
Taai, vastzittend slijm in je luchtwegen is heel vervelend. Je kunt hiermee te maken hebben als je bijvoorbeeld bronchitis hebt. De slijmverdunner acetylcysteïne kan helpen om het vastzittende slijm vloeibaar te maken.
In de binnenkant van je neus, keel, longen en het maag-darmkanaal maakt je lichaam slijm aan. Door verkoudheid, maar ook een luchtwegaandoening, scheidt je lichaam extra slijm af. Dit slijm blijft in de bovenste luchtwegen hangen en wordt steeds dikker. Je krijgt last van vastzittende hoest, zoals dit ook wel wordt genoemd.
Leidapharm hoesttabletten acetylcysteïne
Een medicijn dat wordt gebruikt voor vastzittende hoest, is Leidpharm Hoesttabletten acetylcysteïne. We leggen hieronder uit acetylcysteïne precies, hoe je het medicijn gebruikt en wat de bijwerkingen zijn en wanneer je het niet mag gebruiken.
Wat is acetylcysteïne?
Acetylcysteïne is een slijmverdunner. Het breekt taai, vastzittend slijm af, zodat het dun en vloeibaar wordt en gemakkelijk kan worden opgehoest. Dit geneesmiddel wordt daarom gebruikt bij een productieve hoest (slijmhoest). Het wordt gebruikt bij aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma, bronchitis (ontsteking van het slijmvlies van de luchtpijp), emfyseem, mucoviscidose (taaislijmziekte) en bij bronchiëctasieën (langdurige verwijding van een vertakking van de luchtpijp).
Wanneer mag je Leidapharm hoesttabletten acetylcysteïne niet slikken?
Leidapharm Hoesttabletten acetylcysteïne mogen niet gebruikt worden door kinderen jonger dan 2 jaar. Bij hele jonge kinderen kunnen de luchtwegen verstoppen vanwege het vele, vloeibare slijm dat loskomt. Ze kunnen het slijm lastig ophoesten vanwege de eigenschappen van de luchtwegen op die leeftijd.
Leidapharm Hoesttabletten acetylcysteïne zijn bruistabletten. Deze bruistabletten zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan 18 jaar.
Ben je allergisch voor één van de (hulp)stoffen van hoesttabletten acetylcysteïne, gebruik dit medicijn dan ook niet. De (hulp)stoffen kun je vinden in de bijsluiter bij dit medicijn.
Wees voorzichtig met het gebruik van Hoesttabletten acetylcysteïne als je een maagzweer hebt of dit in het verleden hebt gehad. De hoesttabletten kunnen je maagwand namelijk irriteren.
Wanneer je lijdt aan een aanvalsgewijs optredende benauwdheid door kram van de spieren en zwelling van het slijmvlies in de luchtwegen, moet je ook voorzichtig zijn met het gebruik van Leidapharm Hoesttabletten acetylcysteïne. Je kunt dan last krijgen van benauwdheid door kramp van de spieren van de luchtwegen. Heb je hiermee te maken? Stop dan onmiddellijk met het gebruik van de tabletten en neem contact op met de dokter.
Wanneer je last hebt van histamine-intolerantie en je dit medicijn langdurig gebruikt, kun je last krijgen van intolerantieverschijnselen. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, jeuk, een loopneus of een verstopte neus.
Hoe gebruik je Leidapharm Hoesttabletten acetylcysteïne?
Leidapharm Hoesttabletten acetylcysteïne zijn bruistabletten. Los de tablet op in een glas water en drink de oplossing meteen op. Gebruik dit medicijn niet langer dan veertien dagen zonder een arts te raadplegen.
Het kan voorkomen dat u bij het openen van de verpakking een lichte zwavelgeur. Deze geur lijkt een beetje op die van rotte eieren. Dit is heel normaal en wijst er niet op dat het medicijn niet meer goed is.
Waar moet je op letten?
Door hoesttabletten acetylcysteïne te gebruiken, wordt het slijm in je keel vloeibaar. Vooral in het begin van de behandeling met dit medicijn tegen vastzittende hoest, kun je ineens een heleboel vloeibaar slijm moeten ophoesten. Ben je niet in staat om dit slijm goed op te hoesten, raadpleeg dan een arts. Die kan ervoor zorgen dat er maatregelen worden genomen om het vele slijm te verwijderen.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
Na gebruik van Leidapharm Hoesttabletten acetylcysteïne kun je bijwerkingen krijgen. Neem contact op met een arts of ga direct naar de eerstehulpafdeling van een ziekenhuis als je last krijgt van shock doordat een ernstige overgevoeligheidsreactie op een stof uit dit medicijn. Ook als je last krijgt van plotselinge vochtophoping in de huid en slijmvliezen, ademhalingsmoeilijkheden krijgt en/of jeuk en huiduitslag, dien je direct contact op te nemen met een arts.
Neem ook contact op met een arts als je last krijgt van benauwdheid door kramp van de spieren in de luchtwegen, een bemoeilijkte ademhaling, een gestoorde spijsvertering, pijn in de maagstreek, boeren, misselijkheid en zuurbranden.
Bij één op de duizend gebruikers komen de volgende bijwerkingen voor: overgevoeligheid, hoofdpijn, tinnitus, ontsteking van het mondslijmvlies, diarree, koorts, buikpijn, misselijkheid, braken of en verlaagde bloeddruk.
Sommige mensen krijgen na gebruik een opgezwollen gezicht (gezichtsoedeem). Het is onbekend hoe vaak dit voorkomt.
Kun je dit medicijn gebruiken als je ook andere medicijnen slikt?
Als je verschillende medicijnen tegelijkertijd gebruikt, kan de werking van deze medicijnen veranderen. Gebruik je naast hoesttabletten acetylcysteïne ook nog andere medicijnen, vraag dan altijd je arts of apotheker om advies.
In ieder geval kunnen medicijnen die de hoestprikkel onderdrukken en geactiveerde kool (tegen reizigersdiarree) niet gelijktijdig gebruikt worden met Leidapharm Hoesttabletten acetylcysteïne. Wees voorzichtig met het gelijktijdig gebruik van nitroglycerine. Leidapharm Hoesttabletten acetylcysteïne kunnen de bloeddrukverlagende eigenschappen van dit medicijn versterken. De werking van carbamazepine, een geneesmiddel tegen epilepsie, kan juist verminderd worden door de hoesttabletten.
Kun je dit medicijn innemen als je zwanger bent of borstvoeding geeft?
Er is weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van acetylcysteïne bij zwangere vrouwen. Het is ook niet bekend of acetylcysteïne overgaat in de moedermelk.
Leidapharm Hoesttabletten acetylcysteïne bestellen bij Drogist.nl
Leidapharm Hoesttabletten acetylcysteïne is online te bestellen bij Drogist.nl. Wij zorgen ervoor dat jij dit medicijn tegen vastzittende hoest zo snel mogelijk thuisgestuurd krijgt.
Disclaimer: Leidapharm Hoesttabletten acetylcysteïne is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.