Het was even schrikken toen de nieuwe cijfers van de Wereld Gezondheid Organisatie over suikers bekend werden gemaakt. De aanbevolen hoeveelheid van suiker is per persoon 6 suikerklontjes per dag, echter blijkt dat wij veel te veel suiker binnen krijgen, namelijk gemiddeld 25 per dag! Hierdoor staan we in de top drie van de grootste suikereters ter wereld. Suiker wordt dan ook wel het gif van de toekomst genoemd, daarom willen we jullie graag iets meer over suikers vertellen in dit blogbericht.
Sluipsuikers
Vrijwel alle bewerkte producten bevatten verborgen suikers, ook wel sluipsuikers genoemd. Dat suiker in producten als snoep, koek, toetjes en frisdrank zit wisten we al wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat er ook verborgen suikers in thee, hamburgers, vleeswaren, babymelk, alle ‘pakjes en zakjes’ en baby liga’s zit? Op de etiketten van deze producten worden schuilnamen voor suiker gebruikt, zoals: dextrose, maltodextrine, gerstmoutextract of glucosestroop. Deze mooie, andere namen voor suiker worden gebruikt om de consument op het verkeerde been te zetten, en zodat ze het woord suiker niet neer hoeven te zetten.
Verslaafd aan suiker
Ons lichaam kan voedsel omzetten in suikers, suikers heb je namelijk wel nodig om in leven te blijven! Echter is het wel zo dat alle suiker die wij teveel in onze mond stoppen, wordt omgezet in vet. Bij producten zoals eiwitten geven je hersens een signaal af wanneer je genoeg hebt gehad, zo zal je niet teveel eieren eten. Bij suiker wordt er geen signaal afgegeven door je hersenen, hierdoor blijf je dus door eten, bijna al ons eten is namelijk zoet!
Denk maar eens aan de laatste keer dat je uit eten ging. Vaak zit je al helemaal vol van al het eten, maar zodra er aan je wordt gevraagd of je misschien nog een dessert wilt, zoals een stukje appeltaart of een dame blanche, antwoord je negen van de tien keer met: ‘Lekker, daar kan ik nog wel plaats voor maken!’ Eigenlijk zijn we dus gewoon suikerjunks geworden, we zijn verslaafd aan suiker.
De voedselindustrie heeft dit al eerder begrepen. Producten verkopen beter wanneer er suiker in zit. Suiker is ontzettend goedkoop en er valt heel veel geld mee te verdienen, ideaal voor de voedselindustrie dus! De Suikerlobby heeft veel macht en verzet tegen alternatieven voor suiker, zoals Stevia. Stevia wordt nu in bepaalde producten toegestaan, maar dat hebben ze tientallen jaren weten tegen te houden.
Gevolgen van teveel suiker
Door de enorme suikerconsumptie zijn er grote gevolgen. Er is een gigantische toename van het aantallen gevallen van diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Dit is opzich al dramatisch, maar de kosten die dit met zich meebrengt zijn ook enorm. Deze zijn namelijk nog hoger dan de kosten voor alle oorlogen-, terrorisme- en defensiebudgetten in de wereld bij elkaar!
De macht ligt bij de consument, wij blijven namelijk de producten met suiker volop kopen. In sommige landen is de verkoop van suikerhoudende producten op scholen bijvoorbeeld al wel verboden. Wat kunnen we zelf aan deze enorme suikerconsumptie doen?
- Kies voor onbewerkte producten. Kies voor versproducten
- Lees etiketten en laat je niet op het verkeerde been brengen door schuilnamen
- Leer anders koken. In een kant en klare pastasaus zitten bijvoorbeeld al snel 10 suikerklontjes, wanneer je zelf een pasta saus maakt, puur van tomaten, kun je deze suikers al voorkomen!
- Gebruik zo min mogelijk zoetstoffen om aan minder zoette smaken te wennen
Alternatieven voor suiker
Wanneer je op zoek bent naar een alternatief voor suiker, kies je bijvoorbeeld voor palmsuiker of kokosbloesemsuiker. Deze suikervervangers worden beide gewonnen uit palmbomen. Deze vervangers zijn natuurlijk en ongeraffineerd. Dit betekent dat ze niet ontdaan zijn van de nuttige voedingsstoffen die er in voorkomen. De suikers hebben bovendien een lage glycemische indexwaarde: de producten worden geleidelijk door het lichaam opgenomen, waardoor er geen grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel komen. Hiermee voorkom je snaaipartijen en de zin om snel opnieuw meer te eten.
Je kunt ook kiezen voor Ahornsiroop of Agave siroop. Ahornsiroop is een zoetstof die uit de barst van de Esdoorn wordt gewonnen. Er zijn verschillende soorten van de Ahornsiroop, variërend van A tot C-graad. Hoe verder de letter in het alfabet zit, des te donkerder de kleur van de siroop en des te sterker is de smaak. Wanneer je voor Agavesiroop kiest heb je ook een goede vervanger. Deze is namelijk 25 keer zoeter dan gewone suiker en de glycemische indexwaarde van de Agavesiroop is ook zeer laag. Je kunt deze twee soorten siroop gebruiken over de pannenkoeken, maar in gebak en yoghurt!
Begrijp jij nu ook hoe slecht suiker voor je is, en zie je in dat ook jij eigenlijk veel te veel suiker binnenkrijgt op een dag? Bekijk de product etiketten maar eens goed, je zal zien dat je veel schuilnamen voor suiker tegenkomt, in producten waarbij je dit niet eens verwacht had! Bij drogist.nl bestel je voordelig online producten die geen toegevoegde suikers bevatten, bijvoorbeeld van het merk Bountiful! Er zullen binnenkort ook nieuwe producten (zonder toegevoegde suikers) aan ons assortiment worden toegevoegd, houd onze website dus in de gaten!