Ben je verkouden en heb je pijn in je gezicht of kun je minder goed ruiken? Wordt de pijn erger tijdens het kauwen? Dan is de kans groot dat je last hebt van bijholteontsteking. Wat biedt verlichting?
Meestal zit een bijholteontsteking aan één kant van je gezicht. Soms heb je last van koorts, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.
Wat zijn bijholten?
In je gezicht zitten meerdere ruimtes die (indirect) in verbinding staan met je neus. De bekendste zijn de neusbijholten (boven en naast je neus), de voorhoofdsholten (in je voorhoofd) en de kaakholten (in het bot van je bovenkaak). Aan beide kanten tussen de neusholte en de oogkas zitten de zeefbeenholten. Deze bestaan uit vele kleine holten. De voorhoofdsholten en de kaakholten staan via de zeefbeenholten in verbinding met je neus, terwijl de neusbijholten in directe verbinding met je neus staan.
Hoe ontstaat de ontsteking?
Als je verkouden bent, raakt het slijmvlies van de neus-keelholten en de bijholten altijd ontstoken. Dit komt meestal door een virus of bacterie. Door de ontsteking gaat het slijmvlies opzwellen. Je krijgt lichaam maakt meer slijm (snot) aan. We spreken van ‘bijholteontsteking’ als je naast de gangbare verkoudheidsklachten als een loopneus of verstopte neus ook pijn voelt in je gezicht en minder ruikt. De slijmvlieszwelling en al het snot dat je lichaam produceert, zorgen er dan voor dat de opening tussen de bijholten en de neus-keelholten dicht gaan zitten. Doordat de bijholten overvol zijn, ervaar je pijn of een drukkend gevoel in je gezicht.
Wat zijn de symptomen van bijholteontsteking?
Bijholteontsteking komt meestal door een verkoudheid. In je gezicht of in je voorhoofd voel je een (drukkende) pijn. Tijdens het kauwen heb je hier extra last van. Ook als je moet bukken, ervaar je meer pijn. Je kunt minder goed ruiken. Soms zijn de wortels van de kiezen aan de bovenkant van je gebit extra gevoelig. Dit is niet vreemd, want de tandwortels van het bovengebit zitten vlak onder de kaakholten. Het kan ook zo zijn dat je wang gaat opzwellen, maar dat hoeft niet zo te zijn.
In de blog Wat help bij voorhoofdsholteontsteking? vind je meer informatie over voorhoofdsholteontsteking.
Wat zorgt voor verlichting?
Meestal geneest de ontsteking binnen 1 tot 3 weken vanzelf. In tussentijd kunnen neusdruppels met xylometazoline en paracetamol kunnen voor verlichting zorgen en de klachten verminderen.
Paracetamol
Paracetamol* heeft een pijnstillende en koortsverlagende werking. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar als smelttablet, kauwtablet, zetpil of in vloeibare vorm. Houd je altijd aan de voorgeschreven dosering. Kinderen dienen een lagere dosering te krijgen dan volwassenen.
Neusdruppels xylometazoline
Neusdruppels met xylometazoline, zoals Otrivin Neusspray Xylometazoline HIC 1mg/ml*, zorgen ervoor dat slijmvliezen minder gaan zwellen. Hierdoor blijft de neusdoorgang zoveel mogelijk vrij, waardoor je gemakkelijker kunt ademhalen. Otrivin Neusspray Xylometazoline HIC 1mg/ml is bedoeld voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.
Voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar kun je neusspray met 0,05% xylometazoline gebruiken. Het is echter beter om kinderen van deze leeftijd geen neusspray met xylometazoline te geven. Doe dit alleen als je kind wel erg veel last heeft van een verstopte neus en neusspray met een zoutoplossing niet genoeg helpt. Kinderen jonger dan 2 jaar mogen geen neusspray met xylometazoline krijgen. In een zeldzaam geval kunnen zij hier ernstige bijwerkingen van krijgen. Het is beter om dit risico niet te nemen.
Neusdruppels met xylomatazoline mogen niet langer dan een week aan een stuk door gebruikt worden. Langdurig of veelvuldig gebruik van dit middel kan zorgen voor een ‘rebound’. Dit betekent dat de klachten van de aandoening terugkomen, maar dan veel erger. Je neus raakt dan nog erger verstopt.
Wat als de bijholteontsteking niet verdwijnt?
Verdwijnen de klachten niet en heb je ook andere klachten? Zijn je klachten binnen 2 weken nog niet verminderd? Neem dan contact op met je huisarts.
*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. Gebruik je ook andere geneesmiddelen? Vraag dan aan je arts of apotheker of de geneesmiddelen met elkaar te combineren zijn. Sommige geneesmiddelen kunnen de werking van andere geneesmiddelen veranderen.