Alles wat je moet weten over verantwoord zonnen!

Wat is SPF? Wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling? En wat zijn de gevolgen? In deze blog geven we je antwoord op al deze vragen en vertellen we je hoe jij verantwoord kan genieten van de mooie zomerse dagen. 

 

Wat houdt SPF in? 

SPF staat voor Sun Protection Factor. Op verpakkingen staat vaak SPF30 of SPF50. Simpel gezegd drukt het getal uit hoeveel keer langer je in de zon kan blijven zonder te verbranden. Om te voorkomen dat de huid verbrand wordt er ook gekeken naar andere factoren, zoals het UV-index, tijdstip van de dag en de plek op aarde. Het is dus niet zo dat als jij SPF30 draagt, je 30 keer langer in de zon kunt zijn. Het ligt iets complexer dan dat.  

 

Hoe vaak moet je je dan insmeren? 

De meeste verpakkingen van zonbeschermingsproducten geven aan dat je om de 2 uur opnieuw moet insmeren. Dit is een mooie lijndraad. Zonnebescherming bevat namelijk filters die beschermen tegen UV-straling. De hoeveelheid filtersbepaald de SPF factor en hoe goed je beschermd bent.  

  • SPF15 blokkeert 93% van de UV-stralen 

  • SPF30 blokkeert 96,7% van de UV-stralen 

  • SPF50 blokkeert 98% van de UV-stralen 

  • SPF100 blokkeert 99% van de UV-stralen 

Er is geen SPF die 100% blokkeert tegen UV-straling. Hoe hoger de SPF die je kiest, hoe beter je beschermd bent.  

 

Wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?

Er zijn in totaal 3 soorten UV-straling: 

  • UVA-straling: veroorzaakt veroudering van de huid (aging) 

  • UVB-straling: veroorzaakt verbranding van de huid (burning) 

  • UVC-straling: veroorzaakt verandering van DNA, wat kan leiden tot huidkanker. Dit wordt weg gefilterd door de ozonlaag.  

De cijfers bij je SPF hebben betrekking op UVB-straling. Het belangrijkste verschil tussen UVA- en UVB-straling is dat UVA-straling veel dieper doordringt in de huid. Gelukkig is dit niet heel krachtig en zal je de gevolgen pas na een langere tijd ervaren. Bij UVB-straling ervaar je de gevolgen vaak binnen 20 minuten: verbranding van de huid.  

 

De gevolgen van UVA-straling zijn echter wel blijvend. Dit kan leiden tot zonnekeratose en vervroegde huidveroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes. Verbranding door UVB-straling trekt vaak weg binnen een aantal dagen. Verbrand je vaak? Dan kan dit leiden tot pigmentvlekken. Ernstige verbranding van de huid kan leiden tot blaren. 

 

Wist je dat... UVA-straling altijd aanwezig is? Het is misschien minder krachtig, maar altijd aanwezig. Het is daarom verstandig om jezelf elke dag te beschermen met een gepaste SPF, ook in de winter. 

 

Hoe vind je de beste zonbescherming? 

In het vinden van de perfecte zonbescherming zijn 2 dingen belangrijk. Ten eerste wil je een zonbescherming vinden die beschermt tegen UVA- en UVB-straling. Zo ben je optimaal beschermt. Dit is makkelijk te herkennen op de verpakking. 

Ten tweede is het belangrijk om te achterhalen wat jouw huidtype is. In totaal zijn er 5: 

  • Huidtype 1: de huid verbrandt altijd in de zon en wordt zelden bruin. Vaak hebben deze mensen rood/lichtblond haar en een lichte huid. 

  • Huidtype 2: de huid verbrandt meestal en wordt een beetje bruin. De huid is licht van kleur, deze mensen hebben vaak (licht)blond haar en een lichte kleurogen.  

  • Huidtype 3: de huid verbrandt zelden en wordt goed bruin. De huid is vaak lichtgetint. Deze mensen hebben donkerblond of bruin haar en donkere ogen 

  • Huidtype 4: de huid verbrandt eigenlijk nooit en bruint goed. Vaak hebben deze mensen een getinte huid, donker haar en donkere ogen. De mensen met dit huidtype wonen vaak rond de Middellandse zee. 

  • Huidtype 5: de huid verbrandt bijna nooit en wordt diepbruin. Deze mensen hebben een donkergetinte huid of bruingele huid. Ook hebben ze zwart haar en donkere ogen. Dit huidtype komt vaak voor bij mensen met een Aziatische afkomst. 

  • Huidtype 6: deze huid verbrandt nooit en is zeer donkerbruin of zwart. Dit huidtype komt voor bij mensen die in Afrika wonen of een Afrikaanse afkomst hebben.  

Huidtype 1 en 2 willen ervoor zorgen dat ze zich altijd insmeren met SPF50. Huidtype 3 en 4 willen ervoor zorgen dat ze SPF30 of SPF50 gebruiken. De overige huidtypen kunnen voor een dagje strand SPF30 gebruiken. Zorgt ook altijd dat je je om de 2 uur opnieuw insmeert. Vertrouw je het niet? Smeer dan zeker vaker!  

Tip: wil je je mooi en egaal bruinen? Scrub dan je lichaam voordat je de zon ingaat. Hiermee verwijder je alle dode huidcellen waardoor je egaler bruint. 

 

Van welke merken zijn goede zonbeschermingsproducten verkrijgbaar?

Er zijn een aantal merken waar we bij Drogist.nl groot fan van zijn, omdat ze doeltreffend tegen UV-straling beschermen. Denk aan Biodermal Sun, Louis Widmer Sun en Collistar SunDeze 3 merken hebben zonbeschermingsproducten in allerlei geuren en kleuren. Heb je het liefst een lotion of een spray? Ze hebben het allemaal. Daarnaast hebben ze ook speciale producten zoals het Collistar Bruinversneller Supertanning Treatment en het Collistar Supertanning Water Moisturizing Anti-Salt Spray. Deze producten verbeteren het bruiningsproces en verzorgen de huid. 

Wist je dat.... er in de zonneproducten van Collistar het ingrediënt Unipertan’ verwerkt zit? Dit bevordert en stimuleert de bruining.  

 

Supplementen voor de zon

Er zijn ook een aantal supplementen die een handje kunnen helpen, zoals de New Care Zomerbruin capsules. Deze formule bevat een uitgebreid antioxidantencomplex in de vorm van de vitaminen C en E en de mineralen selenium en zink. Antioxidanten helpen van binnenuit beschermen tegen oxidatieve schade door UV-straling en zonlicht. Op deze manier biedt New Care Zomerbruin extra bescherming als je in de zon gaat.  

Lucovitaal Pigmentatie van de huid kan je een handje helpen. Dit bevat namelijk koper wat een normale pigmentatie van de huid bevordert.  

 

Zonneallergie

Heb jij last van zonneallergie? Dan kan je ook bij Drogist.nl terecht. De Lucovitaal Zonneallergie SPF50 is een klassieker. Maar ken jij ook al de producten van Alphanova Sun? De Alphanova Sun SPF30 bij Zonneallergie & Waterproof en Alphanova Sun SPF50 bij Zonneallergie & Waterproof zijn speciaal ontwikkeld voor de allergische huid.

 

Terug naar overzicht

Hoe behandel je een hoornaarsteek?

22 juli 2024 - De Aziatische hoornaar duikt steeds vaker op in ons land. Helaas kun je ook door die bij gestoken worden. Wat kun je verwachten na een steek van een hoornaar en wat moet je ertegen doen? Actie is in ieder geval snel vereist als je bent gestoken in je mond of als je allergisch bent voor het gif.   Een steek van de Aziatische hoornaar kan...
Lees verder

Diarree op vakantie? Dit kun je ertegen doen

15 juli 2024 - Op vakantie in een ander land kun je ineens last krijgen van waterige ontlasting. Je hebt bijvoorbeeld iets gegeten of gedronken waarin een bacterie, virus of parasiet zat. ‘Reizigersdiarree’ wordt deze acute vorm van diarree ook wel genoemd. Wat helpt hiertegen?   Als je op vakantie gaat naar een (sub)tropisch gebied, is de kans op...
Lees verder

Pigmentvlekkencrème tegen hyperpigmentatie

10 juli 2024 - Pigmentvlekken, wie heeft ze niet? Misschien heb je extra veel bruine plekjes op je huid: hyperpigmentatie. Je hebt bijvoorbeeld melasma of ouderdomsvlekken. Hoe zorg je ervoor dat deze vlekken minder opvallen? Lees hier welke pigmentvlekkencrème je zoal kunt gebruiken.   Hyperpigmentatie is niet schadelijk, maar je kunt je er wel aan storen....
Lees verder

Spaanse Vlieg als lustopwekkend middel

8 juli 2024 - Nooit verwacht dat Spaanse vlieg het lustgevoel kan verhogen? Hier lees je alles over het liefdesdrankje Spaanse Vlieg van Eros.    De naam ‘Spaanse Vlieg’ doet vermoeden dat er Spaanse vlieg in het product verwerkt zit. Wees gerust, dit is niet het geval. Al werd de Spaanse vlieg – en dan vooral een stofje dat dit diertje uitscheidt...
Lees verder

Zonnebrand met bruinversneller

3 juli 2024 - Vind je ook dat het krijgen van een bruine teint zo langzaam gaat? Pas na een aantal keren zonnen, zie je eindelijk wat verschil. Hoe kun je ervoor zorgen dat je sneller bruin wordt? Koop zonnebrand met een bruinversneller!   Om sneller een kleurtje te krijgen, heb je meerdere mogelijkheden. Sommige mensen gebruiken een zelfbruiner. Zoek je...
Lees verder

Weight Care wordt WeCare

27 juni 2024 - Weight Care krijgt een andere naam: ‘WeCare’. De producten veranderen niet qua inhoud, maar krijgen wel een nieuwe verpakking. Ook de producten van WeCare zul je voortaan aantreffen in een nieuw jasje.   Zowel WeCare als Weight Care staan voor jarenlange ervaring op het gebied van voeding en gewichtsbeheersing. Weight Care, dat in 1989...
Lees verder

Muggen verjagen met een muggenstekker

26 juni 2024 - Muggen kunnen je nachtrust behoorlijk verstoren. Word je niet gestoken, dan zul je toch in ieder geval last hebben van het gezoem om je oren. Heb je al eens een muggenstekker geprobeerd? Dan is nu het moment om een muggenstekker in huis te halen!   Hoge temperaturen in combinatie met veel regen zijn optimale omstandigheden voor muggen. Heb je...
Lees verder

Top 5 vakantiesupplementen: darmbacteriën, valeriaan en meer

24 juni 2024 - Op vakantie eet en leef je net een beetje anders dan in het dagelijks leven. En dan wil je natuurlijk niet dat je darmen, huid en nachtrust daar al te veel last van hebben. Of je nu thuis blijft of naar zonniger streken trekt, met deze vijf voedingssupplementen ben jij in ieder geval helemaal zomerklaar!   Tip 1. Darmbacteriën &...
Lees verder

Wat te doen na een wespensteek?

19 juni 2024 - Tijdens een zomerse dag kan het zomaar gebeuren: je wordt gestoken door een wesp. Wellicht weet je niet precies wat je moet doen. Hoe kun je een wespensteek behandelen? En hoe zit dat nou precies met de angel van de wesp die misschien nog in je huid zit?   Weet je niet zeker of je door een wesp gestoken bent? Een wespensteek herken je meestal...
Lees verder

Wat te doen bij zonneallergie? Gebruik levomenthol!

17 juni 2024 - Je hebt er lang naar uitgekeken: de zon! Maar nadat je eindelijk uitgebreid van de eerste zonnestralen hebt genoten, ontdek je vlekjes, bultjes of blaasjes op je huid. Je hebt last van zonneallergie! Ook op je oren kun je plekjes krijgen: lente-oren. Wat kun je hiertegen doen?   Je verwacht het misschien niet, maar zonne-allergie kun je óók...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.