Hoofdluis herkennen en behandelen

Luis in het haar komt regelmatig voor, zeker bij kinderen. Misschien krijg je al spontaan jeuk als je erover leest. Tóch kun je luizen op je hoofd hebben zonder dat je het doorhebt. Hoe herken je hoofdluis eigenlijk en hoe kom je er weer vanaf?

 

Het is mogelijk: luizen in je haar hebben en tóch geen jeuk ervaren. Je hebt dan dus luizen zonder dat je het weet. Waarschijnlijk heb je hoofdluis opgelopen tijdens fysiek contact met iemand die luizen had. Jullie maakten bijvoorbeeld samen een selfie. De beestjes lopen gemakkelijk over van het ene hoofd naar het andere. Het is dan ook goed om af en toe je haar te controleren op luizen. Zeker bij kinderen is dit te adviseren. Kinderen hebben meestal meer fysiek contact met elkaar en nemen luizen dus ook sneller van elkaar over. Hierdoor heerst er soms een luizenepidemie op scholen.

 

Hoe herken je hoofdluis?

Hoofdluizen zijn hele kleine beestjes die je in je haar kunt zien bewegen. Als je grijze puntjes aan je haar ziet, zijn dat de eitjes van de hoofdluis. ‘Neten’ noemen we deze eitjes. Je komt de luizen en neten het beste op het spoor door een luizenkam te gebruiken. Kijk je alleen tussen je haar zonder dat daarbij een kam te pas komt, dan is de kans groot dat je de beestjes mist. Het zorgvuldig uitkammen van je haar kun je heel goed boven een wit vel papier of een stuk keukenpapier doen. Je ziet dan op het papier de luizen als kleine, grijze of bruine spikkels bewegen. Een volwassen hoofdluis is 2-4 mm groot en is vaak lichtgrijs. Heeft de luis zich volgezogen met bloed, dan is hij meestal donker van kleur: roodbruin. De neten zijn veel kleiner, meestal ongeveer 1 mm. Meestal zitten de neten aan het haar net boven de hoofdhuid. Reinig na het kammen grondig de luizenkam om herbesmetting te voorkomen.

 

Hoe behandel je hoofdluis?

Heb je luizen, laat dit dan ook aan mensen uit je omgeving weten. Heeft je kind hoofdluis, meld dit dan op school en bijvoorbeeld op de sportclub. Zo kunnen anderen extra alert zijn. Hoofluis kun je op de volgende manieren behandelen: met een luizenkam óf met een luizenkam in combinatie met een middel tegen hoofdluis.

 

Hoofdluis behandelen met een luizenkam

Kam je haar met een luizenkam en herhaal dit dagelijks, gedurende 14 dagen. Door te kammen, haal je de luizen en neten uit je haar. Na twee weken zijn de luizen en neten meestal weg. Een luizen- en netenkam van Prioderm heeft aan de ene kant plastic tanden voor het controleren van hoofdluis en aan de andere kant een dubbele rij metalen tanden voor het verwijderen van luizen en neten. Met het bijgevoegde beschermkapje bescherm je de kant van de kam die je niet gebruikt. Op die manier houd je de kam ook prettiger vast.

 

Zo verwijder je luizen uit je haar met een luizenkam:

  1. Maak je haar nat en breng eventueel crèmespoeling aan om het kammen van je haar te vergemakkelijken. Spoel de crèmespoeling niet uit je haar, zoals je dit normaalgesproken doet, maar laat deze zitten.
  2. Kam eerst de klitten uit je haar met een gewone kam of borstel.
  3. Buig je hoofd boven een wit vel papier of bijvoorbeeld een stuk keukenpapier.
  4. Neem de luizenkam met de kant van de metalen tanden en doorkam al je haar pluk voor pluk. Kam vanaf de hoofdhuid naar het einde van de haarplukken toe. Besteed ook aandacht aan het haar achter je oren, je pony, het haar in je nek en op je kruin. Hier kunnen ook luizen en neten zitten. Heb je dun haar, dan kun je een verbandgaasje tussen de tanden van de luizenkam schuiven, om zo meer grip te krijgen op de neten.
  5. Veeg de kam regelmatig af aan een vel keukenpapier en kijk of je luizen ziet. De gevonden luizen kun je het beste wegspoelen in de wasbak.
  6. Spoel nu de crèmespoeling uit je haar.
  7. Maak de luizenkam goed schoon. Je kunt een Prioderm luizenkam niet uitkoken. Desinfecteren met met 70% alcohol is wel mogelijk. Door te desinfecteren voorkom je dat er toch nog levende luizen of neten op de kam blijven zitten.   

Hoofdluis behandelen met een luizenkam én luizenshampoo 

Je kunt ook eerst luizenshampoo gebruiken, voordat je je haar kamt met een luizenkam. Prioderm Shampoo Plus doodt luizen door verstikking en uitdroging. Daarnaast vermindert de shampoo ook de statische lading van het haar, zodat hoofdluizen minder makkelijk in je haar kunnen kruipen. Hierdoor voorkom je een nieuwe besmetting. De actieve stof van Prioderm Shampoo Plus is oligodeceenolie. Hier kunnen luizen niet resistent tegen worden. Sommige luizen zijn wél resistent tegen bepaalde soorten luizenshampoo met een andere actieve stof.

 

Prioderm Shampoo Plus dien je aan te brengen op droog haar. Laat de shampoo ongeveer 10 minuten inwerken voordat je deze met een beetje water nog extra laat schuimen en vervolgens uitspoelt. Prioderm Shampoo Plus bevat geen pesticiden of siliconen. Heb je een gevoelige huid, gebruik dan Prioderm Puur en Krachtig. Ook dit product doodt luizen door verstikking en uitdroging. Na het (eenmalig) gebruik van luizenshampoo is het belangrijk dat je gedurende 14 dagen elke dag je haar kamt met een luizenkam. Hiervoor geldt de kaminstructie zoals hierboven beschreven.

 

Hoofdluis behandelen met luizenkam én luizenlotion

Luizenlotion met dimeticon werkt ook heel goed tegen hoofdluis. Dimeticon is een waterafstotende olie waartegen hoofdluis niet resistent kan worden. Nadat je één keer luizenlotion met dimeticon, zoals Prioderm Dimeticon Lotion, hebt gebruikt, moet je vervolgens gedurende 14 dagen elke dag je haar kammen met een luizenkam. Met alleen lotion of shampoo gaan de luizen meestal niet weg. Prioderm Dimeticon Lotion breng je aan op je droge haar. Vervolgens laat je deze lotion 15 minuten inwerken. Pas daarna kun je je haar wassen met gewone shampoo.

 

Mag je luizenlotion met demeticon gebruiken als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, kun je een middel met demeticon beter vermijden. 

 

Voor baby’s: Care Plus Hoofdluis Behandeling

Veel producten tegen hoofdluis zijn niet geschikt voor baby’s. De shampoo en lotions van Prioderm zijn bijvoorbeeld bedoeld voor volwassenen en kinderen vanaf de leeftijd van 1 jaar. Care Plus Hoofdluis Behandeling is geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden. Bij deze spray zit meestal een luizenkam inbegrepen. Gebruik de spray in combinatie met de luizenkam.

 

Luizenkam, luizenshampoo en luizenlotion kopen bij Drogist.nl

Producten voor de behandeling van hoofdluis koop je voordelig online bij Drogist.nl. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij de luizenkam, luizenshampoo of luizenlotion zo snel mogelijk in huis hebt. Bestel je de producten vandaag nog vóór 22.00 uur, dan krijg je deze in de meeste gevallen morgen al thuisgestuurd, mits op voorraad.

Terug naar overzicht

Dit moet je weten over naproxen

14 maart 2024 - Naproxen vermindert pijn, verlaagt koorts en remt ontstekingen. Deze pijnstiller wordt onder meer gebruikt bij spierpijn, hoofdpijn en menstruatiepijn. Een aantal dingen zijn belangrijk om te weten voordat je naproxen gebruikt.   Een voorbeeld van naproxen is Aleve Select 275 MG Naproxen*. Dit geneesmiddel met de werkzame stof naproxennatrium...
Lees verder

Vijf supplementen die mede zorgen voor een goede weerstand

13 maart 2024 - Ben je benieuwd welke supplementen het immuunsysteem ondersteunen? Onder meer deze vijf: echinacea purpurea, zink, vitamine A, vitamine C, zink en foliumzuur. In deze blog geven we meer informatie over deze supplementen.   Echinacea (Rode zonnehoed) Echinacea purpurea is een plant met een paarsachtige, roze bloem. ‘Rode zonnehoed’ wordt...
Lees verder

Wat zijn de voordelen van Vitakruid Magnesium Complex?

11 maart 2024 - Kan jouw lichaam wel wat extra magnesium gebruiken en vraag je je af uit welke magnesiumvorm je moet kiezen? Denk dan eens na over Vitakruid Magnesium Complex: een supplement dat allerlei vormen van dit mineraal bevat. Lees hier wat de voordelen zijn.   Het maakt de keuze voor het juiste magnesiumsupplement misschien wat ingewikkeld: Je hebt...
Lees verder

Een teek bij je hond verwijderen

7 maart 2024 - Teken zijn een soort platte spinnetjes die zich voeden met het bloed van hun gastheer. Zodra de temperatuur boven de 7 graden stijgt, worden ze actief en slaan ze toe. Ook je hond loopt risico op een tekenbeet. Als je een teek bij je hond hebt ontdekt, hoe verwijder je die dan?   Controleer je hond regelmatig op teken. Strijk je met je vingers...
Lees verder

Verantwoord afvallen met Modifast Proteïn Shape

4 maart 2024 - Wil je graag op een verantwoorde manier afvallen en kun je hier wel hulp bij gebruiken? Volg dan het Modifast Proteïn Shape Programma. In deze blog leggen we uit wat deze methode inhoudt en wat je ervoor nodig hebt.   Als je graag een afvaldieet volgt met afwisselende producten die tóch lekker zijn, dan is het Modifast Proteïn Shape...
Lees verder

Wat te doen bij jeukende ogen door hooikoorts? Tien tips!

29 februari 2024 - Stuifmeel of ‘pollen’ van grassen en bomen verspreiden zich vaak al in februari en maart. Ben je allergisch voor deze pollen, dan heb je ‘hooikoorts’. Eén van de klachten die je kunt hebben is jeuk aan je ogen. Wat kun je hiertegen doen?   Niet iedereen is allergisch voor de pollen van dezelfde grassen of bomen. Je ervaart de meeste...
Lees verder

Vitakruid SilSolutions, nu ook met tropicalsmaak!

28 februari 2024 - SilSolutions is nu ook verkrijgbaar met tropicalsmaak! Dit is goed nieuws voor wie dit voedingssupplement elke dag gebruikt. SilSolutions, dat honderd procent natuurlijk organisch silicium bevat, helpt het haarvolume te verbeteren en maakt de huid zachter, gladder en soepeler.   Vitakruid SilSolutions* is een vloeibaar product. Dat is niet...
Lees verder

Weight Care-shakes verkozen tot lekkerste maaltijdshakes

26 februari 2024 - Uit onderzoek komen de aardbei- en vanilleshakes van Weight Care naar voren als de lekkerste maaltijdshakes van Nederland. De caloriearme shakes zijn bedoeld om af te slanken of je gewicht op peil te houden. Ze bevatten alle voedingsstoffen die je nodig hebt.   Het onderzoek werd uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Normec Sensory....
Lees verder

Waarom vitamine B12?

21 februari 2024 - Vitamine B12 ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes en helpt energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten. Deze vitamine zit vrijwel alleen in dierlijke producten. Ben je veganist, zorg er dan voor dat je tóch vitamine B12 binnenkrijgt.   Vitamine B12 (cobalamine) is een wateroplosbare vitamine. Deze vitamine wordt...
Lees verder

Pijnstillers gebruiken: een NSAID of paracetamol?

19 februari 2024 - Pijn kan acuut zijn, chronisch zijn, heftig of minder heftig zijn. De ene pijn is de andere niet. Heb je veel pijn, dan kan een pijnstiller (tijdelijk) verlichting geven. In deze blog geven we informatie over verschillende pijnstillers. Over het algemeen zijn er twee soorten: NSAID en paracetamol.   Allereerst is het goed om de oorzaak van de...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.