Gezond eten tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Dan is het extra belangrijk om op je voeding te letten. Eet gezond en slik vitamine D en foliumzuur. Om voedselinfecties en andere risico’s te voorkomen, kun je bepaalde voedingsmiddelen het beste mijden. Lees hier alles over gezond eten tijdens de zwangerschap en daarvoor.

 

Gezond eten tijdens de zwangerschap houdt onder meer in dat je voldoende groente en fruit eet. Neem genoeg zuivelproducten en kies vooral voor volkorenproducten. Als je gezond en gevarieerd eet, krijgen jij en je baby de voedingsstoffen binnen die jullie nodig hebben. Aanvullend is het goed om vitamine D-supplementen en (tijdelijk) foliumzuur of folaat te slikken.

 

Supplementen tijdens de zwangerschap

Hieronder geven we meer informatie over het gebruik van bepaalde supplementen tijdens de zwangerschap.

 

Foliumzuur en vitamine D

Het advies is om elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden totdat je 10 weken zwanger bent. Slik de hele zwangerschap elke dag 10 microgram vitamine D.

 

Foliumzuur draagt bij tot de vorming van de placenta. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus.1

 

Vitamine D is goed voor de kalkhuishouding, ondersteunt de botten, draagt bij tot normale calciumgehalten in het bloed, ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan een normale spierwerking.

 

Davitamon Foliumzuur Vitamine D32 bevat smelttabletten met precies de hoeveelheden foliumzuur en vitamine D3 die tijdens de zwangerschap worden aanbevolen. Foliumzuursupplementen zijn bedoeld voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

 

Multivitamine slikken als je zwanger bent

Heb je een tekort aan bepaalde andere voedingsstoffen? Overleg met je verloskundige of het raadzaam is om hiernaast ook andere supplementen in te nemen, bijvoorbeeld een speciale multivitamine voor zwangere vrouwen. Het voedingssupplement Davitamon Compleet Zwanger 2 bevat naast Foliumzuur en vitamine D ook vitamines uit het B-complex, bètacaroteen (pro-vitamine A), vitamine C, vitamine E, calcium, jodium, koper, magnesium, zink, ijzer en seleen.

 

Vitamine D en C ondersteunen het immuunsysteem. Vitamine C bevordert de opname van ijzer in het bloed. Vitamine B6 en B12 helpen bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Vitamine D, vitamine C, seleen, koper en zink leveren een bijdrage als antioxidant. Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten en ondersteunt de bloedstolling. Jodium helpt energie vrij te maken uit voeding en levert een bijdrage aan het behoud van cognitieve functies. Koper is goed voor het bindweefsel in de huid.

 

Symflora van Vitakruid

Symflora Baby van Vitakruid2 bevat probioticastammen die speciaal geselecteerd zijn voor baby’s in het eerste levensjaar, waaronder vier bifidobacteriumstammen. Deze laatste zijn de bacteriën die al vroeg in het lichaampje van pasgeboren baby’s zijn te vinden. Je kunt dit voedingssupplement al slikken vanaf de 32e week van de zwangerschap. Overleg wel eerst met een deskundige, voordat je dit supplement gaat gebruiken. Na de geboorte kun je Symflora Baby in de melk van je baby doen.

 

Wat mag je niet eten tijdens de zwangerschap?

Lever, kruidenpillen en kalebaskalk (pimpa) mag je niet eten tijdens de zwangerschap. Verder

Is het goed om niet al te veel sojaproducten te eten of te drinken. Neem maximaal 4 glaasjes of schaaltjes sojadrink of -yoghurt van 150 ml. Daarnaast mag je maximaal twee keer per week tufu, sojabonen of andere sojaproducten eten.

 

Drop tijdens de zwangerschap

Beperk het eten van drop, want dit kan ervoor zorgen dat je bloeddruk omhoog gaat. Eet niet meer dan 8 dropjes per dag. Heb je een hoge bloeddruk? Neem dan helemaal geen drop.

 

Besmetting met listeria-bacterie of parasiet voorkomen

Als je zwanger bent, is het belangrijk om extra goed op te letten wat je eet. Als je besmet wordt met de listeria-bacterie of de parasiet Toxoplasma gondii, kan dit gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Mijd daarom rauw vlees, rauwe en gerookte vis en rauwe eieren. Ook rauwe melk die rechtstreeks van de boer komt, zachte kaas die van rauwe melk gemaakt is en rauwe kiemgroente kun je beter niet eten als je zwanger bent.

 

Vis tijdens de zwangerschap

Vis is gezond en is ook goed om te eten tijdens de zwangerschap. Eet maximaal twee keer per week vette vis. Zorg ervoor dat de vis altijd goed gekookt of doorbakken is. Sommige soorten vis kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap omdat ze mogelijk verhoogde gehaltes met schadelijke stoffen als dioxine, kwik en PFAS bevatten. Eet je deze vis toch, doe het dan maar heel af en toe. Het gaat om tonijn, paling, makreel, sardientjes, krab en garnalen.

 

Vitamine A

Als je zwanger bent, kun je beter niet teveel vitamine A binnenkrijgen. Teveel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen bij je baby. Leverproducten bevatten vaak veel vitamine A.

Neem daarom maximaal één keer per week een boterham met een klein beetje leverworst of paté.

 

Wat niet drinken als je zwanger bent?

Alcohol, venkelthee, anijsthee, kaneelthee mag je niet drinken als je zwanger bent. Ook borstvoedingsthee met venkel, anijs of kaneel wordt ontraden. Thee met venkel en anijs bevat grote hoeveelheden allylalkoxybenzenen (aromastoffen) waarvan niet is uitgesloten dat ze schadelijk kunnen zijn voor je baby. Venkel als groente kun je wel gewoon eten. Het bevat veel minder allylalkoxybenzenen dan venkelthee. Ook het normaal gebruik van anijs en kaneel mág.

 

Van zoethoutthee of sterrenmix mag je iets drinken, maar niet teveel. Neem hiervan niet meer dan 1 à 2 koppen per dag. Zoethoutthee en sterrenmix kunnen namelijk zorgen voor een verhoogde bloeddruk.

 

Koffie tijdens de zwangerschap

In koffie zit cafeïne. Als je veel te veel cafeïne binnenkrijgt tijdens de zwangerschap, kan dit schadelijk zijn voor je baby. Beperk het aantal kopjes koffie tot 2 per dag.

 

 

1 Het gunstige effect wordt verkregen bij een extra foliumzuurinname van 400 microgram per dag gedurende ten minste één maand voor en maximaal drie maanden na de conceptie.

 

2 Dit is een voedingssupplement. Een gezonde levensstijl en gevarieerde, evenwichtige voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is niet bedoeld als vervanging hiervan.

Terug naar overzicht

Hoe behandel je een hoornaarsteek?

22 juli 2024 - De Aziatische hoornaar duikt steeds vaker op in ons land. Helaas kun je ook door die bij gestoken worden. Wat kun je verwachten na een steek van een hoornaar en wat moet je ertegen doen? Actie is in ieder geval snel vereist als je bent gestoken in je mond of als je allergisch bent voor het gif.   Een steek van de Aziatische hoornaar kan...
Lees verder

Diarree op vakantie? Dit kun je ertegen doen

15 juli 2024 - Op vakantie in een ander land kun je ineens last krijgen van waterige ontlasting. Je hebt bijvoorbeeld iets gegeten of gedronken waarin een bacterie, virus of parasiet zat. ‘Reizigersdiarree’ wordt deze acute vorm van diarree ook wel genoemd. Wat helpt hiertegen?   Als je op vakantie gaat naar een (sub)tropisch gebied, is de kans op...
Lees verder

Pigmentvlekkencrème tegen hyperpigmentatie

10 juli 2024 - Pigmentvlekken, wie heeft ze niet? Misschien heb je extra veel bruine plekjes op je huid: hyperpigmentatie. Je hebt bijvoorbeeld melasma of ouderdomsvlekken. Hoe zorg je ervoor dat deze vlekken minder opvallen? Lees hier welke pigmentvlekkencrème je zoal kunt gebruiken.   Hyperpigmentatie is niet schadelijk, maar je kunt je er wel aan storen....
Lees verder

Spaanse Vlieg als lustopwekkend middel

8 juli 2024 - Nooit verwacht dat Spaanse vlieg het lustgevoel kan verhogen? Hier lees je alles over het liefdesdrankje Spaanse Vlieg van Eros.    De naam ‘Spaanse Vlieg’ doet vermoeden dat er Spaanse vlieg in het product verwerkt zit. Wees gerust, dit is niet het geval. Al werd de Spaanse vlieg – en dan vooral een stofje dat dit diertje uitscheidt...
Lees verder

Zonnebrand met bruinversneller

3 juli 2024 - Vind je ook dat het krijgen van een bruine teint zo langzaam gaat? Pas na een aantal keren zonnen, zie je eindelijk wat verschil. Hoe kun je ervoor zorgen dat je sneller bruin wordt? Koop zonnebrand met een bruinversneller!   Om sneller een kleurtje te krijgen, heb je meerdere mogelijkheden. Sommige mensen gebruiken een zelfbruiner. Zoek je...
Lees verder

Weight Care wordt WeCare

27 juni 2024 - Weight Care krijgt een andere naam: ‘WeCare’. De producten veranderen niet qua inhoud, maar krijgen wel een nieuwe verpakking. Ook de producten van WeCare zul je voortaan aantreffen in een nieuw jasje.   Zowel WeCare als Weight Care staan voor jarenlange ervaring op het gebied van voeding en gewichtsbeheersing. Weight Care, dat in 1989...
Lees verder

Muggen verjagen met een muggenstekker

26 juni 2024 - Muggen kunnen je nachtrust behoorlijk verstoren. Word je niet gestoken, dan zul je toch in ieder geval last hebben van het gezoem om je oren. Heb je al eens een muggenstekker geprobeerd? Dan is nu het moment om een muggenstekker in huis te halen!   Hoge temperaturen in combinatie met veel regen zijn optimale omstandigheden voor muggen. Heb je...
Lees verder

Top 5 vakantiesupplementen: darmbacteriën, valeriaan en meer

24 juni 2024 - Op vakantie eet en leef je net een beetje anders dan in het dagelijks leven. En dan wil je natuurlijk niet dat je darmen, huid en nachtrust daar al te veel last van hebben. Of je nu thuis blijft of naar zonniger streken trekt, met deze vijf voedingssupplementen ben jij in ieder geval helemaal zomerklaar!   Tip 1. Darmbacteriën &...
Lees verder

Wat te doen na een wespensteek?

19 juni 2024 - Tijdens een zomerse dag kan het zomaar gebeuren: je wordt gestoken door een wesp. Wellicht weet je niet precies wat je moet doen. Hoe kun je een wespensteek behandelen? En hoe zit dat nou precies met de angel van de wesp die misschien nog in je huid zit?   Weet je niet zeker of je door een wesp gestoken bent? Een wespensteek herken je meestal...
Lees verder

Wat te doen bij zonneallergie? Gebruik levomenthol!

17 juni 2024 - Je hebt er lang naar uitgekeken: de zon! Maar nadat je eindelijk uitgebreid van de eerste zonnestralen hebt genoten, ontdek je vlekjes, bultjes of blaasjes op je huid. Je hebt last van zonneallergie! Ook op je oren kun je plekjes krijgen: lente-oren. Wat kun je hiertegen doen?   Je verwacht het misschien niet, maar zonne-allergie kun je óók...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.