Ondanks dat het weer niet helemaal wilt meewerken, wordt het warmer. Mensen trekken weer meer de natuur in en komen daar in aanraking met teken. De beet van een teek kan een vervelende ziekte veroorzaken: de ziekte van Lyme. Er zijn eenvoudige maatregelen om dat te voorkomen. Toch hapt de teek geregeld toe. Dat gebeurt voornamelijk tussen maart en oktober. Het is dan belangrijk om deze voorzichtig en effectief, maar vooral snel te verwijderen.
Teken zijn spinachtige beestjes. Ze zijn heel klei, sommige meten maar 1 millimeter. Zelfs wie er op bedacht is, ziet ze snel over het hoofd. Pas als ze bloed hebben opgezogen, zwellen ze op. Ze zijn dan zichtbaar als grijze en bruine bolletjes van soms wel een centimeter groot. Teken komen vooral voor in tuinen, parken, bossen , duinen, heidegebieden en weilanden. Ze leven vooral in struiken en grassen tot ongeveer anderhalve meter boven de grond.
Warme plekjes
Vanuit struiken en grassen kimmen teken bij voorkeur op passerende dieren, en soms op mensen. Ze gaan fan eerst op zoek naar een warm en vochtig plekje, bijvoorbeeld achter de oren, in de liezen, knieholtes of oksels en bijten zich daar vast. Teken bijten zich vervolgens vast in de huid en zuigen zich vol met bloed. Dat hoeft niet pijnlijk te zijn. Een teek kan uren tot zelfs dagen op de huid zitten zonder dat het opvalt.
Ziek?
De ziekte van Lyme begint meestal (in ongeveer 75% van de gevallen) met een rode, ringvormige uitslag op de plaats van de beet. Soms is er sprake van een (blauwachtige) vlek. De plek wordt meestal binnen een paar dagen groter. Verder is er sprake van soms vage, wat griepachtige klachten als hoofdpijn, koorts of gewrichtspijn. Soms verdwijnen de verschijnselen spontaan. In een later stadium zijn er soms ernstiger verschijnselen: verlamde gezichtsspieren, heftige pijn aan een arm of been, dubbelzien, krachtsverlies, pijnlijke of opgezwollen gewrichten of een neiging tot flauwvallen. Als de ziekte van Lyme niet op tijd is ontdekt, kan blijvende schade ontstaan.
Een beet voorkomen...
- Controleer steeds kleding en lichaam op teken na een tochtje in de natuur.
- Vermijd contact met struikgewas en hoog gras door op de paden te blijven en de huid goed te bedekken.
- Een pet te dragen voor extra bescherming, zeker ook kinderen.
- Smeer de huid goed in met een insectenwerend middel met Deet. Dit voorkomt dat een teek zich vastbijt.