Vitamine B12 ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes en helpt energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten. Deze vitamine zit vrijwel alleen in dierlijke producten. Ben je veganist, zorg er dan voor dat je tóch vitamine B12 binnenkrijgt.
Vitamine B12 (cobalamine) is een wateroplosbare vitamine. Deze vitamine wordt gemaakt door bepaalde bacteriën in het maag-darmkanaal van dieren. Vandaar dat deze vitamine in dierlijke producten zit. Ook als mens maken we op die manier vitamine B12 aan in de dikke darm, maar het lichaam neemt deze vitamine B12 niet op.
Waarom vitamine B12? Dit doet het met je lichaam
Vitamine B12 is bij meerdere processen in het lichaam betrokken. Onderstaande claims over vitamine B12 zijn goedgekeurd.
Vitamine B12
- draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels;
- ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes;
- draagt bij tot een normaal metabolisme van homocysteïne;
- speelt een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen;
- helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen;
- draagt bij aan leerprestaties;
- ondersteunt de afweer van het lichaam;
- helpt energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten.
In welke voeding zit vitamine B12?
Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, yoghurt, vlees, vis en eieren. Nou, niet helemaal waar. Vitamine B12 zit ook in bepaalde plantaardige producten, gedroogd zeewier en algen, maar deze vorm neemt je lichaam meestal niet goed op.
Voor veganisten is het advies om een vitamine B12-supplement te slikken of producten te gebruiken waaraan vitamine B12 is toegevoegd.
Vitamine B12-tekort
Een tekort aan vitamine B12 komt niet heel vaak voor. Als je gezond eet volgens de Schijf van Vijf, krijg je meestal voldoende vitamine B12 binnen. Je lichaam slaat deze vitamine op en bouwt dus een voorraad op. Krijg je lange tijd te weinig vitamine B12 binnen, dan ontstaat er dus niet meteen een tekort. Bepaalde aandoeningen kunnen leiden tot een vitamine B12-tekort, bijvoorbeeld een maag-darminfectie of een afname van de productie van maagzuur. Je arts kan dan constateren dat er sprake is van een tekort aan vitamine B12. Soms schrijft je arts dan een supplement met een hoge dosis vitamine B12 voor.
Vitamine B12-tekort door vegan dieet
Eet je geen dierlijke producten, bijvoorbeeld omdat je een vegan dieet volgt? Dan kan er ook een tekort ontstaan.
Wat als je teveel vitamine B12 binnenkrijgt?
De kans dat je teveel vitamine B12 binnenkrijgt, is niet heel groot. Wat de gevolgen zijn van een teveel aan vitamine B12, is niet duidelijk. Slik je een vitamine B12-supplement, dan is het wel goed om er op te letten dat je niet teveel binnenkrijgt. Neem in ieder geval niet meer in dan honderd procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, tenzij je arts anders adviseert. Neem als volwassene dus niet meer in dan 2,8 microgram per dag via een supplement. Als je arts heeft vastgesteld dat je een groot te kort hebt aan vitamine B12, kan hij wel (tijdelijk) een hele hoge dosering vitamine B12 voorschrijven.
Vitamine B12-supplementen kopen
Bij Drogist.nl kun je terecht voor allerlei vitamine B12-supplementen. Hooggedoseerde voedingssupplementen vitamine B12 zijn bijvoorbeeld Lucovitaal Vitamine B12 1000 mcg kauwtabletten en de tabletten Vitakruid Vitamine B12 Combi 6000 met Folaat en P-5-P. Een gezonde levensstijl is belangrijk, evenals gevarieerde, evenwichtige voeding. Een voedingssupplement is niet bedoeld als vervanging hiervan.