Gezond eten tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Dan is het extra belangrijk om op je voeding te letten. Eet gezond en slik vitamine D en foliumzuur. Om voedselinfecties en andere risico’s te voorkomen, kun je bepaalde voedingsmiddelen het beste mijden. Lees hier alles over gezond eten tijdens de zwangerschap en daarvoor.

 

Gezond eten tijdens de zwangerschap houdt onder meer in dat je voldoende groente en fruit eet. Neem genoeg zuivelproducten en kies vooral voor volkorenproducten. Als je gezond en gevarieerd eet, krijgen jij en je baby de voedingsstoffen binnen die jullie nodig hebben. Aanvullend is het goed om vitamine D-supplementen en (tijdelijk) foliumzuur of folaat te slikken.

 

Supplementen tijdens de zwangerschap

Hieronder geven we meer informatie over het gebruik van bepaalde supplementen tijdens de zwangerschap.

 

Foliumzuur en vitamine D

Het advies is om elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden totdat je 10 weken zwanger bent. Slik de hele zwangerschap elke dag 10 microgram vitamine D.

 

Foliumzuur draagt bij tot de vorming van de placenta. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus.1

 

Vitamine D is goed voor de kalkhuishouding, ondersteunt de botten, draagt bij tot normale calciumgehalten in het bloed, ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan een normale spierwerking.

 

Davitamon Foliumzuur Vitamine D32 bevat smelttabletten met precies de hoeveelheden foliumzuur en vitamine D3 die tijdens de zwangerschap worden aanbevolen. Foliumzuursupplementen zijn bedoeld voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

 

Multivitamine slikken als je zwanger bent

Heb je een tekort aan bepaalde andere voedingsstoffen? Overleg met je verloskundige of het raadzaam is om hiernaast ook andere supplementen in te nemen, bijvoorbeeld een speciale multivitamine voor zwangere vrouwen. Het voedingssupplement Davitamon Compleet Zwanger 2 bevat naast Foliumzuur en vitamine D ook vitamines uit het B-complex, bètacaroteen (pro-vitamine A), vitamine C, vitamine E, calcium, jodium, koper, magnesium, zink, ijzer en seleen.

 

Vitamine D en C ondersteunen het immuunsysteem. Vitamine C bevordert de opname van ijzer in het bloed. Vitamine B6 en B12 helpen bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Vitamine D, vitamine C, seleen, koper en zink leveren een bijdrage als antioxidant. Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten en ondersteunt de bloedstolling. Jodium helpt energie vrij te maken uit voeding en levert een bijdrage aan het behoud van cognitieve functies. Koper is goed voor het bindweefsel in de huid.

 

Symflora van Vitakruid

Symflora Baby van Vitakruid2 bevat probioticastammen die speciaal geselecteerd zijn voor baby’s in het eerste levensjaar, waaronder vier bifidobacteriumstammen. Deze laatste zijn de bacteriën die al vroeg in het lichaampje van pasgeboren baby’s zijn te vinden. Je kunt dit voedingssupplement al slikken vanaf de 32e week van de zwangerschap. Overleg wel eerst met een deskundige, voordat je dit supplement gaat gebruiken. Na de geboorte kun je Symflora Baby in de melk van je baby doen.

 

Wat mag je niet eten tijdens de zwangerschap?

Lever, kruidenpillen en kalebaskalk (pimpa) mag je niet eten tijdens de zwangerschap. Verder

Is het goed om niet al te veel sojaproducten te eten of te drinken. Neem maximaal 4 glaasjes of schaaltjes sojadrink of -yoghurt van 150 ml. Daarnaast mag je maximaal twee keer per week tufu, sojabonen of andere sojaproducten eten.

 

Drop tijdens de zwangerschap

Beperk het eten van drop, want dit kan ervoor zorgen dat je bloeddruk omhoog gaat. Eet niet meer dan 8 dropjes per dag. Heb je een hoge bloeddruk? Neem dan helemaal geen drop.

 

Besmetting met listeria-bacterie of parasiet voorkomen

Als je zwanger bent, is het belangrijk om extra goed op te letten wat je eet. Als je besmet wordt met de listeria-bacterie of de parasiet Toxoplasma gondii, kan dit gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Mijd daarom rauw vlees, rauwe en gerookte vis en rauwe eieren. Ook rauwe melk die rechtstreeks van de boer komt, zachte kaas die van rauwe melk gemaakt is en rauwe kiemgroente kun je beter niet eten als je zwanger bent.

 

Vis tijdens de zwangerschap

Vis is gezond en is ook goed om te eten tijdens de zwangerschap. Eet maximaal twee keer per week vette vis. Zorg ervoor dat de vis altijd goed gekookt of doorbakken is. Sommige soorten vis kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap omdat ze mogelijk verhoogde gehaltes met schadelijke stoffen als dioxine, kwik en PFAS bevatten. Eet je deze vis toch, doe het dan maar heel af en toe. Het gaat om tonijn, paling, makreel, sardientjes, krab en garnalen.

 

Vitamine A

Als je zwanger bent, kun je beter niet teveel vitamine A binnenkrijgen. Teveel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen bij je baby. Leverproducten bevatten vaak veel vitamine A.

Neem daarom maximaal één keer per week een boterham met een klein beetje leverworst of paté.

 

Wat niet drinken als je zwanger bent?

Alcohol, venkelthee, anijsthee, kaneelthee mag je niet drinken als je zwanger bent. Ook borstvoedingsthee met venkel, anijs of kaneel wordt ontraden. Thee met venkel en anijs bevat grote hoeveelheden allylalkoxybenzenen (aromastoffen) waarvan niet is uitgesloten dat ze schadelijk kunnen zijn voor je baby. Venkel als groente kun je wel gewoon eten. Het bevat veel minder allylalkoxybenzenen dan venkelthee. Ook het normaal gebruik van anijs en kaneel mág.

 

Van zoethoutthee of sterrenmix mag je iets drinken, maar niet teveel. Neem hiervan niet meer dan 1 à 2 koppen per dag. Zoethoutthee en sterrenmix kunnen namelijk zorgen voor een verhoogde bloeddruk.

 

Koffie tijdens de zwangerschap

In koffie zit cafeïne. Als je veel te veel cafeïne binnenkrijgt tijdens de zwangerschap, kan dit schadelijk zijn voor je baby. Beperk het aantal kopjes koffie tot 2 per dag.

 

 

1 Het gunstige effect wordt verkregen bij een extra foliumzuurinname van 400 microgram per dag gedurende ten minste één maand voor en maximaal drie maanden na de conceptie.

 

2 Dit is een voedingssupplement. Een gezonde levensstijl en gevarieerde, evenwichtige voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is niet bedoeld als vervanging hiervan.

Terug naar overzicht

Nagelbijten afleren, hoe doe je dat?

24 april 2025 - Sommige kinderen gaan al vroeg nagelbijten. Het wordt een gewoonte die maar moeilijk af te leren is. Hoe zorg je ervoor dat je kind ermee stopt? Anti-Nail Bite van Green Nail Guard is hét hulpmiddel om van het nagelbijten af te komen.   Nagelbijten kan zorgen voor beschadigde nagels. Ook kan je kind afwijkingen krijgen aan het gebit. Het is...
Lees verder

Wat is goed opneembare magnesium?

23 april 2025 - Magnesium is een belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam. Het is bijvoorbeeld goed voor de spieren en het skelet, ondersteunt de energiestofwisseling, helpt bij het celdelingsproces en draagt bij aan een sterk gebit. Heb je een tekort aan magnesium, dan kun je supplementen slikken. Maar welke precies?   Goed opneembare magnesium is...
Lees verder

Wil je een strakke huid en een egale teint? Kies voor nutriderm van Louis Widmer!

16 april 2025 - Hecht je waarde aan een goed gevoede, strakke huid, een gezonde ‘glow’ en een egalere teint? Dan zijn de huidverzorgingsproducten van de nutriderm-lijn van Louis Widmer perfect voor jou. Maak kennis met nutriderm!   Naarmate je ouder wordt, verliest je huid haar vermogen om vocht vast te houden. Ook de productie van collageen en elastine...
Lees verder

Is een anti-muggenstekker in je slaapkamer veilig?

14 april 2025 - Niets is zo vervelend als muggen in je slaapkamer. Ze kunnen je nachtrust behoorlijk verstoren. Een veelgebruikt middel is de anti-muggenstekker. Is die wel veilig? Het antwoord is ja, als je die op de voorgeschreven manier gebruikt.   Een anti-muggenstekker is een elektrische verdamper van een anti-muggenmiddel. Als je de stekker in het...
Lees verder

Omega 3-vetzuren EPA en DHA: waarom belangrijk?

7 april 2025 - EPA en DHA zijn goed voor het hart.1 Daarnaast is DHA is goed voor de hersenen2. In welke voeding zitten deze omega 3-vetzuren? En als je een tekort aanvult met supplementen, waar let je dan op? Lees hier alles wat je moet weten over EPA en DHA.   Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Je...
Lees verder

Vitakruid-magnesium: kies het juiste supplement

31 maart 2025 - Magnesium ondersteunt de botten en een normale spierwerking. Soms heb je een tekort aan dit mineraal. Sporters zweten veel en kunnen bijvoorbeeld magnesium verliezen. Een magnesiumsupplement van Vitakruid kan dan uitkomst bieden.   Magnesium is betrokken bij honderden stofwisselingsreacties in je lichaam. Dit mineraal speelt een rol bij het...
Lees verder

Waarom natuurlijke huidverzorging van Weleda?

12 maart 2025 - Ben je op zoek naar gezichtscrème zonder troep? Gebruik je het liefst cosmetica zonder microplastics? Tip: kies voor Weleda! We leggen graag uit welke planten Weleda voor cosmetica gebruikt en waarom voor natuurlijke huidverzorging is gekozen.   Als bewijs dat de cosmetica van Weleda volledig natuurlijk is, dragen de producten het...
Lees verder

Nieuw: Kidsner Verkoelende Badgel voor waterpokken

5 maart 2025 - Bij de kinderzieke waterpokken krijgt je kind over het hele lichaam blaasjes die erg kunnen jeuken. Gelukkig kun je iets doen tegen de jeuk: geef je kind een badje met Kidsner Verkoelende Badgel.   Bijna iedereen krijgt wel een keer waterpokken. Op de leeftijd van zes jaar hebben de meeste kinderen al waterpokken gehad. Helaas is er geen...
Lees verder

Wat te doen bij pollen in de lucht?

24 februari 2025 - In het voorjaar kun je last krijgen van pollen in de lucht. Als de pollen in je ogen, neus of mond terechtkomen, kan je lichaam hierop reageren. Je hebt bijvoorbeeld een loopneus, moet niezen of je krijgt traanogen.    Wanneer je last hebt van pollen in de lucht, kan heel wisselend zijn. Veel mensen ervaren vooral klachten in mei, juni en...
Lees verder

Louis Widmer proderm Anti-Ageing Intensive pakt huidveroudering aan

17 februari 2025 - De huid veroudert. Vanaf de leeftijd van 30 jaar verliest de huid steeds meer haar elasticiteit en veerkracht. De huidverzorgingsproducten van Louis Widmer proderm Anti-Ageing Intensive pakken de zichtbare tekenen van vroegtijdige huidveroudering aan.   Om klanten meer houvast te bieden bij het kiezen van het juiste huidverzorgingsproduct,...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.