Op vakantie in een ander land kun je ineens last krijgen van waterige ontlasting. Je hebt bijvoorbeeld iets gegeten of gedronken waarin een bacterie, virus of parasiet zat. ‘Reizigersdiarree’ wordt deze acute vorm van diarree ook wel genoemd. Wat helpt hiertegen?
Als je op vakantie gaat naar een (sub)tropisch gebied, is de kans op reizigersdiarree groot. Zeker als je je begeeft onder primitieve omstandigheden in een warm klimaat. Tóch kun je ook reizigersdiarree krijgen in een goed hotel.
Wat is reizigersdiarree?
Bij reizigersdiarree heb je last van dunne, waterige ontlasting. Daarnaast kun je ook buikpijn en buikkrampen hebben en misselijk zijn. Het duurt vaak niet langer dan drie tot vijf dagen.
Als je er echt flink last van hebt, moet je ook overgeven en heb je koorts. Je kunt dan ook bloed of slijm bij je ontlasting hebben. In dit geval is het raadzaam om een arts in de schakelen. Het kunnen ook symptomen van voedselvergiftiging zijn.
Ben je suf, voel je je verward en heb je het gevoel flauw te vallen? Bel dan direct de huisarts.
Uitdroging
In veel gevallen is reizigersdiarree onschuldig. Tóch ligt uitdroging op de loer, vooral bij kinderen en ouderen. Bij diarree verlies je namelijk veel vocht. Moet je ook veel overgeven, dan verlies je nog meer vocht. Uitdroging kun je voorkomen door het drinken van vocht dat veel zout bevat.
Dit zijn uitdrogingsverschijnselen
Wees alert op signalen als aanhoudende dorst, een droge mond en tong, een snelle hartslag en ademhaling, sufheid en nauwelijks moeten plassen, donkere urine. Raadpleeg in dat geval een arts.
Hoe voorkom je reizigersdiarree?
Reizigersdiarree is niet altijd te voorkomen. Tóch kun je de kans om acute diarree op vakantie te krijgen, verkleinen. Water in andere landen kan besmet zijn. Drink dus geen leidingwater in het land van bestemming, maar drink liever water uit flessen van de supermarkt. Gebruik je tóch leidingwater, kook het dan eerst of desinfecteer het met een jodiumoplossing of een waterfilter. Eet ook geen rauwkost, sla of fruit dat door anderen is geschild. Dit kan in besmet water gewassen zijn.
Drink ook geen ongekookte melk en eet geen ijsje dat niet in een verpakking zit. Eet je vlees, vis, rijst, schelp- of schaaldieren, let dan op dat die goed doorbakken zijn. Nuttig dit voedsel ook niet als het een tijdje geleden gebakken is en niet meer heet is.
Verder is het goed om voortdurend grondig je handen te wassen met zeep, zeker als je gaat eten. Droog je handen niet af met een handdoekje in een toiletruimte dat door meerdere mensen is gebruikt.
Loperamide bij diarree op vakantie
Heb je veel last van diarree? Dan kun je het gebruik van loperamide overwegen. Linn Loperamide Diarreeremmende Capsules* is een geneesmiddel dat diarree stopt. In dit middel zit loperamidehydrochloride, een stof die te sterk voortstuwende bewegingen van de darm vermindert.
Het is goed om te weten dat loperamide de oorzaak van diarree niet wegneemt. Het bestrijdt alleen de diarree zelf. Wordt de diarree na 2 dagen niet minder of zelfs erger? Neem dan contact op met je huisarts.
Wanneer mag je loperamide niet gebruiken?
Kinderen jonger dan 2 jaar mogen nooit loperamide gebruiken. Kinderen van 2 tot 7 jaar mogen alleen loperamide nemen onder toezicht van een arts. Zij dienen dan geen loperamide-capsules te gebruiken, maar drank met loperamide.
Gebruik geen loperamide als je borstvoeding geeft. Dit geneesmiddel komt namelijk in kleine hoeveelheden in de borstvoeding terecht. Geef je borstvoeding en wil je graag loperamide gebruiken? Stop dan met het geven van borstvoeding.
Ben je zwanger of denk je dat je zwanger bent? Raadpleeg dan eerst een arts. Het is niet helemaal duidelijk of loperamide schadelijke gevolgen kan hebben voor het ongeboren kind.
Linn Loperamide bevat azokleurstof zonnegeel FCF, een stof die een allergische reactie kan uitlokken. Ook bevat dit geneesmiddel lactose. Verdraag je geen lactose, vraag dan advies aan je huisarts voordat je dit middel gebruikt. Overgevoeligheid voor één van de bestanddelen van Linn Loperamide kun je bijvoorbeeld herkennen aan een opgezwollen gezicht, jeuk, huiduitslag of benauwdheid. Heb je hier last van? Stop dan meteen met het gebruik van dit geneesmiddel en raadpleeg een arts.
Gebruik loperamide niet als je mogelijk last hebt van een voedselvergiftiging, een infectie of een (bacteriële) ontsteking van de dikke en/of dunne darm.
Soms lijkt het misschien alsof je diarree hebt, maar heb je in werkelijkheid last van een verstopping van de darmen. Dit komt doordat er soms wat waterige ontlasting doorlekt. In dat geval mag je loperamide niet gebruiken. Dit geldt ook voor andere situaties waarbij de darmbewegingen niet onderdrukt mogen worden. Zwelt je buik op? Stop dan onmiddellijk met het gebruik van loperamide.
Krijg je na het gebruik van Linn Loperamide last van pijn in de bovenbuik die uitstraalt naar de rug? Voelt je buik heel gevoelig aan als je die aanraakt, heb je koorts, een snelle hartslag en misselijkheid of overgeven? Zoek dan onmiddellijk medische hulp. Je zou dan een ontsteking van je alvleesklier (acute pancreatitis) kunnen hebben.
Wees extra voorzichtig met het gebruik van Linn Loperamide wanneer je lever minder goed werkt of als je aids hebt.
Loperamide in combinatie met andere geneesmiddelen
Gebruik je gelijktijdig met loperamide een ander geneesmiddel of ben je nog maar net met een ander geneesmiddel gestopt? Kijk of loperamide hiermee samengaat. Sommige geneesmiddelen kunnen ervoor zorgen dat de loperamide minder goed werkt of dat je meer last krijgt van bijwerkingen. Voorbeelden hiervan zijn:
- geneesmiddelen met eenzelfde werking als loperamide;
- geneesmiddelen die de darmpassage versnellen;
- oraal desmopressine (voor het behandelen van urine-incontinentie);
- ritonavir (tegen hiv-infecties);
- kidine (voor het behandelen van hartritmestoornissen);
- itraconazol of ketoconazol (voor het behandelen van schimmelinfecties);
- gemfibrozil (voor het verlagen van cholesterol).
Bijwerkingen
Linn Loperamide geeft bij minder dan 1 op de 10 gebruikers de volgende bijwerkingen: zenuwaandoeningen zoals hoofdpijn en duizeligheid, maagdarmstelselaandoeningen, zoals verstopping, misselijkheid en winderigheid.
Bij minder dan 1 op de 100 gebruikers komen huiduitslag of maagdarmstelselaandoeningen als buikpijn, ongemak in de buik, pijn in de bovenbuik, braken, zuurbranden en een droge mond voor.
Minder dan 1 op de 1000 gebruikers krijgen last van smaakstoornissen of een opgezette buik.
Andere gemelde bijwerkingen, waarvan niet duidelijk is hoe vaak ze voorkomen, zijn overgevoeligheidsreacties, slaperigheid, verhoogde spierspanning, verlies van bewustzijn, vernauwing van de pupil van het oog, verminderde of afwezige darmpassage, vergroting van de dikke darm, een pijnlijke tong, een toxisch-allergische reactie ter hoogte van de huid en de slijmvliezen, nier- en urinewegaandoeningen en vermoeidheid.
Loperamide voor reizigersdiarree kopen bij Drogist.nl
Loperamide is online te bestellen bij Drogist.nl. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij dit geneesmiddel zo snel mogelijk in huis hebt.
*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.