Iedere vrouw heeft wel eens een prikkelbaar moment, vooral gedurende de menstruatie kan je humeur totaal omslaan. Je voelt je neerslachtig, hebt moodswings, je stemming is emotioneel of reageert opeens explosief, terwijl je dit normaal gesproken niet doet. Het kan soms je dag beïnvloeden, terwijl je er zelf vrij weinig aan kunt doen. Herken jij jezelf hierin en heb je last van je hormonen gedurende de menstruatiecyclus? Wij vroegen ons af in hoeverre het humeur wordt beïnvloed door hormonen!
De hormoonhuishouding van vrouwen
Het is over het algemeen bekend dat vrouwen gedurende de menstruatie last kunnen hebben van verergerde prikkelbaarheid, vermoeidheid, een bedrukt gevoel of last van stemmingswisselingen. Sommige vrouwen hebben meer of minder last van deze hormooncyclus dan de ander. Het is immers een natuurlijk proces. De meeste klachten zijn in samenhang met de hormoonbalans van de vrouw. Onderstaande hormonen kunnen een rol spelen in het maandelijks terugkerende patroon!
- Oestrogeen; het vrouwelijke hormoon zorgt voor het positieve gevoel
- Testosteron; het mannelijke hormoon verbetert ook bij vrouwen het libido, met name net vóór de eisprong
- Progesteron; dit hormoon gaat de effecten van oestrogeen tegen. Waar het vrouwelijke hormoon zorgt voor een positieve draai, zal progesteron dit afzwakken
De hormoonbalans tijdens de menstruatiecyclus
Om uit te gaan van de gebruikelijke, gangbare gedachte duurt een gemiddelde cyclus 28 dagen. Deze menstruatiecyclus kan je opdelen in 4 weken. Tijdens de 4 weken is de hormoonbalans per week verschillend, wat vervolgens weer invloed heeft op je gemoedstoestand. In onderstaande afbeelding wordt het perfect weergegeven!
Wil jij jezelf gedurende de cyclus een steuntje in de rug bieden? Kies voor Supradyn Femina, een 21+7 tabletten formule speciaal voor de vrouw. De multivitamine biedt jou gedurende de cyclus een extra aanvulling met verschillende vitaminen en mineralen. Terwijl je gedurende de menstruatie extra ijzer en magnesium slikt om het energieniveau en de gemoedstoestand te ondersteunen. Dit gaat het het vermoeide gevoel tegen en helpt stemmingswisselingen te voorkomen.
Week 1
Gedurende de eerste week van de menstruatiecyclus ben je als vrouw ongesteld. Deze dagen kunnen gepaard gaan met menstruatieklachten zoals buikpijn, vermoeidheid en lusteloosheid. Het slikken van Supradyn Femina kan het extra steuntje in de rug bieden. Heb je erg last van buikpijn of knalt je hoofd uit elkaar? Dan kan Aleve Feminax jouw menstruatieklachten verlichten! Om week 1 toch positief af te sluiten; aan het einde neemt de aanmaak van het hormoon oestrogeen toe, waardoor je jezelf in week 2 weer goed voelt!
Week 2
Het vrouwelijke hormoon oestrogeen blijft stijgen in week 2. In deze periode voel je je daarom ook het beste. Daarnaast stijgt het gehalte testosteron ook aanzienlijk, met name in het einde van week 2. Het verhoogt de zin in seks, wat in tijde van een zwangerschapswens goed van past komt! De kans is namelijk groot dat het samenvalt met je eisprong!
Week 3
Het einde van de menstruatiecyclus komt in zicht. Dit ga je langzaam merken aan je humeur. Het niveau van het oestrogeen daalt ontzettend hard, waardoor het progesteron wordt aangemaakt. Deze daling en stijging van hormonen kan zorgen voor stemmingswisselingen én eetbuien. Je menstruatie zit er aan te komen en je lichaam geeft dit op verschillende, wellicht niet zo subtiele, manieren aan.
Week 4
Jammer genoeg was week 3 nog niet het ergst. In week 4 daalt het hormoon oestrogeen tot een dieptepunt en schiet ook het niveau van progesteron omlaag. Het gevolg? Je gemoedstoestand kan afglijden tot het nulpunt. Je kan chagrijnig zijn, last van hoofdpijn hebben, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Sommige vrouwen hebben ook last van PMS symptomen, ook wel het ‘premenstruele syndroom’ genaamd.
Hormonale disbalans
Als vrouw kan je ook last hebben van een hormonale disbalans. Dit uit zich bijvoorbeeld in het uitblijven van de menstruatie of het onregelmatig ongesteld zijn. Hiertoe behoren nog veel meer klachten en symptomen, waar wij op een later moment verder op in zullen gaan. Mocht je last hebben van een rommelige hormoonhuishouding? Vraag advies aan een arts! Je kan natuurlijk ook op natuurlijke wijze proberen om de hormonen in balans te brengen. Een gezonde levensstijl, zonder stress, veel beweging en voldoende rust is vaak al een goed begin!
Nog vragen?
Natuurlijk zijn bovenstaande kenmerken verschillend per vrouw. De één heeft enkel wat buikkramp gedurende de menstruatie en merkt verder niets, terwijl iemand anders gedurende de hele maand ontzettend veel last van hormonen heeft. Heb jij nog vragen omtrent hormonen, hormonale disbalans of het gebruik van producten? Stel jouw vraag aan onze klantenservice. Zij helpen jou gedurende kantooruren graag verder!