Blaasontsteking komt vaak door een bacterie, zoals ‘de poepbacterie’ E. coli. Deze bacterie komt vaak uit de darm via de urinebuis in de urinewegen terecht, waar hij zich hecht aan de blaaswand of aan andere delen van de urinewegen. Wat kun je ertegen doen?
Weleens gehoord van E. coli? Misschien zegt de naam je niets. We leggen hieronder aan je uit wat E. coli precies is, hoe blaasontsteking ontstaat, wat de symptomen zijn en wat je ertegen kunt doen.
Wat is E. coli?
De darmbacterie E. coli (Escherichia coli) komt voor bij mensen en dieren en geeft bescherming tegen andere, schadelijke bacteriën.
Hoe ontstaat blaasontsteking door E. coli?
Deze bacterie zit ook rond de anus (poepgaatje). Soms komt deze bacterie per ongeluk in de plasbuis terecht en via de plasbuis in de blaas. Bij vrouwen is die kans groter, aangezien de uitgang van de plasbuis bij vrouwen vrij dicht bij de anus zit. Als de E. colibacterie in de blaas terechtkomt, kan die daar zorgen voor een blaasontsteking.
Wat zijn de symptomen?
Als je een blaasontsteking hebt als gevolg van een infectie door E. coli, kun je te maken hebben met één of meerdere van de volgende symptomen:
- Je hebt een brandend gevoel of pijn tijdens het plassen.
- Je hebt steeds het gevoel dat je moet plassen, maar je moet niet.
- Je moet voortdurend plassen.
- Je hebt pijn in je onderbuik.
- Je plas ruikt sterk of ruikt vies.
- Je plas is troebel. Er kan ook bloed in zitten.
Wat helpt tegen een blaasontsteking door E. coli?
Om pijnklachten door een blaasontsteking te verminderen, kun je eventueel paracetamol* slikken. Zoek contact met de huisarts, zeker als je sporen van bloed in je plas aantreft, als je bloedverdunners of andere medicatie gebruikt of als je een medische aandoening hebt. Heb je in het verleden last gehad van nierstenen? Dan is het zeker belangrijk om op tijd contact te zoeken met je huisarts.
Bij blaasontsteking kan je huisarts bijvoorbeeld antibiotica voorschrijven. Dit is niet te verkrijgen zonder recept.
Het kan zo zijn dat je helemaal geen blaasontsteking hebt, maar een infectie van de bovenste urinewegen. Symptomen van een infectie van de bovenste urinewegen zijn bijvoorbeeld koorts, niet controleerbare rillingen, misselijkheid, braken of diarree.
Lucovitaal D-Mannose Blaasontsteking, ter ondersteuning van de behandeling
Om de behandeling van de blaasontsteking door E. coli te ondersteunen en blaasontsteking door E. coli te voorkomen, kun je het medische hulpmiddel Lucovitaal D-mannose Blaasontsteking** gebruiken. Het actieve bestanddeel van dit middel is D-mannose. In elke capsule zit 500 mg D-mannose. Dit is een lichaamseigen stof die van nature in je lichaam voorkomt. D-mannose hecht zich aan de E. colibacteriën en voorkomt zo dat deze bacteriën zich vastnestelen aan de wanden van de urinewegen. De bacteriën verlaten vervolgens het lichaam via je plas.
Lucovitaal D-Mannose Blaasontsteking is bedoeld voor volwassenen.
Wanneer kun je dit middel beter niet innemen of moet je extra voorzichtig zijn?
Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Vraag dan eerst aan je arts om advies.
Verder is goed om te weten dat D-mannose effect kan hebben op de bloedsuikerspiegel. D-mannose is namelijk een suiker.
Heeft Lucovitaal D-mannose Blaasontsteking bijwerkingen?
Dit medisch hulpmiddel kent weinig bijwerkingen indien het wordt gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing. In zeldzame gevallen kun je last krijgen van diarree.
*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.
**Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.