Waterwratjes ontstaan door infectie van het ‘molluscum contagiosum virus’ wat behoort tot familie van het pokkenvirus. Het virus komt uit het vocht dat zich in de waterwratjes bevindt en kan makkelijk verspreid worden door kleine kinderen. Het afweersysteem van jonge kinderen is nog niet voldoende ontwikkeld, waardoor zij hier extra vatbaar voor zijn. Wanneer een kindje besmet is en huid op huid contact heeft met andere kindjes is er een grote kans dat het virus wordt overgedragen.
Waterwratjes kunnen na 2 weken of zelfs 6 maanden verschijnen op de huid. Wanneer je gaat krabben aan de wratjes kan het virus zich gemakkelijk verspreiden naar andere delen van de huid. Hierdoor vermenigvuldigen de wratjes zich snel en kunnen er zelfs meer dan 100 verschijnen. Wij vertellen je graag hoe je waterwratjes kunt herkennen en de gevolgen kunt behandelen.
Hoe herken je waterwratjes?
Waterwratjes zien eruit als kleine rode, bolvormige pukkeltjes met in het midden een klein deukje. De wratjes verschijnen meestal in groepjes op plekken zoals de romp, in de knieholten, rond de oksels of tussen de billen. Meestal worden de wratjes niet groter dan een halve centimeter maar ze groeien wel. Rondom de wratjes kan de huid gaan jeuken en irriteren, maar als je gaat krabben maak je de besmetting alleen nog maar erger! Na verloop van tijd kunnen de waterwratjes spontaan of door beschadiging ontstoken raken. Ze worden rood en er komt een gelig soort vocht uit. Daarna drogen ze in en verschijnen er korstjes en zullen ze uiteindelijk verdwijnen, dit is echter niet altijd zonder littekens.
Hoe behandel je waterwratjes?
Behandeling van de waterwratjes is eigenlijk niet nodig want ze genezen bijna altijd vanzelf. Huisartsen halen ze het liefst niet weg, omdat dit veel pijn doet en de kans op littekens groot is. Zolang het kind nog geen afweersysteem heeft opgebouwd kunnen ze daarnaast ook weer snel terugkomen, waardoor het probleem niet is opgelost.
Waterwratjes brengen jeuk en irritatie met zich mee en hier kan je vanzelfsprekend wel iets tegen doen. We hebben twee handige tips voor je!
- Wanneer je kindje veel jeuk heeft aan de waterwratjes kan je KidsClin CoolMousse gebruiken. Deze mousse biedt direct verlichting en vermindert de neiging om te krabben. Hierdoor wordt de kans op verdere infecties kleiner en kan verder besmetting tegen worden gegaan. Verder blokkeert het ingrediënt 2QR de groei van schadelijke bacteriën en kunnen ze zich niet meer hechten aan de huid.
- Wanneer de wratjes open zijn gekrabd kun je ze het beste één tot twee keer per dag aanstippen met Betadine. De werkzame stof providon-jood ontsmet en is effectief tegen virussen en bacteriën. Dek na het aanstippen de waterwratjes af met een pleister zodat er geen bacteriën bij komen.
Bestel eenvoudig en snel op Drogist.nl
Heeft je kind last van waterwratjes, bestel de benodigde producten dan gemakkelijk en snel op Drogist.nl. De ruime voorraad KidsClin biedt verlichting bij jeuk. Plaats je vóór 17:00 jouw bestelling, dan heb je het de volgende dag al in huis *mits voorradig. Handig toch?!