Minoxidil is een medicijn dat je als man kunt gebruiken als je te maken krijgt met haaruitval. Het moet dan wel gaan om de ‘normale’ haaruitval waar veel mannen vroeg of laat mee te dealen hebben: alopecia androgenetica. Ook vrouwen kunnen hiermee te maken hebben.
Veel mannen hebben er last van: een kale plek op het achterhoofd. Eerst valt het haar uit bij de voorste haargrens en bij de slapen, en vervolgens ook bij de top en de kruin van het hoofd. Dit verschijnsel komt heel vaak voor. Alopecia androgenetica heet het.
Haaruitval bij vrouwen
Wist je dat vrouwen ook alopeca androgenetica kunnen krijgen? Vaak begint het haaruitval bij vrouwen rondom de menopauze. Toch kan het ook al voor de menopauze ontstaan. Het patroon van haaruitval is wel anders. Het vindt veel gelijkmatiger plaats. De haren aan de voorkant van je hoofd blijven zitten, maar midden op je hoofd krijg je steeds minder haar. Echte kale plekken heb je als vrouw meestal niet. Drie op de tien 70-jarige vrouwen hebben te maken met alopeca androgenetica. Bij mannen op die leeftijd is dat maar liefst acht op de tien.
Hoe ontstaat alopecia androgenetica?
Alopeca androgenetica komt doordat de haarzakjes, waaruit het haar groeit, op bepaalde plekken op je hoofd overgevoelig worden voor mannelijke hormonen als testosteron. Hierdoor verdwijnen deze haarzakjes langzamerhand. Zowel bij mannen als bij vrouwen speelt erfelijkheid hierbij een belangrijke rol. Hebben meerdere mensen in je familie te maken met alopeca androgenetica? Dan is de kans dat jij het krijgt ook groter.
Haaruitval behandelen met minoxidil
Teva Minoxidil 50 mg/ml* stimuleert de haargroei. Het is bedoeld voor de behandeling van de ‘normale’ haaruitval bij mannen. Voor vrouwen is een lichtere variant beter. Zij kunnen bijvoorbeeld Minoxidil Xiromed 20 mg/ml* gebruiken. Laatstgenoemd geneesmiddel is zowel voor mannen als vrouwen met alopeca androgenetica bedoeld.
Teva Minoxidill 50 mg/ml en Minoxidil Xiromed 20 mg/ml zijn bedoeld voor gebruik op de huid. Let op: Dit geneesmiddel mag niet ingeslikt worden. Lees de bijsluiter voor meer informatie over gebruik en dosering.
Het gebruik van minoxidil als hartpatiënt
Lijd je aan hartproblemen, zoals bloedtekort door een vernauwd of afgesloten bloedvat (ischemie), een stoornis in het hartritme (aritmie), congestief hartfalen of een hartklepaandoening, wees dan extra voorzichtig met het gebruik van minoxidil. Raadpleeg voor gebruik je arts. Bespreek met hem ook je medische geschiedenis, zodat je arts kan beoordelen of je minoxidil kunt gebruiken. Ben je eenmaal met de behandeling tegen haaruitval gestart, houd ook dan contact met je arts hierover.
Laat voor gebruik je hoofdhuid onderzoeken
Het is belangrijk om vóór het gebruik van minoxidil je hoofdhuid goed te onderzoeken. Je hoofdhuid moet gezond zijn en intact. Als er een ontsteking of kwetsuur op je hoofd is, het middel beter worden opgenomen, wat weer een verhoogd risico op bijwerkingen met zich meebrengt. Een kwetsuur kan een schaafwondje zijn, ernstige ontvelling, psoriasis of verbranding door de zon.
Interactie van minoxidil met andere geneesmiddelen
Gebruik je tegelijkertijd met minoxidil andere geneesmiddelen? Of heb je nog maar net geleden een ander geneesmiddel gebruikt? Geef dit dan door aan je arts of apotheker. Geneesmiddelen kunnen elkaar beïnvloeden. Minoxidil kan in combinatie met andere geneesmiddelen beter of juist minder goed werken. Lees voor meer informatie de bijsluiter van het geneesmiddel met minoxidil dat je wilt gebruiken.
Let op als je contact hebt met kinderen
Er zijn voorvallen bekend waarbij een baby, die in contact was gekomen met delen van de hoofdhuid van een volwassene die waren behandeld met minoxidil, last kreeg van overmatige haargroei. De haargroei van het kind werd weer normaal toen het al een tijdje niet meer in contact was geweest met minoxidil. Gebruik je minoxidil, zorg er dan voor dat kinderen niet in contact komen met de lichaamsdelen waarop je minoxidil hebt aangebracht.
Was vooral als vrouw extra goed je handen na gebruik
Vooral als vrouw is het belangrijk dat je na het gebruik van minoxidil goed je handen wast. Als er per ongeluk minoxidil op een ander deel van je huid terechtkomt, kan daar haargroei ontstaan. Meestal is dat op plekken waar je helemaal geen haargroei wilt hebben.
Stel behandelde gebieden niet bloot aan de zon
De plekken op je huid die je hebt behandeld met minoxidil mag je je niet blootstellen aan de zon. Zelfs als het buiten bewolkt is, dien je deze plekken te bedekken, bijvoorbeeld met een pet.
In deze situaties mag je minoxidil niet gebruiken
Als je als vrouw last hebt van extra haaruitval na een zwangerschap, mag je geen minoxidil gebruiken. Misschien is het verleidelijk om hierover na te denken. Veel vrouwen hebben in de periode na de bevalling last van extra haaruitval. Gelukkig is dit probleem na een tijdje meestal weer opgelost en leidt het niet tot kaalheid. Je krijgt meestal gewoon je eigen haar weer terug.
Heb je last van haarverlies door een bepaalde behandeling, zoals chemotherapie bij kanker, of bij bepaalde ziekten, zoals ijzerdeficiëntie, schildklieraandoeningen, problemen met de afweer of bepaalde vorm van syfilis? Dan dien je geen minoxidil te gebruiken. Een andere situatie waarbij het gebruik van minoxidil niet is toegestaan, is als de haaruitval door bepaalde gewoonten komt. Denk aan het invlechten van het haar of het regelmatig strak inbinden van het haar in een paardenstaart.
Minoxidil mag niet gebruikt worden door ouderen (van 65 jaar of ouder) en door kinderen en jongeren tot 18 jaar. Het is niet vastgesteld dat het geneesmiddel voor deze doelgroep veilig is.
Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan ook geen minoxidil. Er is te weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van minoxidil door vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.
Gebruik uiteraard ook geen minoxidil als je allergisch bent voor één van de stoffen in dit geneesmiddel.
Voor de volledigheid kun je het beste de bijsluiter lezen bij het geneesmiddel met minoxidil dat je wilt gebruiken.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen van minoxidil?
Het gebruik van minoxidil kan verscheidene bijwerkingen geven. Als je last hebt van zwelling in het gezicht, de lippen of keel of als je moeilijk kunt ademen of slikken, dien je onmiddellijk contact op te nemen met een arts. Het kan een teken zijn van een ernstige allergische reactie.
Bij 1 op de 10 mensen minoxidil gebruiken, komt hoofdpijn voor. Verhoudingsgewijs komen lokale irritatie of droogte van de huid net iets minder voor. Het gebeurt bij minder dan 1 op de 10 gebruikers. Dit geldt ook voor oedeem, verbranding van de huid, hypertrichose, dyspneu, pijn in de skeletspieren, huidontsteking waarbij puistjes worden gevormd en depressie.
Bij minder dan 1 op de 100 gebruikers komt eczeem voor, duizeligheid, ongemak, oogirritatie, verandering in haarkleur of verandering in hoe het haar aanvoelt.
Zeer zelden (bij één op de 10.000 gebruikers) komen pijn op de borst, veranderingen in bloeddruk en hartslag of tijdelijke haaruitval en kale plekken voor.
Minoxidil kopen bij Drogist.nl
De geneesmiddelen Teva Minoxidill 50 mg/ml en Minoxidil Xiromed 20 mg/ml zijn online te bestellen bij Drogist.nl.
*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.