Alles wat je moet weten over verantwoord zonnen!

Wat is SPF? Wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling? En wat zijn de gevolgen? In deze blog geven we je antwoord op al deze vragen en vertellen we je hoe jij verantwoord kan genieten van de mooie zomerse dagen. 

 

Wat houdt SPF in? 

SPF staat voor Sun Protection Factor. Op verpakkingen staat vaak SPF30 of SPF50. Simpel gezegd drukt het getal uit hoeveel keer langer je in de zon kan blijven zonder te verbranden. Om te voorkomen dat de huid verbrand wordt er ook gekeken naar andere factoren, zoals het UV-index, tijdstip van de dag en de plek op aarde. Het is dus niet zo dat als jij SPF30 draagt, je 30 keer langer in de zon kunt zijn. Het ligt iets complexer dan dat.  

 

Hoe vaak moet je je dan insmeren? 

De meeste verpakkingen van zonbeschermingsproducten geven aan dat je om de 2 uur opnieuw moet insmeren. Dit is een mooie lijndraad. Zonnebescherming bevat namelijk filters die beschermen tegen UV-straling. De hoeveelheid filtersbepaald de SPF factor en hoe goed je beschermd bent.  

  • SPF15 blokkeert 93% van de UV-stralen 

  • SPF30 blokkeert 96,7% van de UV-stralen 

  • SPF50 blokkeert 98% van de UV-stralen 

  • SPF100 blokkeert 99% van de UV-stralen 

Er is geen SPF die 100% blokkeert tegen UV-straling. Hoe hoger de SPF die je kiest, hoe beter je beschermd bent.  

 

Wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?

Er zijn in totaal 3 soorten UV-straling: 

  • UVA-straling: veroorzaakt veroudering van de huid (aging) 

  • UVB-straling: veroorzaakt verbranding van de huid (burning) 

  • UVC-straling: veroorzaakt verandering van DNA, wat kan leiden tot huidkanker. Dit wordt weg gefilterd door de ozonlaag.  

De cijfers bij je SPF hebben betrekking op UVB-straling. Het belangrijkste verschil tussen UVA- en UVB-straling is dat UVA-straling veel dieper doordringt in de huid. Gelukkig is dit niet heel krachtig en zal je de gevolgen pas na een langere tijd ervaren. Bij UVB-straling ervaar je de gevolgen vaak binnen 20 minuten: verbranding van de huid.  

 

De gevolgen van UVA-straling zijn echter wel blijvend. Dit kan leiden tot zonnekeratose en vervroegde huidveroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes. Verbranding door UVB-straling trekt vaak weg binnen een aantal dagen. Verbrand je vaak? Dan kan dit leiden tot pigmentvlekken. Ernstige verbranding van de huid kan leiden tot blaren. 

 

Wist je dat... UVA-straling altijd aanwezig is? Het is misschien minder krachtig, maar altijd aanwezig. Het is daarom verstandig om jezelf elke dag te beschermen met een gepaste SPF, ook in de winter. 

 

Hoe vind je de beste zonbescherming? 

In het vinden van de perfecte zonbescherming zijn 2 dingen belangrijk. Ten eerste wil je een zonbescherming vinden die beschermt tegen UVA- en UVB-straling. Zo ben je optimaal beschermt. Dit is makkelijk te herkennen op de verpakking. 

Ten tweede is het belangrijk om te achterhalen wat jouw huidtype is. In totaal zijn er 5: 

  • Huidtype 1: de huid verbrandt altijd in de zon en wordt zelden bruin. Vaak hebben deze mensen rood/lichtblond haar en een lichte huid. 

  • Huidtype 2: de huid verbrandt meestal en wordt een beetje bruin. De huid is licht van kleur, deze mensen hebben vaak (licht)blond haar en een lichte kleurogen.  

  • Huidtype 3: de huid verbrandt zelden en wordt goed bruin. De huid is vaak lichtgetint. Deze mensen hebben donkerblond of bruin haar en donkere ogen 

  • Huidtype 4: de huid verbrandt eigenlijk nooit en bruint goed. Vaak hebben deze mensen een getinte huid, donker haar en donkere ogen. De mensen met dit huidtype wonen vaak rond de Middellandse zee. 

  • Huidtype 5: de huid verbrandt bijna nooit en wordt diepbruin. Deze mensen hebben een donkergetinte huid of bruingele huid. Ook hebben ze zwart haar en donkere ogen. Dit huidtype komt vaak voor bij mensen met een Aziatische afkomst. 

  • Huidtype 6: deze huid verbrandt nooit en is zeer donkerbruin of zwart. Dit huidtype komt voor bij mensen die in Afrika wonen of een Afrikaanse afkomst hebben.  

Huidtype 1 en 2 willen ervoor zorgen dat ze zich altijd insmeren met SPF50. Huidtype 3 en 4 willen ervoor zorgen dat ze SPF30 of SPF50 gebruiken. De overige huidtypen kunnen voor een dagje strand SPF30 gebruiken. Zorgt ook altijd dat je je om de 2 uur opnieuw insmeert. Vertrouw je het niet? Smeer dan zeker vaker!  

Tip: wil je je mooi en egaal bruinen? Scrub dan je lichaam voordat je de zon ingaat. Hiermee verwijder je alle dode huidcellen waardoor je egaler bruint. 

 

Van welke merken zijn goede zonbeschermingsproducten verkrijgbaar?

Er zijn een aantal merken waar we bij Drogist.nl groot fan van zijn, omdat ze doeltreffend tegen UV-straling beschermen. Denk aan Biodermal Sun, Louis Widmer Sun en Collistar SunDeze 3 merken hebben zonbeschermingsproducten in allerlei geuren en kleuren. Heb je het liefst een lotion of een spray? Ze hebben het allemaal. Daarnaast hebben ze ook speciale producten zoals het Collistar Bruinversneller Supertanning Treatment en het Collistar Supertanning Water Moisturizing Anti-Salt Spray. Deze producten verbeteren het bruiningsproces en verzorgen de huid. 

Wist je dat.... er in de zonneproducten van Collistar het ingrediënt Unipertan’ verwerkt zit? Dit bevordert en stimuleert de bruining.  

 

Supplementen voor de zon

Er zijn ook een aantal supplementen die een handje kunnen helpen, zoals de New Care Zomerbruin capsules. Deze formule bevat een uitgebreid antioxidantencomplex in de vorm van de vitaminen C en E en de mineralen selenium en zink. Antioxidanten helpen van binnenuit beschermen tegen oxidatieve schade door UV-straling en zonlicht. Op deze manier biedt New Care Zomerbruin extra bescherming als je in de zon gaat.  

Lucovitaal Pigmentatie van de huid kan je een handje helpen. Dit bevat namelijk koper wat een normale pigmentatie van de huid bevordert.  

 

Zonneallergie

Heb jij last van zonneallergie? Dan kan je ook bij Drogist.nl terecht. De Lucovitaal Zonneallergie SPF50 is een klassieker. Maar ken jij ook al de producten van Alphanova Sun? De Alphanova Sun SPF30 bij Zonneallergie & Waterproof en Alphanova Sun SPF50 bij Zonneallergie & Waterproof zijn speciaal ontwikkeld voor de allergische huid.

 

Terug naar overzicht

Waar is teunisbloemolie goed voor?

2 september 2024 - Teunisbloemolie is een bron van het meervoudig onverzadigd omega-6-vetzuur gammalinoleenzuur (GLA). Om die reden wordt teunisbloemolie gebruikt als voedingssupplement. Waarom eigenlijk?   Niet de plant zelf, maar de zaden van de teunisbloem (Oenothera biennis) worden gebruikt voor teunisbloemolie. De plant komt oorspronkelijk uit Noord- en...
Lees verder

Wat helpt tegen puistjes?

26 augustus 2024 - Puistjes zijn een veelvoorkomend huidprobleem. Niet alleen als tiener, maar ook op latere leeftijd kun je hiermee te maken krijgen. Natuurlijk wil je er alles aan doen om de puistjes weg te krijgen. Wat helpt?   We spreken ook wel van ‘acne’ of ‘pukkels’ als we het over puistjes hebben. Meestal komen puistjes vooral op je gezicht voor....
Lees verder

Mijn kindje heeft last van doorkomende tandjes

15 augustus 2024 - Elke baby of peuter heeft ermee te maken: doorkomende tandjes! Sommige kleintjes hebben hier behoorlijk veel last van. Hun tandvlees is rood en gezwollen, ze kwijlen veel en hebben minder eetlust. Lees hier wat je kunt doen om de pijn bij je kindje te verlichten.   Als je in het mondje van je kindje kijkt, kun je soms al een klein, wit puntje...
Lees verder

Complex met Keratine, voor mooi haar

15 augustus 2024 - Een voedingssupplement van Lucovitaal dat keratine bevat, is Complex met Keratine. De capsules bevatten ook biotine, seleen en zink voor het behoud van glanzend haar. In deze blog lees je meer over deze formule.   Soms wordt ons gevraagd naar voedingssupplementen met keratine. De meeste supplementen met keratine bevatten meer dan alleen...
Lees verder

Wat is gebufferde vitamine C?

12 augustus 2024 - Heb je een hoge dosis vitamine C (ascorbinezuur) nodig? Dan kan dit één nadeel hebben: de vitamine is in grote hoeveelheden niet zo vriendelijk voor je maag en darmen. Krijg je last van je maag of darmen, slik dan gebufferde vitamine C. In deze blog leggen we uit wat deze zuurvrije vitamine is.   In sommige gevallen kan het nodig zijn om een...
Lees verder

Welke vitamines slikken tijdens de zwangerschap?

5 augustus 2024 - Tijdens je zwangerschap, maar ook al daarvoor, is gezonde voeding heel belangrijk. Als aanvulling kun je voedingssupplementen, zoals vitamines en mineralen, slikken. Maar welke precies?   Eet voldoende groente, fruit, volkoren producten, zuivel, peulvruchten en eieren als je zwanger bent of wilt worden. Tot de 10e week van de zwangerschap is...
Lees verder

Multivitamine van Wapiti, de ideale aanvulling na een gastric bypass

31 juli 2024 - Na een maagverkleining (gastric bypass) krijg je het advies om levenslang een speciaal afgestemde multivitamine te slikken. Waarom?   Je hebt de stap gezet: een gastric bypass, een belangrijke keuze voor je gezondheid en welzijn. Nu is het tijd om je lichaam alle ondersteuning te geven die het nodig heeft om optimaal te herstellen en te...
Lees verder

Waar is Saw Palmetto goed voor?

29 juli 2024 - Het is een kleine palm die allerlei namen draagt: Zaagbladpalm, dwergpalm, zegepalm, serenoa repens en sabal serrulata. De meest gangbare naam is ‘Saw Palmetto’. Het extract van de bessen van deze palm is vaak verwerkt in voedingssupplementen voor mannen. Lees hier waarom.   De Saw Palmetto, die opvalt door de mooie, waaiervormige...
Lees verder

Hoe behandel je een hoornaarsteek?

22 juli 2024 - De Aziatische hoornaar duikt steeds vaker op in ons land. Helaas kun je ook door die bij gestoken worden. Wat kun je verwachten na een steek van een hoornaar en wat moet je ertegen doen? Actie is in ieder geval snel vereist als je bent gestoken in je mond of als je allergisch bent voor het gif.   Een steek van de Aziatische hoornaar kan...
Lees verder

Diarree op vakantie? Dit kun je ertegen doen

15 juli 2024 - Op vakantie in een ander land kun je ineens last krijgen van waterige ontlasting. Je hebt bijvoorbeeld iets gegeten of gedronken waarin een bacterie, virus of parasiet zat. ‘Reizigersdiarree’ wordt deze acute vorm van diarree ook wel genoemd. Wat helpt hiertegen?   Als je op vakantie gaat naar een (sub)tropisch gebied, is de kans op...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.