wat je kunt doen om de pijn bij je kindje te verlichten.   Als je in het mondje van je kindje kijkt, kun je soms al een klein, wit puntje...
Lees verder

Complex met Keratine, voor mooi haar

15 augustus 2024 - Een voedingssupplement van Lucovitaal dat keratine bevat, is Complex met Keratine. De capsules bevatten ook biotine, seleen en zink voor het behoud van glanzend haar. In deze blog lees je meer over deze formule.   Soms wordt ons gevraagd naar voedingssupplementen met keratine. De meeste supplementen met keratine bevatten meer dan alleen...
Lees verder

Wat is gebufferde vitamine C?

12 augustus 2024 - Heb je een hoge dosis vitamine C (ascorbinezuur) nodig? Dan kan dit één nadeel hebben: de vitamine is in grote hoeveelheden niet zo vriendelijk voor je maag en darmen. Krijg je last van je maag of darmen, slik dan gebufferde vitamine C. In deze blog leggen we uit wat deze zuurvrije vitamine is.   In sommige gevallen kan het nodig zijn om een...
Lees verder

Welke vitamines slikken tijdens de zwangerschap?

5 augustus 2024 - Tijdens je zwangerschap, maar ook al daarvoor, is gezonde voeding heel belangrijk. Als aanvulling kun je voedingssupplementen, zoals vitamines en mineralen, slikken. Maar welke precies?   Eet voldoende groente, fruit, volkoren producten, zuivel, peulvruchten en eieren als je zwanger bent of wilt worden. Tot de 10e week van de zwangerschap is...
Lees verder

Multivitamine van Wapiti, de ideale aanvulling na een gastric bypass

31 juli 2024 - Na een maagverkleining (gastric bypass) krijg je het advies om levenslang een speciaal afgestemde multivitamine te slikken. Waarom?   Je hebt de stap gezet: een gastric bypass, een belangrijke keuze voor je gezondheid en welzijn. Nu is het tijd om je lichaam alle ondersteuning te geven die het nodig heeft om optimaal te herstellen en te...
Lees verder

Waar is Saw Palmetto goed voor?

29 juli 2024 - Het is een kleine palm die allerlei namen draagt: Zaagbladpalm, dwergpalm, zegepalm, serenoa repens en sabal serrulata. De meest gangbare naam is ‘Saw Palmetto’. Het extract van de bessen van deze palm is vaak verwerkt in voedingssupplementen voor mannen. Lees hier waarom.   De Saw Palmetto, die opvalt door de mooie, waaiervormige...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.