Alles wat je moet weten over bisacodyl-laxeertabletten

Obstipatie is heel vervelend. Om je stoelgang te vergemakkelijken, kun je soms voor een korte tijd (maximaal 3 dagen) laxeertabletten met bisacodyl slikken. Wil je meer weten over deze medicatie? We hebben een aantal meest gestelde vragen over bisacodyl-laxeertabletten voor je op een rijtje gezet en beantwoord.

 

Als je op reis bent, kun je ineens last krijgen van obstipatie. Vaak komt dit doordat je anders bent gaan eten, bijvoorbeeld vetter en minder vezelrijk. Voor een goede stoelgang is het eten van vezelrijk voedsel belangrijk. Ook is voldoende drinken (1,5 tot 2 liter per dag) essentieel. Maar misschien doe je dit al. Je kunt ook last krijgen van obstipatie door een ziekte, medicijnen of zwangerschap. Ook aanleg is een factor. Misschien werken je darmen gewoon wat minder goed.

 

Wat is obstipatie precies?

Als je darmen verstopt zijn, waardoor je niet goed kunt poepen, noemen we dat ‘obstipatie’ of ‘verstopping’. De poep blijft te lang in je dikke darm en wordt daardoor hard. Je kunt last hebben van buikpijn, buikkrampen en een opgeblazen gevoel.

 

Mag ik zomaar bisacodyl-tabletten gebruiken?

Maagresistente bisacodyl-tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar tegen obstipatie. Het is een officieel geneesmiddel. Wees voorzichtig met het gebruik ervan. Natuurlijk is het goed om eerst te kijken of je de obstipatie zonder medicatie kunt verhelpen. Bijvoorbeeld door meteen naar het toilet te gaan als je aandrang voelt. Door lang ophouden wordt de ontlasting hard. Veel en intensief bewegen kan helpen om de darmen aan te zetten tot actie. Ga je tóch bisacodyl-tabletten gebruiken, neem dan vooraf goed de bijsluiter door. De tabletten mogen zowel door volwassenen als kinderen ouder dan 2 jaar ingenomen worden. Gebruik de tabletten enkel in overleg met een arts voor kinderen jonger dan 10 jaar.

 

Wat is het effect?

De werkzame stof bisacodyl prikkelt het darmslijmvlies. De darmbewegingen zullen versnellen, waardoor de inhoud van de darmen wordt voortgestuwd. Hierdoor kun je gemakkelijker poepen. De ontlasting komt meestal 6 tot 12 uur nadat je een bisacodyl-tablet hebt ingenomen, op gang.

 

Wat is een maagsapresistente tablet?

Een maagsapresistente tablet heeft een beschermend laagje waardoor de tablet bestand is tegen maagzuur. Als de tablet in de maag komt, lost die hier niet op. Alleen het beschermende laagje aan de buitenkant wordt in de maag opgelost. De tablet wordt pas opgelost als deze in de darmen terechtkomt. Dit is een manier om de maag te beschermen. Met een maagsapresistente tablet kunnen bepaalde bijwerkingen voorkomen worden.

 

Hoe gebruik je bisacodyl-laxeertabletten?

Slik bisacodyl-laxeertabletten door met behulp van een half glas water. Kauw niet op de tablet, want dan gaat het beschermende laagje kapot. De bisacodyl komt dan al in de maag vrij, in plaats van in de darmen. Je kunt dan last krijgen van maagklachten. Voor volwassenen en kinderen vanaf 11 jaar geldt de volgende dosering: 1-2 maagsapresistente tablet van 5-10 mg per dag. Neem de tablet of tabletten net voor het slapengaan in. Neem niet gelijktijdig ook melk of tabletten tegen teveel maagzuur in. Je kunt het beste met de laagste dosering starten. Eventueel kun je dan later de dosering verhogen tot de maximale aanbevolen dosering, mocht dat nodig zijn.

 

Kinderen van 2-10 jaar mogen dagelijks – in overleg met een arts - maximaal 1 maagsapresistente tablet van 5 mg per dag innemen. De arts zal aangeven hoe lang de tabletten gebruikt mogen worden.

 

Waarom mag je bisacodyl-laxeertabletten niet langer dan 3 dagen gebruiken?

Zoals dit geldt voor de meeste laxeermiddelen, kan langdurig gebruik van bisacodyl-laxeertabletten voor een averechts effect zorgen. Je kunt dan zelfs extra last krijgen van extra verstopping. Je darmen zijn dan gewend geraakt aan de medicatie. Mogelijk kun je niet meer zonder. De ontlasting komt dan niet meer vanzelf op gang. Neem dit risico niet en gebruik laxeertabletten met bisacodyl niet langer dan drie dagen achter elkaar.

 

Is gebruik tijdens de zwangerschap veilig?

Er is onvoldoende informatie aanwezig over het gebruik van bisacodyl-laxeertabletten tijdens de zwangerschap. Gebruik de tabletten alleen als dit strikt noodzakelijk is.

 

Wanneer mag je bisacodyl-tabletten niet innemen?

Bisacodyl-tabletten bevatten lactose. Verdraag je geen lactose? Vraag dan om advies aan je arts als je deze laxeertabletten wilt innemen. Ben je allergisch voor bisacodyl of één van de hulpstoffen uit de tablet, gebruik dan geen bisacodyl-tabletten. Verder mag je geen bisacodyl-tabletten innemen als je een ileus hebt, een obstructie in het maagdarmkanaal, condities van het abdomen die acuut chirurgisch ingrijpen vereisen zoals een acute appendicitis, acute ontstekingen van ingewanden of met ernstige dehydratie.

 

Heb je na het slikken van bisacodyl een plotseling optredende, heftige buikpijn en ben je ook misselijk en moet je braken? Stop dan met het gebruik van bisacodyl. Het kan wijzen op een ernstige aandoening.

 

Kun je de tabletten gebruiken als je borstvoeding geeft?

Je kunt Sanias laxeertabletten bisacodyl veilig gebruiken als je borstvoeding geeft. Uit klinische gegevens blijkt dat zowel het actieve deel van bisacodyl BHPM (bis-(p-hydroxyfenyl)-

pyridyl-2-methaan) als zijn glucuroniden niet worden uitgescheiden in de moedermelk van gezonde

vrouwen die borstvoeding geven.

 

Mag je de tabletten gebruiken in combinatie met andere medicijnen?

Gebruik je naast Sanias Laxeertabletten Bisacodyl ook andere medicijnen, vraag dan advies aan je arts of apotheker. De werking van sommige medicijnen kan veranderen of versterken als je deze gelijktijdig met bepaalde andere medicijnen inneemt. In ieder geval is bekend dat gebruik van diuretica of adreno-corticosteroïden niet samengaat met het gebruik van overmatige hoeveelheden van bisacodyl.

 

Wat zijn de bijwerkingen van bisacodyl-laxeertabletten?

Tijdens het gebruik van bisacodyl-laxeertabletten kun je last krijgen van diarree en misselijkheid. Ook kun je lichte buikkrampen of buikpijn krijgen. Duizeligheid komt minder vaak voor. Andere bijwerkingen zijn veel zeldzamer. Lees de bijsluiter voor de complete lijst van mogelijke bijwerkingen.

 

Bisacodyl-laxeertabletten bestellen bij Drogist.nl

Sanias bisacodyl-laxeertabletten zijn online te bestellen bij Drogist.nl. Bestel het medicijn online via onze webshop, dan zorgen wij ervoor dat jij het zo snel mogelijk thuisgestuurd krijgt.

Terug naar overzicht

Wat te doen bij jeukende ogen door hooikoorts? Tien tips!

29 februari 2024 - Stuifmeel of ‘pollen’ van grassen en bomen verspreiden zich vaak al in februari en maart. Ben je allergisch voor deze pollen, dan heb je ‘hooikoorts’. Eén van de klachten die je kunt hebben is jeuk aan je ogen. Wat kun je hiertegen doen?   Niet iedereen is allergisch voor de pollen van dezelfde grassen of bomen. Je ervaart de meeste...
Lees verder

Vitakruid SilSolutions, nu ook met tropicalsmaak!

28 februari 2024 - SilSolutions is nu ook verkrijgbaar met tropicalsmaak! Dit is goed nieuws voor wie dit voedingssupplement elke dag gebruikt. SilSolutions, dat honderd procent natuurlijk organisch silicium bevat, helpt het haarvolume te verbeteren en maakt de huid zachter, gladder en soepeler.   Vitakruid SilSolutions* is een vloeibaar product. Dat is niet...
Lees verder

Weight Care-shakes verkozen tot lekkerste maaltijdshakes

26 februari 2024 - Uit onderzoek komen de aardbei- en vanilleshakes van Weight Care naar voren als de lekkerste maaltijdshakes van Nederland. De caloriearme shakes zijn bedoeld om af te slanken of je gewicht op peil te houden. Ze bevatten alle voedingsstoffen die je nodig hebt.   Het onderzoek werd uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Normec Sensory....
Lees verder

Waarom vitamine B12?

21 februari 2024 - Vitamine B12 ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes en helpt energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten. Deze vitamine zit vrijwel alleen in dierlijke producten. Ben je veganist, zorg er dan voor dat je tóch vitamine B12 binnenkrijgt.   Vitamine B12 (cobalamine) is een wateroplosbare vitamine. Deze vitamine wordt...
Lees verder

Pijnstillers gebruiken: een NSAID of paracetamol?

19 februari 2024 - Pijn kan acuut zijn, chronisch zijn, heftig of minder heftig zijn. De ene pijn is de andere niet. Heb je veel pijn, dan kan een pijnstiller (tijdelijk) verlichting geven. In deze blog geven we informatie over verschillende pijnstillers. Over het algemeen zijn er twee soorten: NSAID en paracetamol.   Allereerst is het goed om de oorzaak van de...
Lees verder

Ondersteun je weerstand voor carnaval of wintersport

12 februari 2024 - Het is de tijd van het jaar waarin carnaval in de ene helft van het land losbarst en in het hele land veel Nederlanders naar de piste trekken voor een welverdiende wintersportvakantie. Hoewel dit momenten zijn waar je heel erg naar zult uitkijken, kunnen ze je goede gezondheid daarentegen ook beïnvloeden.   Dat is niet gek; je slaapritme,...
Lees verder

Hoe Cetaphil-huidverzorgingsproducten de gevoelige huid kalmeren

8 februari 2024 - Een gevoelige huid kan heel vervelend zijn. Met de juiste skincare verbeter je de vochtbalans van je huid en verlicht je huidirritaties. Cetaphil-huidverzorgingsproducten staan bekend om hun mildheid. Ze zijn uitgebreid getest voor zelfs de meest gevoelige huid.   Vooral in de winter hebben veel mensen last van een gevoelige huid. Als het koud...
Lees verder

Vijf redenen voor mannen om een gezichtsmasker te gebruiken

5 februari 2024 - Gezichtsmaskers worden steeds vaker door mannen gebruikt, en dat is niet voor niks. Oók als man is het goed om je huid te verzorgen. Lees hier waarom je als man regelmatig een gezichtsmasker zou moeten gebruiken.   Hoewel vrouwen meestal meer aandacht besteden aan skincare, hebben mannen dit net zo goed nodig.   Hebben mannen andere...
Lees verder

Hoe gebruik je appelazijn?

29 januari 2024 - Het is gemaakt uit de pulp van gefermenteerde appels en is tegenwoordig heel populair: appelazijn! Veel mensen beginnen hun dag met het drinken van een glas water met een paar druppels van deze smaakmaker. Wat is appelazijn precies en waarvoor kun je het gebruiken?   Bij de fermentatie ondergaan de appels een gistingsproces. De suikers in de...
Lees verder

Vier tips om Valentijnsdag speciaal te maken!

26 januari 2024 - Tip 1: liefde gaat door de maag  De eerste tip om gezellig samen te koken. Je maakt een heerlijke maaltijd en spendeer tijd met elkaar. Een lekker wijntje erbij en de avond kan niet meer stuk! Bij Drogist.nl hebben we een uitgebreid assortiment aan voedingsproducten die je kunnen helpen bij het maken van een heerlijke maaltijd. Daarnaast...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.