Pijnstillers gebruiken: een NSAID of paracetamol?

Pijn kan acuut zijn, chronisch zijn, heftig of minder heftig zijn. De ene pijn is de andere niet. Heb je veel pijn, dan kan een pijnstiller (tijdelijk) verlichting geven. In deze blog geven we informatie over verschillende pijnstillers. Over het algemeen zijn er twee soorten: NSAID en paracetamol.

 

Allereerst is het goed om de oorzaak van de pijn te achterhalen. Een pijn kan wijzen op een achterliggende ziekte of verwonding. Soms is het nodig om een arts te raadplegen. Een arts kan onderzoeken wat er aan de hand is en weet ook van je persoonlijke situatie af. Soms is een bepaalde pijnstiller niet te combineren met andere geneesmiddelen of heb jij extra kans op bepaalde bijwerkingen. Wees daarop bedacht.

 

Verschillende soorten pijnstillers

Hieronder leggen we uit wat paracetamol en NSAID’s precies zijn.

 

Paracetamol

Paracetamol* is een geneesmiddel met een pijnstillende en koortsverlagende werking. Dit geneesmiddel wordt gebruikt bij lichte tot matige pijn en om koorts te verlagen. Gebruik paracetamol altijd zo kort mogelijk en kies voor een zo laag mogelijke dosering. Houd je aan de aanbevolen dosering. Deze hangt af van je leeftijd en je gewicht. Een overdosering paracetamol kan onder meer je lever ernstige schade toebrengen.

 

Gebruik paracetamol niet langer dan twee weken achter elkaar. Als je paracetamol je hoofdpijn hebt en je slikt die gedurende een veel te lange periode, kun je juist meer hoofdpijn krijgen.

 

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van paracetamol?

Ook van paracetamol kun je bijwerkingen krijgen. Bijwerkingen van paracetamol die zelden voorkomen zijn bloedafwijkingen, allergieën (waaronder ango-oedeem), afwijkende leverfunctie of leverfalen, geelzucht, jeuk, uitslag, depressie, trillen en hoofdpijn, visusafwijkingen, oedeem, bloedingen, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, duizeligheid, koorts en slaperigheid.

Met ‘zelden’ bedoelen we dat 1 op 10.000 of 1 op 1.000 gebruikers hiermee te maken krijgt. Lees de bijsluiter voor de complete lijst van mogelijke bijwerkingen. Krijg je last van bijwerkingen? Neem dan contact op met je arts of apotheker.

 

Wanneer mag je paracetamol niet gebruiken?

Neem paracetamol niet in als je allergisch bent voor één van de (hulp)stoffen van dit geneesmiddel. Wees voorzichtig met het gebruik van paracetamol als je vaak grote hoeveelheden alcohol tot je neemt.

 

Gebruik je naast paracetamol ook andere geneesmiddelen? Raadpleeg dan je arts of apotheker. Paracetamol kan de werking van andere geneesmiddelen veranderen. Vraag in ieder geval om advies aan je arts als je zidovudine (geneesmiddel bij de behandeling van AIDS), antibiotica of barbituraten (bepaalde slaapmiddelen) gebruikt en daarnaast paracetamol wilt slikken.

 

NSAID’s: ibuprofen, naproxen en diclofenac

Non-Steroidal Anti-Infammoratory Drugs (NSAID’s) zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die ook pijnstillend en koortswerend werken. ‘Non-steroidal’ betekent dat deze geneesmiddelen niet bij de groep van ‘corticosteroïden’ behoren. ‘Anti-Infammoratory’ betekent ‘ontstekingsremmend’ en ‘drug’ betekent ‘medicijn’.

 

NSAID’s gaan ook zwellingen van onder andere pezen en gewrichten tegen en verminderen soms de duur van ochtendstijfheid. Tot NSAID’s worden onder meer de volgende pijnstillers gerekend: ibuprofen1*, naproxen2* en diclofenac3*.

 

Hoe gebruik je NSAID’s?

Gebruik NSAID’s zo kort mogelijk en altijd maar één soort tegelijk. Werkt de NSAID die je hebt gekozen niet zo goed? Gebruik dan een andere NSAID. Gebruik bijvoorbeeld naproxen als ibuprofen bij jou minder lijkt te werken.

Volg altijd de juiste dosering in de bijsluiter en overschrijd deze dosering niet. Vaak kun je een NSAID maar een beperkte tijd gebruiken. Gebruik de NSAID niet langer dan in de bijsluiter staat aangegeven.

 

Heb je een ziekte aan je hart of aan je nieren? Heb je een maagzweer of een maagbloeding gehad? Of ben je ouder dan 60 jaar? Bespreek dan eerst met je huisarts of je een NSAID kunt gebruiken.

 

Vraag ook eerst advies aan een arts als je een NSAID voor kinderen wilt gebruiken.

 

Kun je NSAID’s gebruiken in combinatie met andere geneesmiddelen?

NSAID’s gaan vaak niet goed samen met andere geneesmiddelen. NSAID’s kun je bijvoorbeeld beter niet slikken als je ook antidepressiva, plaspillen, bètablokkers, lithium, bloedverdunners, methotrexaat of prednison gebruikt. Gebruik je geneesmiddelen? Vraag dan aan je arts of apotheker of je NSAID’s mag gebruiken.

 

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van NSAID’s?

De meest voorkomende bijwerkingen van NSAID’s zijn maag-darmklachten, misselijkehid, het vasthouden van vocht, een vertraging van bloedstolling zodat een wondje langer blijft bloeden en een hoge bloeddruk.

 

Ibuprofen en naproxen, acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium verminderen de beschermende werking van het maagslijmvlies. Hierdoor kun je sneller maagklachten krijgen. Heb je eerder een maagzweer of andere maagklachten gehad? Wees dan voorzichtig met het gebruik van NSAID’s. Andere risicofactoren zijn het gelijktijdig gebruiken van bepaalde geneesmiddelen. Als je een hoge leeftijd hebt bereikt, heb je ook meer kans op maagklachten.

 

Welke pijnstiller gebruiken?

Heb je last van lichte tot matige pijn? Dan heeft het gebruik van paracetamol de voorkeur. Als je paracetamol verantwoord gebruikt, is de kans op bijwerkingen niet heel groot. Bij volwassenen is het gebruik van 500 mg paracetamol per keer meestal voldoende. Als de pijn heftiger is, kan bij volwassenen ook (direct) 1000 mg paracetamol ingenomen worden. Voor kinderen geldt een andere dosering. Als paracetamol onvoldoende werkt, kun je een andere pijnstiller overwegen, zoals ibuprofen, een NSAID.

 

NSAID’s kunnen (ernstige) bijwerkingen geven, vooral bij ouderen en mensen die ooit een maagzweer hebben gehad. Het is dus belangrijk om voorzichtig met deze pijnstillers om te springen. Gebruik een zo laag mogelijk dosis, zo kort mogelijk. Laat je adviseren door je arts.

 

Spierpijn of pijn in je gewrichten

Heb je pijn in je gewrichten, zoals in je schouder, knie of vingers? Of heb je spierpijn? Dan kun je in veel situaties beter gel gebruiken, bijvoorbeeld diclofenac gel 1% tot 3%* of ibuprofen gel 5%.*

Gel werkt over het algemeen net zo goed als pillen, maar de kans op bijwerkingen is minder groot.

 

Keelpijn

Keelpijn komt meestal door een verkoudheidsvirus en gaat in veel gevallen binnen 10 dagen vanzelf over. Is de pijn heftig, dan kun je paracetamol innemen. Je kunt ook kiezen voor paracetamol met coffeïne. Coffeïne versterkt mogelijk het pijnstillend effect en werkt ook opwekkend.

 

Bij keelpijn kunnen zuigtabletten verzachtend werken. Voor verlichting van symptomen van keelpijn kun je kiezen voor zuigtabletten met lidocaïne* (plaatselijk pijnstillend effect) en amylmetacresol en 2,4-dichloorbenzylalcohol* (antivirale/antibacteriële werking). Er zijn ook producten die alle 3 de ingrediënten bevatten, zoals TrachSil.* Kinderen jonger dan 12 jaar mogen geen TrachSil gebruiken.

 

 

*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

 

1Als je allergisch bent voor één van de (hulp)stoffen van ibuprofen, gebruik dit geneesmiddel dan niet. Gebruik geen ibuprofen als je eerder last hebt gehad van benauwdheid, astma, galbulten, een loopneus, een maagdarmbloeding- of perforatie na gebruik van acetylsalicylzuur of andere pijnstillers, als je een maagdarmbloeding- of perforatie of een maagzweer hebt of hebt gehad of als je aan ernstig leverfalen, nierfalen of hartfalen lijdt. Gebruik ibuprofen niet tijdens de eerste 6 maanden van de zwangerschap, tenzij strik noodzakelijk en op advies van een arts. Tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap mag ibuprofen zeker niet gebruikt worden. Dit geneesmiddel kan dan schade toebrengen aan het ongeboren kind en de bevalling bemoeilijken.

 

2Naproxen niet gebruiken als je allergisch bent voor één van de (hulp)stoffen van dit geneesmiddel, als je na toediening van acetylsalicylzuur of andere prostaglandinesynthetaseremmende middelen allergische reacties hebt vertoond, als je (na gebruik van een NSAID) een gastro-inestinale bloeding of perforatie, of maagzweer/bloeding hebt gehad, aandoeningen van het maagdarmkanaal, bloedingen, hemorragische diathese of nier- of hartfalen hebt of als je antistollingsmiddelen gebruikt.

Gebruik naproxen in ieder geval niet tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap. Gebruik Naproxen alleen als dit strikt noodzakelijk is en op advies van een arts in de volgende gevallen: Je bent 6 maanden of korter zwanger of je wilt zwanger worden. Gebruik naproxen niet voor kinderen jonger dan 6 jaar.

 

3Diclofenac niet gebruiken als je allergisch bent voor één van de (hulp)stoffen van dit middel of voor andere geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van pijn, koorts of ontsteking, als je lever-, nier- of hartproblemen hebt, problemen met de bloedsomloop, als je een hersenbloeding, bloedingen of bloedstoornissen hebt of hebt gehad, bloedafwijkingen of een aandoening van de samenstelling van het bloed. Gebruik dit geneesmiddel ook niet als je zwanger bent of zwanger wilt worden.

Terug naar overzicht

Wat te doen tegen sinaasappelhuid? Een cellulitisbehandeling!

15 april 2024 - Sinaasappelhuid wordt het ook wel genoemd: huid op je armen, benen of billen die er bobbelig uitziet, net als een sinaasappelschil. Met de zomer in aantocht wil je jouw ‘cellulitis’ natuurlijk graag behandelen. Maar hoe?   Bij sinaasappelhuid en cellulite gaat het om hetzelfde: een bobbelige huidstructuur die er niet zo heel mooi uitziet,...
Lees verder

Welke vitamines zijn goed voor je huid, haar en nagels?

8 april 2024 - Vitakruid BeautyComplex is goed voor huid1, haar2 en nagels3. Het bevat vitamine C en B3 voor de huid en vitamine B8 voor huid en haar. Zes andere, toegevoegde nutriënten maken dit beautysupplement compleet.   Een mooi uiterlijk begint van binnenuit. Wil jij je huid, haar en nagels een optimale verzorging geven? Eet dan voldoende voedsel met...
Lees verder

Drie keer meer concentratie: van bewegen tot Tai-Ginseng

4 april 2024 - Je raakt snel afgeleid, krijgt taken niet af of je hebt moeite met het houden van overzicht. Vervelend, zeker als je moet presteren tijdens examens of na een periode van verlof weer aan het werk gaat. Deze (examen-)spanning kan voelen als een blok aan je been. Ervaar jij veel (examen)spanning of heb je moeite met concentreren? Deze tips kunnen...
Lees verder

Voeding bij duursport: dranken en repen van Isostar

3 april 2024 - Als je aan duursport doet, is het nuttigen van de juiste voeding belangrijk. Kies ook de juiste eetmomentjes. Sporten op een volle of juist lege maag kan ervoor zorgen dat je minder presteert. Van Isostar is speciale sportvoeding verkrijgbaar.   Hydratatie, voeding, energie en herstel zijn belangrijke behoeften van duursporters. De...
Lees verder

Pepermuntolie bij het prikkelbaredarmsyndroom

28 maart 2024 - Heb je het prikkelbaredarmsyndroom of een spastische darm? Dan heb je vaak buikpijn en problemen met poepen. Dat is heel vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Tempocol Pepermuntolie* kan buikpijn en krampen in het maagdarmkanaal helpen te verlichten.   Het prikkelbaredarmsyndroom komt veel voor. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 25...
Lees verder

Oorkaarsbehandeling: zó gebruik je oorkaarsen

27 maart 2024 - Een kaars laten opbranden in je oor. Dat is in het kort een oorkaarsbehandeling. Steeds meer mensen maken hier gebruik van, voor uiteenlopende behoeften. Wil jij nou echt eens weten hoe zo’n behandeling eruitziet? In deze blog geven we je uitleg.   Het gebruik van oorkaarsen is niet nieuw. Steppevolkeren in Azië en Zuid-Amerikaanse...
Lees verder

Deze voeding is goed voor de lever

25 maart 2024 - Choline heeft een positieve invloed op de lever. Ook kurkuma is goed voor de lever*. Kurkuma is een plant die onder meer in India veel voorkomt. De voedingsstof choline maakt je lichaam zelf aan en zit ook in bepaald voedsel. Meer weten over deze stoffen? Lees dan snel verder.   Choline Choline draagt bij tot de instandhouding van de normale...
Lees verder

Vermoeid gezicht oppeppen met concealer

20 maart 2024 - Is de vermoeidheid van je gezicht af te lezen en wil je niet dat iedereen meteen ziet dat je vrij slecht hebt geslapen? Met de juiste make-up kun je je vermoeide gezicht oppeppen. Wist je dat je de wallen en kringen onder je ogen kunt wegwerken met een concealer?   Als je nog nooit een concealer hebt gebruikt, is dit misschien het moment om er...
Lees verder

Dit moet je weten over naproxen

14 maart 2024 - Naproxen vermindert pijn, verlaagt koorts en remt ontstekingen. Deze pijnstiller wordt onder meer gebruikt bij spierpijn, hoofdpijn en menstruatiepijn. Een aantal dingen zijn belangrijk om te weten voordat je naproxen gebruikt.   Een voorbeeld van naproxen is Aleve Select 275 MG Naproxen*. Dit geneesmiddel met de werkzame stof naproxennatrium...
Lees verder

Vijf supplementen die mede zorgen voor een goede weerstand

13 maart 2024 - Ben je benieuwd welke supplementen het immuunsysteem ondersteunen? Onder meer deze vijf: echinacea purpurea, zink, vitamine A, vitamine C, zink en foliumzuur. In deze blog geven we meer informatie over deze supplementen.   Echinacea (Rode zonnehoed) Echinacea purpurea is een plant met een paarsachtige, roze bloem. ‘Rode zonnehoed’ wordt...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.