Handige tips bij (overmatig) zweten en transpiratie!

Zweten; we doen het allemaal, maar er zijn toch belangrijke factoren die meespelen en zweten/overmatig zweten kunnen veroorzaken. Zweten is een natuurlijk proces van ons lichaam, het zorgt er namelijk voor dat onze lichaamstempratuur op peil gehouden wordt. Door te zweten zorgt het lichaam ervoor dat je overtollige warmte kwijt raakt.

Zweten doen we voornamelijk tijdens het sporten, bij warmte, of wanneer we koorts hebben of ziek zijn. Mensen die last hebben van te snel zweten, of overmatig zweten hebben dan last van hyperhydrosis. Hyperhydrosis kan al opspelen bij dit de kleinste bewegingen, of zelfs al wanneer deze mensen juist helemaal niks doen gaan ze al zweten. Deze mensen produceren zweet in veel grotere hoeveelheden dan nodig is om hun lichaamstemperatuur op peil te kunnen houden. We hebben in ons lichaam twee verschillende soorten zweetklieren; de eccriene zweetklieren en de apocriene zweetklieren. 

 

Eccriene zweetklieren 

Deze zweetklieren bevinden zich overal in het lichaam, deze dragen bij aan het instandhouden van je lichaamstemperatuur. Deze kliertjes worden geactiveerd wanneer je het warm krijgt, ze gaan dan zweet produceren waardoor je huid nat wordt en daardoor beter af kan koelen. Ook hebben de eccriene klieren een belangrijke rol bij het vochtig houden van je handpalmen, waardoor je grip blijft houden wanneer je iets wilt vasthouden.

 

Apocriene zweetklieren 

Deze zweetklieren bevinden zich slechts op een paar plekken in het lichaam, namelijk; in de oksels, in de huid rondom de anus en in de huid rondom de tepels. Deze zweetklieren zorgen voor de 'zweetgeur' die we soms ruiken. Wanneer zweet in het lichaam geproduceerd wordt, ruiken we het nog niet. Zodra dit zweet naar buiten komt, komt het in aanraking met bacteriën. Deze bacteriën hebben een speciale werking die ervoor zorgt dat het zweet omgezet wordt in stoffen die de vervelende zweetgeur kunnen veroorzaken. Aprociene zweetklieren gaan pas werken onder invloed van hormonen in de puberteit!

 

Omdat het lastig te zeggen wat het beste middel is tegen zweten, en wat de beste behandeling is tegen transpireren, geven wij een paar handige tips. Hiermee hopen het (overmatig) zweten iets dragelijker te maken!

 

8 tips tegen overmatig zweten

  1. Voeding
    Eet je vaak scherp gekruid eten? Pepers, ui of knoflook zijn voedingsmiddelen die het zweten kunnen verergeren. Ook kunnen bepaalde dranken invloed hebben op het transpireren, hierbij moet je voornamelijk denken aan alcoholische dranken. Probeer deze bovenstaande producten dus zo min mogelijk te nuttigen wanneer je al gevoelig bent voor overmatig transpireren.

  2. Hygiëne
    Het dagelijks douchen is ook een belangrijke factor in de strijd tegen het zweten. Douche daarom dagelijks, en was jezelf met een pH-neutrale zeep zoals de Neutral Douchegel. Deze douchegel gaat de bacteriën die vervelende luchtjes kunnen veroorzaken te lijf.

  3. Deodorant
    Gebruik een anti-transpirante deodorant, dit soort deodorant pakt niet alleen de vervelende geur van het zweet aan, maar gaat verder naar de diepere oorzaak van zweet. Syneo 5 Anti-Transpirant Spray is een voorbeeld van een deodorant net zoals de Seven Days Deoroller Anti Transpirant die allebei een effectieve werking hebben op transpireren. Op zoek naar een deodorant met een langdurige en verzorgende werking? Dan is de Odorex Deospray Extra Dry een goed product om te gebruiken.

    Wanneer je hebt gedoucht wacht dan even totdat je oksels goed droog zijn, voordat je deodorant op brengt. Na het opbrengen van deodorant zorg dan ook dat deze goed droog is voordat je kleding aantrekt!

  4. Scheren
    Ontharen, het bijhouden van het scheren van je oksels is een belangrijk onderdeel. Hoe minder haren je onder je oksels hebt, hoe minder bacteriën zich daar kunnen vestigen, en hoe minder last je kunt krijgen van vervelende geurtjes. 

  5. Kleding
    Het is belangrijk om elke dag schone en frisse kleding aan te doen. Kledingstoffen met katoen zijn het beste om te dragen, dit zorgt ervoor dat er minder zweet geproduceerd kan worden en voorkomt vervelende geurtjes. Wanneer je gevoelig bent voor overmatig transpireren is het beste om synthetische stoffen te mijden, hier zijn namelijk bacteriën veel gevoeliger voor.

  6. Kleur kleding
    De kleur van de kleding die je kiest is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel, want in groen en grijze kleding zijn zweetplekken sneller zichtbaar dan in andere kleuren kleding. Wanneer je toch graag kleding aan wil doen waar zweetplekken snel in te zien zijn, maak dan gebruik van 1-2 Dry Okselpads Small Wit, deze zijn verkrijgbaar in verschillen maten.

  7. Zweetvoeten
    Zwetende voeten is dan niet iets wat onder je oksels gebeurt, maar kan net zo vervelend zijn! De tip voor zweetvoeten is; draag zo vaak mogelijk open schoenen, en trek elke dag schone sokken aan. Wanneer het niet mogelijk is om elke dag open schoenen te dragen maak dan gebruik van Scholl Schoenenspray Deodorant.
     
  8. Niet stressen
    Als laatste tip, maak jezelf niet te druk over het zweten! Hoe drukker je jezelf maakt, des te meer stress symptomen je ontwikkelt en je daardoor ook meer gaat transpireren. Stress kan een belangrijke factor zijn bij overmatig zweten. En tenslotte iedereen zweet….

 

Voordelig en gemakkelijk deodorant kopen doe je online op Drogist.nl

Op zoek naar goede deodorant tegen overmatig transpireren? Op Drogist.nl vind je een groot online assortiment aan deodorant. Je profiteert regelmatig van zeer scherpe aanbiedingen op deodorant. Deodorant kopen doe je online op Drogist.nl. Vandaag voor 17:00 besteld, is morgen in huis!

Terug naar overzicht

Waar is teunisbloemolie goed voor?

2 september 2024 - Teunisbloemolie is een bron van het meervoudig onverzadigd omega-6-vetzuur gammalinoleenzuur (GLA). Om die reden wordt teunisbloemolie gebruikt als voedingssupplement. Waarom eigenlijk?   Niet de plant zelf, maar de zaden van de teunisbloem (Oenothera biennis) worden gebruikt voor teunisbloemolie. De plant komt oorspronkelijk uit Noord- en...
Lees verder

Wat helpt tegen puistjes?

26 augustus 2024 - Puistjes zijn een veelvoorkomend huidprobleem. Niet alleen als tiener, maar ook op latere leeftijd kun je hiermee te maken krijgen. Natuurlijk wil je er alles aan doen om de puistjes weg te krijgen. Wat helpt?   We spreken ook wel van ‘acne’ of ‘pukkels’ als we het over puistjes hebben. Meestal komen puistjes vooral op je gezicht voor....
Lees verder

Mijn kindje heeft last van doorkomende tandjes

15 augustus 2024 - Elke baby of peuter heeft ermee te maken: doorkomende tandjes! Sommige kleintjes hebben hier behoorlijk veel last van. Hun tandvlees is rood en gezwollen, ze kwijlen veel en hebben minder eetlust. Lees hier wat je kunt doen om de pijn bij je kindje te verlichten.   Als je in het mondje van je kindje kijkt, kun je soms al een klein, wit puntje...
Lees verder

Complex met Keratine, voor mooi haar

15 augustus 2024 - Een voedingssupplement van Lucovitaal dat keratine bevat, is Complex met Keratine. De capsules bevatten ook biotine, seleen en zink voor het behoud van glanzend haar. In deze blog lees je meer over deze formule.   Soms wordt ons gevraagd naar voedingssupplementen met keratine. De meeste supplementen met keratine bevatten meer dan alleen...
Lees verder

Wat is gebufferde vitamine C?

12 augustus 2024 - Heb je een hoge dosis vitamine C (ascorbinezuur) nodig? Dan kan dit één nadeel hebben: de vitamine is in grote hoeveelheden niet zo vriendelijk voor je maag en darmen. Krijg je last van je maag of darmen, slik dan gebufferde vitamine C. In deze blog leggen we uit wat deze zuurvrije vitamine is.   In sommige gevallen kan het nodig zijn om een...
Lees verder

Welke vitamines slikken tijdens de zwangerschap?

5 augustus 2024 - Tijdens je zwangerschap, maar ook al daarvoor, is gezonde voeding heel belangrijk. Als aanvulling kun je voedingssupplementen, zoals vitamines en mineralen, slikken. Maar welke precies?   Eet voldoende groente, fruit, volkoren producten, zuivel, peulvruchten en eieren als je zwanger bent of wilt worden. Tot de 10e week van de zwangerschap is...
Lees verder

Multivitamine van Wapiti, de ideale aanvulling na een gastric bypass

31 juli 2024 - Na een maagverkleining (gastric bypass) krijg je het advies om levenslang een speciaal afgestemde multivitamine te slikken. Waarom?   Je hebt de stap gezet: een gastric bypass, een belangrijke keuze voor je gezondheid en welzijn. Nu is het tijd om je lichaam alle ondersteuning te geven die het nodig heeft om optimaal te herstellen en te...
Lees verder

Waar is Saw Palmetto goed voor?

29 juli 2024 - Het is een kleine palm die allerlei namen draagt: Zaagbladpalm, dwergpalm, zegepalm, serenoa repens en sabal serrulata. De meest gangbare naam is ‘Saw Palmetto’. Het extract van de bessen van deze palm is vaak verwerkt in voedingssupplementen voor mannen. Lees hier waarom.   De Saw Palmetto, die opvalt door de mooie, waaiervormige...
Lees verder

Hoe behandel je een hoornaarsteek?

22 juli 2024 - De Aziatische hoornaar duikt steeds vaker op in ons land. Helaas kun je ook door die bij gestoken worden. Wat kun je verwachten na een steek van een hoornaar en wat moet je ertegen doen? Actie is in ieder geval snel vereist als je bent gestoken in je mond of als je allergisch bent voor het gif.   Een steek van de Aziatische hoornaar kan...
Lees verder

Diarree op vakantie? Dit kun je ertegen doen

15 juli 2024 - Op vakantie in een ander land kun je ineens last krijgen van waterige ontlasting. Je hebt bijvoorbeeld iets gegeten of gedronken waarin een bacterie, virus of parasiet zat. ‘Reizigersdiarree’ wordt deze acute vorm van diarree ook wel genoemd. Wat helpt hiertegen?   Als je op vakantie gaat naar een (sub)tropisch gebied, is de kans op...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.