De eindexamens staan weer voor de deur en dan komt ook de onvermijdelijke examenstress weer om de hoek kijken, in Nederland heeft 73% van de mensen wel eens last (gehad) van examenstress en bijna de helft heeft wel eens een black out gehad.
Het krijgen van een black out tijdens het maken van het examen is misschien wel de grootste angst van alle examenkandidaten, maar is deze angst terecht? Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van de mensen uiteindelijk de zo gevreesde black out heeft gehad. Opvallend is wel dat vrouwen vaker last hebben gehad van een black out dan mannen, meer dan de helft van de vrouwen (51%) tegenover 39% van de mannen geeft aan ooit tot vaak 'op zwart' te zijn gegaan. In de leeftijdscategorie 18-24 jaar geeft 43% van de ondervraagden aan wel eens of regelmatig een black out hebben gehad en in die situatie in paniek te zijn geraakt. Vaak probeerden zij er nog wel iets van te maken maar was het al te laat. 46% voelde zich dan ook totaal geblokkeerd door de spanning.
1 op de 10 Nederlanders gebruikt faalangst als smoesje
Naast een black out kan ook faalangst spelbreker zijn in een belangrijke periode als de examentijd. De angst om te falen, te kort te schieten of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen levert dan zoveel stress op dat het goede prestaties in de weg staat. 63% van de ondervraagden geeft aan soms tot regelmatig last te hebben van faalangst, waarvan 17% zelfs vaak en 26% van de jongeren in de doelgroep 18-24 jaar heeft faalangst wel eens als smoesje gebruikt!
Positieve stress leidt tot goede resultaten
Examenstress kent gelukkig niet alleen nadelen. 30% van de Nederlanders geeft aan dat de stress weinig effect op de prestaties heeft gehad. Sterker nog, 27% was juist extra scherp tijdens het maken van de examens doordat ze een (lichte) stress voelden. Dat klopt ook wel want een lichte mate van stress is nodig om tot bepaalde prestaties te komen, de adrenaline die vrijkomt in je lichaam zorgt ervoor dat je op scherp staat en optimaal presteert.
Oplossingen voor ontspanning
Positieve stress kan omslaan in negatieve stress die zich uit in o.a. bovengenoemde symptomen. Wat kan je naast de al eerder genoemde tips nog meer doen om je stress een beetje te verminderen? Nederland geeft aan dat muziek luisteren (20%) en sporten (12%) ontspannend werkt. Als dit niet helpt of als je planning al druk genoeg is kan je tabletjes slikken die de stress verminderen en je tegelijkertijd voldoende energie geven om je goed te kunnen focussen op je studie of examen. Een goed voorbeeld hiervan is Vogel Passiflora Forte Complex, de sterk geconcentreerde formule helpt bij nervositeit, zenuwachtigheid, innerlijke onrust en stresssituaties. Een andere natuurlijke rustgever zijn de valeriaantabletten van Leidapharm.