
Nog een paar dagen en dan is het zover, weer een nieuw seizoen. Op 20 maart begint de lente officieel. Na die lange donkere winterdagen, zijn we er ook weer wel aan toe, ook al heeft de winter ook zijn charme, maar nu zijn we toch weer blij dat het voorbij is, langzaam worden de avonden weer langer licht, en nog even en we mogen de klok weer een uur vooruit gaan zetten.
De lentedatum is van belang voor berekening van de datum van het paasfeest. Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de "kerkelijke" volle maan die op of na 21 maart valt. De seizoen indeling is gebaseerd op de stand van de aarde ten opzichte van de zon. De seizoen verschillen vinden hun oorzaak in de schuine stand van de as waar de aarde om draait. Hierdoor komt de zon op het noordelijk halfrond in de zomer hoger boven de horizon dan in de winter. De zon schijnt in de zomer dan ook langer dan in de winter.
Wat zijn de effecten van de lente?
Het meest bekende effect van de lente is natuurlijk het feit dat de dagen langer worden ten opzichte van de voorafgaande winter. De naam lente is dan ook afgeleid van lang. Daarnaast heeft de lente ook nog andere effecten zoals dat het zonlicht sterker wordt. Dit heeft als gevolg dat de mens dopamine en serotonine aanmaakt wat enig gevoel van euforie teweeg brengt. Een negatief effect van de lente is dat de voorjaarsmoeheid optreed. Dit is te danken aan melatonine.
De lente heeft buiten een effect op mensen om ook een sterk effect op planten en dieren. Alle planten beginnen na de winterslaap te groeien, oftewel als de lente begint. Hetzelfde geld voor dieren die na hun winterslaap uit hun schuilplaats komen en beginnen te nestelen. Trekvogels migreren naar het noorden om de hogere temperaturen te vermijden.