Hoofdluis herkennen en behandelen

Luis in het haar komt regelmatig voor, zeker bij kinderen. Misschien krijg je al spontaan jeuk als je erover leest. Tóch kun je luizen op je hoofd hebben zonder dat je het doorhebt. Hoe herken je hoofdluis eigenlijk en hoe kom je er weer vanaf?

 

Het is mogelijk: luizen in je haar hebben en tóch geen jeuk ervaren. Je hebt dan dus luizen zonder dat je het weet. Waarschijnlijk heb je hoofdluis opgelopen tijdens fysiek contact met iemand die luizen had. Jullie maakten bijvoorbeeld samen een selfie. De beestjes lopen gemakkelijk over van het ene hoofd naar het andere. Het is dan ook goed om af en toe je haar te controleren op luizen. Zeker bij kinderen is dit te adviseren. Kinderen hebben meestal meer fysiek contact met elkaar en nemen luizen dus ook sneller van elkaar over. Hierdoor heerst er soms een luizenepidemie op scholen.

 

Hoe herken je hoofdluis?

Hoofdluizen zijn hele kleine beestjes die je in je haar kunt zien bewegen. Als je grijze puntjes aan je haar ziet, zijn dat de eitjes van de hoofdluis. ‘Neten’ noemen we deze eitjes. Je komt de luizen en neten het beste op het spoor door een luizenkam te gebruiken. Kijk je alleen tussen je haar zonder dat daarbij een kam te pas komt, dan is de kans groot dat je de beestjes mist. Het zorgvuldig uitkammen van je haar kun je heel goed boven een wit vel papier of een stuk keukenpapier doen. Je ziet dan op het papier de luizen als kleine, grijze of bruine spikkels bewegen. Een volwassen hoofdluis is 2-4 mm groot en is vaak lichtgrijs. Heeft de luis zich volgezogen met bloed, dan is hij meestal donker van kleur: roodbruin. De neten zijn veel kleiner, meestal ongeveer 1 mm. Meestal zitten de neten aan het haar net boven de hoofdhuid. Reinig na het kammen grondig de luizenkam om herbesmetting te voorkomen.

 

Hoe behandel je hoofdluis?

Heb je luizen, laat dit dan ook aan mensen uit je omgeving weten. Heeft je kind hoofdluis, meld dit dan op school en bijvoorbeeld op de sportclub. Zo kunnen anderen extra alert zijn. Hoofluis kun je op de volgende manieren behandelen: met een luizenkam óf met een luizenkam in combinatie met een middel tegen hoofdluis.

 

Hoofdluis behandelen met een luizenkam

Kam je haar met een luizenkam en herhaal dit dagelijks, gedurende 14 dagen. Door te kammen, haal je de luizen en neten uit je haar. Na twee weken zijn de luizen en neten meestal weg. Een luizen- en netenkam van Prioderm heeft aan de ene kant plastic tanden voor het controleren van hoofdluis en aan de andere kant een dubbele rij metalen tanden voor het verwijderen van luizen en neten. Met het bijgevoegde beschermkapje bescherm je de kant van de kam die je niet gebruikt. Op die manier houd je de kam ook prettiger vast.

 

Zo verwijder je luizen uit je haar met een luizenkam:

  1. Maak je haar nat en breng eventueel crèmespoeling aan om het kammen van je haar te vergemakkelijken. Spoel de crèmespoeling niet uit je haar, zoals je dit normaalgesproken doet, maar laat deze zitten.
  2. Kam eerst de klitten uit je haar met een gewone kam of borstel.
  3. Buig je hoofd boven een wit vel papier of bijvoorbeeld een stuk keukenpapier.
  4. Neem de luizenkam met de kant van de metalen tanden en doorkam al je haar pluk voor pluk. Kam vanaf de hoofdhuid naar het einde van de haarplukken toe. Besteed ook aandacht aan het haar achter je oren, je pony, het haar in je nek en op je kruin. Hier kunnen ook luizen en neten zitten. Heb je dun haar, dan kun je een verbandgaasje tussen de tanden van de luizenkam schuiven, om zo meer grip te krijgen op de neten.
  5. Veeg de kam regelmatig af aan een vel keukenpapier en kijk of je luizen ziet. De gevonden luizen kun je het beste wegspoelen in de wasbak.
  6. Spoel nu de crèmespoeling uit je haar.
  7. Maak de luizenkam goed schoon. Je kunt een Prioderm luizenkam niet uitkoken. Desinfecteren met met 70% alcohol is wel mogelijk. Door te desinfecteren voorkom je dat er toch nog levende luizen of neten op de kam blijven zitten.   

Hoofdluis behandelen met een luizenkam én luizenshampoo 

Je kunt ook eerst luizenshampoo gebruiken, voordat je je haar kamt met een luizenkam. Prioderm Shampoo Plus doodt luizen door verstikking en uitdroging. Daarnaast vermindert de shampoo ook de statische lading van het haar, zodat hoofdluizen minder makkelijk in je haar kunnen kruipen. Hierdoor voorkom je een nieuwe besmetting. De actieve stof van Prioderm Shampoo Plus is oligodeceenolie. Hier kunnen luizen niet resistent tegen worden. Sommige luizen zijn wél resistent tegen bepaalde soorten luizenshampoo met een andere actieve stof.

 

Prioderm Shampoo Plus dien je aan te brengen op droog haar. Laat de shampoo ongeveer 10 minuten inwerken voordat je deze met een beetje water nog extra laat schuimen en vervolgens uitspoelt. Prioderm Shampoo Plus bevat geen pesticiden of siliconen. Heb je een gevoelige huid, gebruik dan Prioderm Puur en Krachtig. Ook dit product doodt luizen door verstikking en uitdroging. Na het (eenmalig) gebruik van luizenshampoo is het belangrijk dat je gedurende 14 dagen elke dag je haar kamt met een luizenkam. Hiervoor geldt de kaminstructie zoals hierboven beschreven.

 

Hoofdluis behandelen met luizenkam én luizenlotion

Luizenlotion met dimeticon werkt ook heel goed tegen hoofdluis. Dimeticon is een waterafstotende olie waartegen hoofdluis niet resistent kan worden. Nadat je één keer luizenlotion met dimeticon, zoals Prioderm Dimeticon Lotion, hebt gebruikt, moet je vervolgens gedurende 14 dagen elke dag je haar kammen met een luizenkam. Met alleen lotion of shampoo gaan de luizen meestal niet weg. Prioderm Dimeticon Lotion breng je aan op je droge haar. Vervolgens laat je deze lotion 15 minuten inwerken. Pas daarna kun je je haar wassen met gewone shampoo.

 

Mag je luizenlotion met demeticon gebruiken als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, kun je een middel met demeticon beter vermijden. 

 

Voor baby’s: Care Plus Hoofdluis Behandeling

Veel producten tegen hoofdluis zijn niet geschikt voor baby’s. De shampoo en lotions van Prioderm zijn bijvoorbeeld bedoeld voor volwassenen en kinderen vanaf de leeftijd van 1 jaar. Care Plus Hoofdluis Behandeling is geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden. Bij deze spray zit meestal een luizenkam inbegrepen. Gebruik de spray in combinatie met de luizenkam.

 

Luizenkam, luizenshampoo en luizenlotion kopen bij Drogist.nl

Producten voor de behandeling van hoofdluis koop je voordelig online bij Drogist.nl. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij de luizenkam, luizenshampoo of luizenlotion zo snel mogelijk in huis hebt. Bestel je de producten vandaag nog vóór 22.00 uur, dan krijg je deze in de meeste gevallen morgen al thuisgestuurd, mits op voorraad.

Terug naar overzicht

Waar is teunisbloemolie goed voor?

2 september 2024 - Teunisbloemolie is een bron van het meervoudig onverzadigd omega-6-vetzuur gammalinoleenzuur (GLA). Om die reden wordt teunisbloemolie gebruikt als voedingssupplement. Waarom eigenlijk?   Niet de plant zelf, maar de zaden van de teunisbloem (Oenothera biennis) worden gebruikt voor teunisbloemolie. De plant komt oorspronkelijk uit Noord- en...
Lees verder

Wat helpt tegen puistjes?

26 augustus 2024 - Puistjes zijn een veelvoorkomend huidprobleem. Niet alleen als tiener, maar ook op latere leeftijd kun je hiermee te maken krijgen. Natuurlijk wil je er alles aan doen om de puistjes weg te krijgen. Wat helpt?   We spreken ook wel van ‘acne’ of ‘pukkels’ als we het over puistjes hebben. Meestal komen puistjes vooral op je gezicht voor....
Lees verder

Mijn kindje heeft last van doorkomende tandjes

15 augustus 2024 - Elke baby of peuter heeft ermee te maken: doorkomende tandjes! Sommige kleintjes hebben hier behoorlijk veel last van. Hun tandvlees is rood en gezwollen, ze kwijlen veel en hebben minder eetlust. Lees hier wat je kunt doen om de pijn bij je kindje te verlichten.   Als je in het mondje van je kindje kijkt, kun je soms al een klein, wit puntje...
Lees verder

Complex met Keratine, voor mooi haar

15 augustus 2024 - Een voedingssupplement van Lucovitaal dat keratine bevat, is Complex met Keratine. De capsules bevatten ook biotine, seleen en zink voor het behoud van glanzend haar. In deze blog lees je meer over deze formule.   Soms wordt ons gevraagd naar voedingssupplementen met keratine. De meeste supplementen met keratine bevatten meer dan alleen...
Lees verder

Wat is gebufferde vitamine C?

12 augustus 2024 - Heb je een hoge dosis vitamine C (ascorbinezuur) nodig? Dan kan dit één nadeel hebben: de vitamine is in grote hoeveelheden niet zo vriendelijk voor je maag en darmen. Krijg je last van je maag of darmen, slik dan gebufferde vitamine C. In deze blog leggen we uit wat deze zuurvrije vitamine is.   In sommige gevallen kan het nodig zijn om een...
Lees verder

Welke vitamines slikken tijdens de zwangerschap?

5 augustus 2024 - Tijdens je zwangerschap, maar ook al daarvoor, is gezonde voeding heel belangrijk. Als aanvulling kun je voedingssupplementen, zoals vitamines en mineralen, slikken. Maar welke precies?   Eet voldoende groente, fruit, volkoren producten, zuivel, peulvruchten en eieren als je zwanger bent of wilt worden. Tot de 10e week van de zwangerschap is...
Lees verder

Multivitamine van Wapiti, de ideale aanvulling na een gastric bypass

31 juli 2024 - Na een maagverkleining (gastric bypass) krijg je het advies om levenslang een speciaal afgestemde multivitamine te slikken. Waarom?   Je hebt de stap gezet: een gastric bypass, een belangrijke keuze voor je gezondheid en welzijn. Nu is het tijd om je lichaam alle ondersteuning te geven die het nodig heeft om optimaal te herstellen en te...
Lees verder

Waar is Saw Palmetto goed voor?

29 juli 2024 - Het is een kleine palm die allerlei namen draagt: Zaagbladpalm, dwergpalm, zegepalm, serenoa repens en sabal serrulata. De meest gangbare naam is ‘Saw Palmetto’. Het extract van de bessen van deze palm is vaak verwerkt in voedingssupplementen voor mannen. Lees hier waarom.   De Saw Palmetto, die opvalt door de mooie, waaiervormige...
Lees verder

Hoe behandel je een hoornaarsteek?

22 juli 2024 - De Aziatische hoornaar duikt steeds vaker op in ons land. Helaas kun je ook door die bij gestoken worden. Wat kun je verwachten na een steek van een hoornaar en wat moet je ertegen doen? Actie is in ieder geval snel vereist als je bent gestoken in je mond of als je allergisch bent voor het gif.   Een steek van de Aziatische hoornaar kan...
Lees verder

Diarree op vakantie? Dit kun je ertegen doen

15 juli 2024 - Op vakantie in een ander land kun je ineens last krijgen van waterige ontlasting. Je hebt bijvoorbeeld iets gegeten of gedronken waarin een bacterie, virus of parasiet zat. ‘Reizigersdiarree’ wordt deze acute vorm van diarree ook wel genoemd. Wat helpt hiertegen?   Als je op vakantie gaat naar een (sub)tropisch gebied, is de kans op...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.