Heb je in de zomer vlekjes op je gezicht, hals of borst die ander van kleur zijn dan de rest van je huid? Dan is dit misschien pityriasis versicolor oftewel zomergist. Wat kun je hiertegen doen? Je leest het in deze blog.
Van zomergist kun je een tijdje last hebben. Gelukkig verdwijnt het meestal weer vanzelf. Het kan wel weer terugkomen: snel daarna of pas jaren later. Besmettelijk is het niet, gelukkig. Het kan ook geen kwaad. Maar zomergist kan wel vervelend zijn, al is het alleen al vanwege de zichtbare vlekjes. Je kunt ervoor kiezen om zomergist te behandelen.
Wat is zomergist?
Zomergist komt door een gist die bij iedereen op de huid zit: Malassezia furfur. Deze gist kan de bovenste laag van je huid aantasten, waardoor pigmentcellen verstoord raken. Je hebt dan zomergist. Dit gebeurt vaak in de zomer, vandaar de naam. Een andere naam voor zomergist is pityriasis versicolor. Heb je een donkere huid of een huid die bruin is door de zon, dan zijn de vlekjes licht. Heb je een lichte huid, dan zijn de vlekjes meestal bruin of rood. De grootte van de vlekjes kan variëren van die van een rijstkorrel tot die van een euro. Soms zitten de vlekjes dicht tegen elkaar en lijkt het bijna alsof het om een hele grote vlek gaat. Je kunt last hebben van jeuk. Soms zitten er kleine schilfertjes op.
Wat is de oorzaak van zomergist?
Als je huid vaak vet of nat is, kan de gist die zomergist veroorzaakt, zorgen voor een ontsteking aan je huid. Je krijgt dan pityriasis versicolor.
Hoe kun je pityriasis versicolor voorkomen?
Aangezien pityriasis versicolor vooral ontstaat op een huid die vaak vet is, kun je het beste zonnebrandmiddel gebruiken waarin weinig olie of vet zit. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je huid niet te lang nat is. Heb je gezwommen of ben je bezweet? Zorg er dan voor dat je huid snel weer droog is. Droog jezelf goed af en trek ook geen kleren aan die nog nat zijn.
Hoe kun je pityriasis versicolor behandelen?
Je hoeft pityriasis versicolor – oftewel zomergist - niet per se te behandelen. Het gaat vaak vanzelf over. Wil je er tóch graag iets tegen doen? Dan kun je bijvoorbeeld het antischimmelpreparaat terbinafine* gebruiken, een geneesmiddel met de werkzame stof terbinafinehydrochloride.
Heb je heel veel vlekjes? Ga dan naar een apotheek. Zij kunnen mogelijk een ander middel voorschrijven om pityriasis versicolor te behandelen, bijvoorbeeld tabletten of drank. Deze middelen geven vaak wel meer bijwerkingen. Denk goed na of je dat er voor over hebt.
Gaan de vlekjes maar niet over of twijfel je of je zomergist hebt? Zoek dan contact met de huisarts. Wie weet heb je een andere huidaandoening.
Pityriasis versicolor behandelen met terbinafine
In de bijsluiter van terbinafine staat hoe vaak je deze crème moet opsmeren. Meestal is dit één- tot tweemaal per dag gedurende twee weken. Was vooraf je huid en maak deze goed droog. Zie je binnen twee weken na de start van de behandeling geen verbetering? Neem dan contact op met je huisarts.
Wanneer niet gebruiken?
Gebruik terbinafine niet als je zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft. Kinderen jongeren dan 12 jaar kunnen beter geen terbinafine gebruiken vanwege de beperkte ervaring bij deze leeftijdsgroep. Gebruik terbinafine niet als je allergisch bent voor één van de (hulp)stoffen van terbinafine. Deze stoffen kun je vinden in de bijsluiter.
Waar moet je op letten?
Terbinafine is enkel bedoeld voor uitwendig gebruik. Zorg ervoor dat de terbinafine niet in je oog terechtkomt. Komt de terbinafine in contact met je oog, dan kan dit zorgen voor een irritatie. Spoel in dat geval je oog goed uit met veel stromend water.
Gebruik je naast terbinafine nog andere geneesmiddelen? Vraag dan aan je arts of apotheker of deze te combineren zijn met terbinafine. Sommige geneesmiddelen kunnen de werking van andere geneesmiddelen versterken of juist verminderen.
Wat zijn de bijwerkingen van terbinafine?
Terbinafine bevat 10 mg benzylalcohol in elke gram crème. Benzylalcohol kan zorgen voor allergische reacties en lichte, plaatselijke irritatie.
Een bijwerking van terbinafine die vaak (bij 1 op de 10 gebruikers) voorkomt is vervelling van de huid en jeuk. Soms (bij 1 op de 100 gebruikers) komt huidletsel voor, korstvorming, huidaandoening, verandering in huidskleur, roodheid, een branderig gevoel of pijn op de plaats van toediening. Bijwerkingen van terbinafine die zelden (bij 1 op de 1000 gebruikers) voorkomen zijn verergering van de aandoening, oogirritatie, huiduitslag met veel jeuk of bultjes, een droge huid, huidontsteking of eczeem.
Terbinafine kopen bij Drogist.nl
Terbinafine is online te koop bij Drogist.nl. Nadat jij dit geneesmiddel via onze website hebt besteld, zorgen wij ervoor dat jij het zo snel mogelijk krijgt thuisgestuurd.
*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.