Gezond eten tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Dan is het extra belangrijk om op je voeding te letten. Eet gezond en slik vitamine D en foliumzuur. Om voedselinfecties en andere risico’s te voorkomen, kun je bepaalde voedingsmiddelen het beste mijden. Lees hier alles over gezond eten tijdens de zwangerschap en daarvoor.

 

Gezond eten tijdens de zwangerschap houdt onder meer in dat je voldoende groente en fruit eet. Neem genoeg zuivelproducten en kies vooral voor volkorenproducten. Als je gezond en gevarieerd eet, krijgen jij en je baby de voedingsstoffen binnen die jullie nodig hebben. Aanvullend is het goed om vitamine D-supplementen en (tijdelijk) foliumzuur of folaat te slikken.

 

Supplementen tijdens de zwangerschap

Hieronder geven we meer informatie over het gebruik van bepaalde supplementen tijdens de zwangerschap.

 

Foliumzuur en vitamine D

Het advies is om elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden totdat je 10 weken zwanger bent. Slik de hele zwangerschap elke dag 10 microgram vitamine D.

 

Foliumzuur draagt bij tot de vorming van de placenta. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus.1

 

Vitamine D is goed voor de kalkhuishouding, ondersteunt de botten, draagt bij tot normale calciumgehalten in het bloed, ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan een normale spierwerking.

 

Davitamon Foliumzuur Vitamine D32 bevat smelttabletten met precies de hoeveelheden foliumzuur en vitamine D3 die tijdens de zwangerschap worden aanbevolen. Foliumzuursupplementen zijn bedoeld voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

 

Multivitamine slikken als je zwanger bent

Heb je een tekort aan bepaalde andere voedingsstoffen? Overleg met je verloskundige of het raadzaam is om hiernaast ook andere supplementen in te nemen, bijvoorbeeld een speciale multivitamine voor zwangere vrouwen. Het voedingssupplement Davitamon Compleet Zwanger 2 bevat naast Foliumzuur en vitamine D ook vitamines uit het B-complex, bètacaroteen (pro-vitamine A), vitamine C, vitamine E, calcium, jodium, koper, magnesium, zink, ijzer en seleen.

 

Vitamine D en C ondersteunen het immuunsysteem. Vitamine C bevordert de opname van ijzer in het bloed. Vitamine B6 en B12 helpen bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Vitamine D, vitamine C, seleen, koper en zink leveren een bijdrage als antioxidant. Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten en ondersteunt de bloedstolling. Jodium helpt energie vrij te maken uit voeding en levert een bijdrage aan het behoud van cognitieve functies. Koper is goed voor het bindweefsel in de huid.

 

Symflora van Vitakruid

Symflora Baby van Vitakruid2 bevat probioticastammen die speciaal geselecteerd zijn voor baby’s in het eerste levensjaar, waaronder vier bifidobacteriumstammen. Deze laatste zijn de bacteriën die al vroeg in het lichaampje van pasgeboren baby’s zijn te vinden. Je kunt dit voedingssupplement al slikken vanaf de 32e week van de zwangerschap. Overleg wel eerst met een deskundige, voordat je dit supplement gaat gebruiken. Na de geboorte kun je Symflora Baby in de melk van je baby doen.

 

Wat mag je niet eten tijdens de zwangerschap?

Lever, kruidenpillen en kalebaskalk (pimpa) mag je niet eten tijdens de zwangerschap. Verder

Is het goed om niet al te veel sojaproducten te eten of te drinken. Neem maximaal 4 glaasjes of schaaltjes sojadrink of -yoghurt van 150 ml. Daarnaast mag je maximaal twee keer per week tufu, sojabonen of andere sojaproducten eten.

 

Drop tijdens de zwangerschap

Beperk het eten van drop, want dit kan ervoor zorgen dat je bloeddruk omhoog gaat. Eet niet meer dan 8 dropjes per dag. Heb je een hoge bloeddruk? Neem dan helemaal geen drop.

 

Besmetting met listeria-bacterie of parasiet voorkomen

Als je zwanger bent, is het belangrijk om extra goed op te letten wat je eet. Als je besmet wordt met de listeria-bacterie of de parasiet Toxoplasma gondii, kan dit gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Mijd daarom rauw vlees, rauwe en gerookte vis en rauwe eieren. Ook rauwe melk die rechtstreeks van de boer komt, zachte kaas die van rauwe melk gemaakt is en rauwe kiemgroente kun je beter niet eten als je zwanger bent.

 

Vis tijdens de zwangerschap

Vis is gezond en is ook goed om te eten tijdens de zwangerschap. Eet maximaal twee keer per week vette vis. Zorg ervoor dat de vis altijd goed gekookt of doorbakken is. Sommige soorten vis kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap omdat ze mogelijk verhoogde gehaltes met schadelijke stoffen als dioxine, kwik en PFAS bevatten. Eet je deze vis toch, doe het dan maar heel af en toe. Het gaat om tonijn, paling, makreel, sardientjes, krab en garnalen.

 

Vitamine A

Als je zwanger bent, kun je beter niet teveel vitamine A binnenkrijgen. Teveel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen bij je baby. Leverproducten bevatten vaak veel vitamine A.

Neem daarom maximaal één keer per week een boterham met een klein beetje leverworst of paté.

 

Wat niet drinken als je zwanger bent?

Alcohol, venkelthee, anijsthee, kaneelthee mag je niet drinken als je zwanger bent. Ook borstvoedingsthee met venkel, anijs of kaneel wordt ontraden. Thee met venkel en anijs bevat grote hoeveelheden allylalkoxybenzenen (aromastoffen) waarvan niet is uitgesloten dat ze schadelijk kunnen zijn voor je baby. Venkel als groente kun je wel gewoon eten. Het bevat veel minder allylalkoxybenzenen dan venkelthee. Ook het normaal gebruik van anijs en kaneel mág.

 

Van zoethoutthee of sterrenmix mag je iets drinken, maar niet teveel. Neem hiervan niet meer dan 1 à 2 koppen per dag. Zoethoutthee en sterrenmix kunnen namelijk zorgen voor een verhoogde bloeddruk.

 

Koffie tijdens de zwangerschap

In koffie zit cafeïne. Als je veel te veel cafeïne binnenkrijgt tijdens de zwangerschap, kan dit schadelijk zijn voor je baby. Beperk het aantal kopjes koffie tot 2 per dag.

 

 

1 Het gunstige effect wordt verkregen bij een extra foliumzuurinname van 400 microgram per dag gedurende ten minste één maand voor en maximaal drie maanden na de conceptie.

 

2 Dit is een voedingssupplement. Een gezonde levensstijl en gevarieerde, evenwichtige voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is niet bedoeld als vervanging hiervan.

Terug naar overzicht

Dit is waarom een handmasker geen overbodige luxe is

6 januari 2025 - Je handen worden dagelijks blootgesteld aan water, wind, kou of zonnestralen. Om je handen extra goed te voeden en te verzorgen kun je een handmasker gebruiken. Lees hier meer over handmaskers.   De verzorging van de handen wordt vaak over het hoofd gezien. Dit terwijl júist onze handen het meest te maken hebben met invloeden van...
Lees verder

Menstruatietabletten bij menstruatiepijn

19 december 2024 - Als je last hebt van menstruatiepijn, kun je als pijnstiller paracetamol* slikken. Dit geneesmiddel geeft meestal de minste bijwerkingen. Helpt paracetamol niet goed genoeg, dan kun je ook NSAID’s slikken. Dat zijn pijnstillers als ibuprofen, naproxen en diclofenac. Deze geneesmiddelen kunnen wel bijwerkingen geven en ze zijn niet voor...
Lees verder

Nieuw: Lichaamsmelk 10% Ureum en Dagcrème UV 30 van Louis Widmer voor de droge huid

9 december 2024 - De Remederm Dry Skin-lijn van het Zwitserse cosmeticamerk Louis Widmer, speciaal ontwikkeld voor de droge tot zeer droge en geïrriteerde huid, is nu uitgebreid met twee nieuwe producten: de Lichaamsmelk 10% Ureum en de Dagcrème UV 30.   Een droge huid heeft specifieke verzorging nodig. Heb je last van een trekkerige, rode of jeukende huid?...
Lees verder

Minoxidil gebruiken bij haaruitval

2 december 2024 - Minoxidil is een medicijn dat je als man kunt gebruiken als je te maken krijgt met haaruitval. Het moet dan wel gaan om de ‘normale’ haaruitval waar veel mannen vroeg of laat mee te dealen hebben: alopecia androgenetica. Ook vrouwen kunnen hiermee te maken hebben.   Veel mannen hebben er last van: een kale plek op het achterhoofd. Eerst...
Lees verder

Wat helpt een normale bloeddruk in stand te houden?

25 november 2024 - Als je bloeddruk te hoog of te laag is, heb je dit niet altijd door. Na je 40e heb je meer kans op een hoge bloeddruk. Lees hier wat een normale bloeddruk in stand helpt te houden.    Om je bloeddruk in de gaten te houden, kun je een bloeddrukmeter aanschaffen. We spreken van een hoge bloeddruk als die 140/90 of hoger is. Meet je thuis, dan...
Lees verder

Wat helpt tegen doorligplekken of drukplekken?

11 november 2024 - Een drukplek of doorligplek zit vaak op een stukje huid waar je veel tegenaan ligt of zit. Komt er teveel druk op, dan kan de huid kapot gaan. Dit is heel pijnlijk. Wat kun je in zo’n geval doen?   Als je door een ziekte of operatie veel moet liggen of zitten, heb je extra kans op een drukplek of doorligplek. Toch is een drukplek lang niet...
Lees verder

Vijf producten van Cetaphil die ideaal zijn tijdens koude dagen

6 november 2024 - Cetaphil-huidverzorgingsproducten houden je huid gezond en gehydrateerd. Vooral nu, als de winter aan de deur staat, is dit geen overbodige luxe. Onze huid heeft dan extra zorg en aandacht nodig. Vijf huidverzorgingsproducten van Cetaphil verdienen een speciale aanbeveling. Benieuwd welke? Lees dan snel verder.   De koude lucht buiten en de...
Lees verder

Vitakruid RelaxComplex helpt bij stress-situaties [1]

4 november 2024 - Drukte op je werk, een relatie die moeizaam loopt, kinderen die constant je aandacht vragen … Er zijn veel factoren die kunnen zorgen voor stress. Ondersteuning nodig in de vorm van een supplement? Misschien is Vitakruid Relaxcomplex iets voor jou. Kijk uiteraard eerst wat je zelf kunt doen.   Als je veel met stress te maken hebt, kan het...
Lees verder

Hoesttabletten acetylcysteïne, een medicijn tegen vastzittende hoest

28 oktober 2024 - Taai, vastzittend slijm in je luchtwegen is heel vervelend. Je kunt hiermee te maken hebben als je bijvoorbeeld bronchitis hebt. De slijmverdunner acetylcysteïne kan helpen om het vastzittende slijm vloeibaar te maken.   In de binnenkant van je neus, keel, longen en het maag-darmkanaal maakt je lichaam slijm aan. Door verkoudheid, maar ook...
Lees verder

Stinkschoenen? Gebruik schoenendeo!

14 oktober 2024 - Heb je last van stinkschoenen door zweetvoeten? Helaas zijn zweetvoeten niet altijd te voorkomen. In ieder helpt schoenendeo of schoenverfrisser om je schoenen weer fris te laten ruiken.   Iedereen heeft weleens last van zweetvoeten, de één meer dan de ander. Tijdens het sporten heb je al helemaal extra kans op zweetvoeten. De bacteriën...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.