Wat te doen bij brandend maagzuur of zuurbranden?

Brandend maagzuur kan heel vervelend zijn. Je voelt een pijnlijk, branderig gevoel net boven je maag, achter je borstbeen. Het zuur komt omhoog, waardoor je dit proeft in je mond. Hoe ontstaat brandend maagzuur en wat kun je hiertegen doen?

 

Maagzuur is een vloeistof in je maag die nodig is om voedsel te verteren. Stroomt de zure maaginhoud te vaak terug in de slokdarm, dan noemen we dit ‘brandend maagzuur’ of zuurbranden’. Iedereen heeft hier weleens last van, bijvoorbeeld na eens flink getafeld te hebben. Dit is normaal. Maar misschien heb je wel erg vaak last van zuurbranden en is er meer aan de hand.

 

Symptomen van brandend maagzuur

Niet iedereen ervaart dezelfde klachten. Je kunt last hebben van een branderig gevoel net boven je maag, achter je borstbeen. Misschien heb je een zure smaak in je mond door het omhoog komen van het zuur. Stroomt de maaginhoud regelmatig in je keel, dan kan je keel geïrriteerd raken. Wellicht voel je een soort brok in je keel en heb je meer moeite met slikken. Komen je tanden vaak in contact met het maagzuur, dan raken die hier soms door aangetast.

 

Hoe ontstaat brandend maagzuur?

Brandend maagzuur kan verscheidene oorzaken hebben. We noemen er hier een aantal.

 

Het eten van bepaald voedsel

Eet je veel pepermunt, chocolade of scherpe kruiden? Of drink je vaak koffie, sterke thee, zure vruchtensap of koolzuurhoudende dranken? Dan kan dit ervoor zorgen dat het sluitspiertje tussen je slokdarm en je maag verslapt. Je maag wordt minder goed afgesloten en de zure maaginhoud stroomt sneller weer terug in je slokdarm.

 

Roken

Ook roken verslapt het sluitspiertje tussen je slokdarm en je maag.

 

Zwangerschap of overgewicht

Heb je overgewicht of ben je zwanger? Dan is er minder ruimte in je buikholte. Hierdoor is de druk je buik groter dan normaal, waardoor de zure inhoud van je maag gemakkelijker terugstroomt in je slokdarm.

 

Maagproblemen

Je kunt ook maagproblemen hebben, zoals een maagzweer. Een maagzweer ontstaat door een bacterie of door het gebruik van bepaalde medicijnen. Ergere kwalen, zoals maagkanker, komen minder vaak voor.

 

Dit helpt bij brandend maagzuur

Wat helpt tegen brandend maagzuur, hangt onder meer af van de oorzaak. We noemen hier een aantal dingen die kunnen helpen. Heb je regelmatig last van maagzuur, raadpleeg dan ook de huisarts. Hij kan kijken wat de oorzaak is en kijken wat je in jouw situatie het beste kunt doen.

 

Je voedings- en levensstijl veranderen

Om brandend maagzuur tegen te gaan, kun je het beste hele zware, vette maaltijden vermijden. Eet liever meerdere, kleine maaltijden verspreid over de dag in plaats van één grote maaltijd. Als je maag vol zit, stroomt de maaginhoud sneller weer terug in de slokdarm. Eet gezond en wees verder voorzichtig met het eten van chocolade, pepermunt en scherpe kruiden. Drink ook niet teveel sterke thee, koffie of  vruchtensappen van zuur fruit, zoals sinaasappel, citroen en grapefruit. Stop met roken en probeer te zorgen voor een gezond lichaamsgewicht.

Ga je na de maaltijd meteen plat liggen, dan stroomt het maagzuur gemakkelijker terug naar de slokdarm. Om dit te voorkomen, kun je beter niet direct na een maaltijd gaan liggen of slapen.

 

Een medicijn tegen maagzuur: magnesiumoxide

Misschien adviseert je huisarts om magnesiumoxide te slikken. Dit medicijn bindt het zuur in de maag, waardoor de maaginhoud minder zuur wordt. Magnesiumoxide is ook zonder recept verkrijgbaar. Gebruik dit medicijn echter niet langdurig in grote hoeveelheden zonder dat je je arts hebt geraadpleegd. Als je lange tijd hoge dosissen magnesiumoxide slikt, kan een te laag fosfaatgehalte in je bloed ontstaan. Hierdoor loop je het risico dat je botten zwakker en zachter worden dan normaal.

 

Mag je magnesiumoxide slikken tijden de zwangerschap?

Magnesiumoxide kan, voor zover bekend, gebruikt worden tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding. Toch is het verstandig om eerst je huisarts te raadplegen. Je kunt namelijk last krijgen van bijwerkingen, zoals problemen met je nieren.

 

Onder welke naam is magnesiumoxide verkrijgbaar?

Magnesiumoxide is te verkrijgen onder verschillende merknamen, zoals Maalox.

 

Een ander middel tegen brandend maagzuur: Zantac Snel

Je kunt ook kiezen voor Zantac Snel, een medisch hulpmiddel tegen brandend maagzuur. Dit middel werkt heel anders dan magnesiumoxide. Zantac Snel kauwtabletten zorgen voor een sterke, beschermende laag boven de maaginhoud om te voorkomen dat maagzuur ontsnapt naar de slokdarm.

 

Mag je Zantac slikken tijden de zwangerschap?

Zantac Snel kauwtabletten kun je slikken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook voor dit middel geldt: vraag wel eerst je huisarts om advies als je dit middel wilt gebruiken.

 

Maalox en Zantac kopen bij Drogist.nl

Middelen tegen brandend maagzuur, zoals Maalox en Zantac zijn online te bestellen bij Drogist.nl. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij het bestelde product zo snel mogelijk thuisgestuurd krijgt!

Terug naar overzicht

Wat is glucosamine?

25 mei 2023 - Het geneesmiddel glucosamine wordt wel gebruikt bij artrose. Heb je last van artrose, dan is het kraakbeen in een gewricht dunner geworden, bijvoorbeeld bij de knieën, heupen of onderaan de duim. In hoeverre kan glucosamine je dan helpen en wat is glucosamine precies?   Glucosamine is een lichaamseigen stof. Het is een bouwsteen van onder...
Lees verder

Bruin worden zonder de zon met een zelfbruiner

4 mei 2023 - Mooi bruin kleuren terwijl de zomer nog nauwelijks is begonnen. Wie wil dat nou niet? Het is mogelijk met een zelfbruiner. Zo kun je tóch dat mooie outfit dragen dat veel leuker staat bij een gebruinde huid. Hoe werkt een zelfbruiner precies en hoe gebruik je deze?   Misschien denk je bij ‘zelfbruiner’ aan een onechte kleur. De eerste...
Lees verder

De voordelen van wasbare luiers

1 mei 2023 - Wasbare luiers zijn een milieuvriendelijke en duurzame optie om je baby comfortabel en schoon te houden. Wil jij ook de wereld een beetje beter maken én wil je een goede verzorging voor je kindje? Dan zijn wasbare luiers de perfecte keuze voor jou. In deze blog lees je over de verschillende voordelen die deze herbruikbare luiers met zich...
Lees verder

Wat is silicium?

19 april 2023 - Misschien heb je nog nooit over silicium gehoord. Tóch krijg je dagelijks onbewust zo’n 20 tot 50 milligram silicium binnen. Dit mineraal zit namelijk in verscheidene voedingsmiddelen. Wat is silicium en welke voedingssupplementen met silicium kun je kopen?   Silicium komt op allerlei plekken in je lichaam voor, zoals in je huid, pezen,...
Lees verder

Welke vorm van magnesium kan ik het beste slikken?

5 april 2023 - Je staat op het punt om magnesiumsupplementen te kopen, maar welke moet je kiezen? Magnesiumtauraat, magnesiumcitraat, magnesiummalaat … Het duizelt je alleen al bij het horen van deze namen. Er zijn zoveel vormen van magnesium. Maar welke vorm is de beste?   Sommige vormen van magnesium worden beter opgenomen door je lichaam....
Lees verder

Waar is magnesium goed voor?

5 april 2023 - Magnesium is een mineraal dat bij meerdere processen in je lichaam betrokken is. Maar waarom heb je eigenlijk dit mineraal nodig en hoe komt je lichaam hieraan? En hoeveel magnesiumsupplementen mag je elke dag slikken? Lees hier alles wat je wilt weten over magnesium.   Magnesium is goed voor de spieren, ondersteunt de botten en draagt bij aan...
Lees verder

Céréal producten: suikervrij, glutenvrij en tóch lekker

30 maart 2023 - Jezelf lekker verwennen en toch gezonder leven? Dat kan! Smaak en gezondheid gaan hand in hand bij producten van Céréal. De producten smaken heerlijk en bevatten tegelijkertijd weinig of helemaal geen suiker. Veel Céréal producten zijn daarnaast ook vrij van gluten en lactose.   Bij Céréal werken voedingsdeskundigen nauw samen met...
Lees verder

Wat helpt bij voorhoofdsholteontsteking?

23 maart 2023 - Ben je snotverkouden en heb je hoofdpijn of een drukkend gevoel op je voorhoofd? Dan heb je misschien een voorhoofdsholteontsteking. Wat kun je doen om de klachten te verlichten?   Voorhoofdsholteontsteking kan iedereen overkomen. Meestal is een virus de oorzaak, soms een bacterie. Het begint vaak met een gewone verkoudheid waarbij je last...
Lees verder

Hoofdluis herkennen en behandelen

13 maart 2023 - Luis in het haar komt regelmatig voor, zeker bij kinderen. Misschien krijg je al spontaan jeuk als je erover leest. Tóch kun je luizen op je hoofd hebben zonder dat je het doorhebt. Hoe herken je hoofdluis eigenlijk en hoe kom je er weer vanaf?   Het is mogelijk: luizen in je haar hebben en tóch geen jeuk ervaren. Je hebt dan dus luizen...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.