Het is gemaakt uit de pulp van gefermenteerde appels en is tegenwoordig heel populair: appelazijn! Veel mensen beginnen hun dag met het drinken van een glas water met een paar druppels van deze smaakmaker. Wat is appelazijn precies en waarvoor kun je het gebruiken?
Bij de fermentatie ondergaan de appels een gistingsproces. De suikers in de appels worden omgezet in alcohol. Uiteindelijk ontstaat er uit de appelpulp azijn. Fermentatie wordt al eeuwenlang gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken. Tegenwoordig is fermentatie niet altijd meer nodig. We kunnen voedsel ook op andere manieren langer bewaren. Maar fermentatie geeft vaak ook een lekkere smaak aan voedsel.
Waarvoor je appelazijn gebruikt
Appelazijn wordt voor allerlei doeleinden gebruikt. Sommige mensen drinken enkele druppels ervan op in combinatie met water. Anderen wassen zelfs hun haar ermee. In ieder geval wordt appelazijn nog steeds heel veel gebruikt voor saladedressings, cocktails en marinades. Dankzij de friszure smaak is appelazijn een lekkere smaakmaker.
Apple Cider Vinegar Dressing
Rawsome Vinegar geeft als tip om ¼ kopje appelazijn te mengen met een theelepel honing of ahornsiroop, een geperst teentje knoflook, ¼ theelepel Dijon mosterd, ¼ theelepel zout, wat peper en ¼ kopje olijfolie Extra Virgin. Meng alle ingrediënten – behalve de olijfolie – door elkaar in een schaal. Voeg vervolgens al kloppend de olijfolie toe tot de dressing één geheel is.
Appelazijn drinken, hoe doe je dat?
Appelazijn wordt vaak gedronken aan het begin van de dag. Niet puur natuurlijk, maar met water. Vul je glas met één deel Premium appelazijn van Amanprana en vier delen water. Premium appelazijn van Amanprana is gemaakt van biologische appels van goede kwaliteit. Deze appelazijn is niet gefilterd, en dus troebel. Ook is dit product niet gepasteuriseerd.
Je kunt appelazijn ook toevoegen aan een smoothie, thee of vruchtensap. Voor Rawsome Appelazijn With The Mother is het advies: gebruik ongeveer 25 ml appelazijn in je smoothie of thee. Deze hoeveelheid kun je waarschijnlijk ook voor andere soorten appelazijn gebruiken.
Wat is appelciderazijn?
Appelciderazijn is hetzelfde als appelazijn. Beide namen worden gebruikt voor hetzelfde product.
Deze appelazijn kun je kopen bij Drogist.nl
Bij Drogist.nl is een variatie aan appelazijn te koop. Je kunt zowel een fles appelazijn als capsules met appelazijn kopen. We geven hieronder uitleg over deze producten. De lijst is overigens niet helemaal compleet. We kunnen niet al onze soorten appelazijn uitgebreid benoemen.
Troebele appelazijn
De appelazijn die we hieronder benoemen is rauw, ongefilterd en troebel. Sommige van deze troebele appelazijn is ook biologisch.
Amanprana
De biologische appelazijn van Amanprana is afkomstig van een klein, Italiaans familiebedrijf. Grondstoffen worden op een zo ethisch mogelijke wijze gekocht. De voorkeur gaat uit naar Fair Traide. Het verpakkingsmateriaal is duurzaam. Amanprana kiest bijvoorbeeld voor glas boven plastic.
Bragg
Bragg appelazijn is van oorsprong Amerikaans. Het is rauw en ongefilterd. Het bedrijf Bragg heeft een lange geschiedenis. Een eeuw geleden richtte Paul Bragg het bedrijf ‘Bragg Live Foods’ op, dat zich richtte op gezonde voeding.
Rawsome
Van het Spaanse bedrijf Rawsome Vinegar is ‘Appelazijn With The Mother’ verkrijgbaar. Dit biologische product is rauw en ongefilterd. Na de eerste alcoholische gisting, wordt de rest overgelaten aan ‘De Moeder’, zoals ze dit van Rawsome noemen. Met ‘De Moeder’ bedoelen ze het ‘startsediment’: het beginproduct van de appel met daarin de bacteriën en de enzymen. Een slogan van Rawsome is: “Mother knows best”.
Voedingssupplementen met appelazijn
Wist je dat appelazijn ook te verkrijgen is als voedingssupplement? Het zit bijvoorbeeld in capsules, zoals bij Now Appelazijn 450 mg 180 capsules*. Vanwege de Europese wetgeving kunnen we helaas geen volledige informatie geven over dit product.
*Dit is een voedingssupplement. Een gezonde levensstijl en evenwichtige, gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is niet bedoeld als vervanging, maar slechts als aanvulling hiervan.