Darmflora verbeteren: 10 praktische tips voor gezonde darmflora

Ieder mens heeft van nature biljoenen, ja zóveel, darmbacteriën die zich prima vermaken en aan de lopende band een hoop belangrijke taken uitvoeren. Deze hoeveelheid bacteriën in de darmen zijn onderverdeeld in een paar honderd verschillende soorten bacteriën. In de darmen bevinden zich zowel ‘goede’ als ‘slechte’ bacteriën en naast deze bezige baasjes zijn er ook nog een tal van verschillende soorten schimmels. Een goede darmbalans is natuurlijk goed voor de gezondheid. Zodra de ‘slechte’ darmbacteriën de overhand krijgen zal je dit merken aan diverse klachten. Het behoud van een gezonde darmflora, met gezonde bacteriën, is daarom erg belangrijk. In onderstaand blogbericht geven je meer informatie en een aantal tips om je darmflora te verbeteren en om een prikkelbare of ontregelde darm te voorkomen!

 

De goede bacteriën in de darmflora

Een gezonde, goede darmflora is ontzettend belangrijk. De aanwezige goede bacteriën vervullen een tal van belangrijke functies, waaronder:

  • Bieden ondersteuning aan het immuunsysteem
  • Helpen bij de spijsvertering
  • Maken vitaminen aan (vitamine B1, B6, B12, foliumzuur, biotine en vitamine K)
  • Dragen bij aan het ontwikkelen van bepaalde vetzuren voor de darmwand
  • Kunnen bijdragen aan het verminderen van voedselallergieën
  • Houden de zuurgraad laag in de darmen, waardoor ‘slechte’ bacteriën minder goed functioneren

Een indrukwekkende rij aan functies. Het is daarom van belang om goed te zorgen voor een gezonde darmflora. Ben jij al goed op weg? Het gebruik van antibiotica, stress en een reeks andere factoren kan de darmflora flink in de war schoppen. Wat kan je daar tegen doen? Daar informeren wij jou graag over!

 

Heb je last van een verstoorde darmflora? 

Zoals je hebt gelezen bestaat de darmomgeving uit biljoenen bacteriën en ook nog een ontzettend groot aantal schimmels. De darmflora kan verstoord raken door diverse oorzaken. Je herkent een verstoorde darmflora aan diverse klachten. De meest voorkomende symptomen van een verstoorde darmflora kunnen over het algemeen redelijk onschuldig zijn, maar wel voor ongemak zorgen. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, obstipatie en winderigheid. Ook minder onschuldige klachten behoren tot de symptomen van onrustige darmen. Wanneer je last hebt van een slechte stoelgang of een minder goede stofwisseling is het raadzaam om eens nader te kijken naar jouw darmflora! 

 

10 tips voor een gezonde darmwerking

Met onderstaande tips kan je jouw darmflora in stand houden, wanneer je geen klachten ervaart. Wanneer je last hebt van bovenstaande symptomen kunnen onderstaande tips jou ook goed op weg helpen om je darmflora te herstellen. 

  1. Een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit

    Banaan, ui, asperge, prei, aardpeer en artisjok zijn dé groente- en fruitsoorten waar goede darmbacteriën van houden en worden ook wel prebioticum genoemd. De oplosbare vezels zijn voor hen een uitstekende voedingsbron. Het eten van groenten en fruit is sowieso altijd een goed idee. Vezelrijke voeding gaat verstopping (obstipatie) tegen!

  2. Vermijd zoveel mogelijk suiker

    Hoe lekker het ook is, suiker is met name een goede voedingsbron voor ‘slechte bacteriën en schimmels’, iets wat je juist wilt tegengaan! Vermijd daarom de toegevoegde suikers zoals koek, snoep en frisdrank en kies voor de natuurlijke suikers in groenten en fruit. Ook producten gemaakt van witmeel, zoals wit brood, pasta ed. worden snel omgezet naar slechte suikers.

  3. Kies met regelmaat voor gefermenteerde producten

    Gefermenteerde producten zoals zuurkool, karnemelk, yoghurt, miso of tempé bevatten goede bacteriën die jouw darmen goed ondersteunen bij de spijsvertering. Je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld de Mattisson Kombucha Double Fermented dranken als verantwoorde dorstlesser!

  4. Vermijd het gebruik van antibiotica

    Men gebruikt over het algemeen te veel antibiotica. Gebruik het daarom enkel wanneer het niet anders kan. Antibiotica doodt namelijk alle schadelijke bacteriën, maar maakt daarin geen onderscheidt tussen ‘goede’ en ‘slechte’ darmbacteriën. Na een antibioticakuur is de darmflora altijd erg aangetast, waardoor ook de weerstand automatisch lager dan gebruikelijk is.

  5. Stress is een killer voor de darmflora

    Zoals eigenlijk voor de algehele gezondheid geldt, stress is slecht voor de darmflora. Merk je dat je last hebt van stress? Probeer het op te lossen. Slaap langer, eet gezond en zoek naar veel bewegingsmogelijkheden.

  6. Drink voldoende gedurende de dag


    Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter per dag om je spijsvertering te voorzien van voldoende vocht. Begin de dag met twee glazen lauw water, op de nuchtere maag!

  7. Kies volop voor kruiden en specerijen

    Het gebruik van verse kruiden en specerijen zorgt voor een gezonde darmomgeving. Er leven veel goede bacteriën in deze producten, wat logischerwijs weer een goede invloed heeft op je darmen. Maak daarom een rijke salade met diverse kruiden en strooi de specerijen royaal over je gerechten!

  8. Spuug tandpasta altijd uit

    Tandpasta bevat vaak fluor wat schadelijk is voor de darmflora. Slik je tandpasta daarom nooit door. Wil je zeker zijn van je zaak? Kies dan voor een fluoridevrije tandpasta

  9. Kies voor een goede probiotica

    Zoals in stap 4 te lezen valt is het gebruik van antibiotica erg slecht voor de darmflora. Mocht je toch een antibioticakuur gebruikt hebben, kies daarna voor een goed probioticum om de darmflora herstellen. Vitalize Probiotica is hierin een goed voorbeeld, maar ook Golden Naturals, Imutis en Bonusan hebben goede probiotica in het assortiment die wij voordelig online aanbieden.

  10. Heb je langdurige darmklachten? Ga naar de huisarts

    Wanneer je langdurig last hebt van je darmen is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Heb je last van darmklachten, obstipatie of heb je gevoelige darmen? Een ontlastingonderzoek kan vaak uitkomst bieden. Hieruit komt voort hoe jouw darmflora er voor staat en welke bacteriestammen wellicht in overvloed of juist te weinig voorkomen. Aan de hand van deze resultaten kan je een gerichtere behandeling kiezen.

 

Verbeter je darmflora met de producten van Drogist.nl

Voor een goede darmflora kan je kiezen uit ons ruime online assortiment. Wil je graag jouw darmflora herstellen, met een probiotica jouw darmomgeving ondersteunen of de darmflora homeopathisch herstellen? Of een prikkelbaar darm syndroom aanpakken? Wij hebben voor jou een ontzettend breed assortiment met uiteenlopende producten. Heb je nog vragen omtrent het creëren van een goede darmflora? Stel je vraag, bijvoorbeeld over de werking van een middel, via de mail, chat of telefoon. Onze klantenservice staat je graag te woord met passend advies! 

 

Eet gezond voor een goede darmflora

Terug naar overzicht

Hoe behandel je een hoornaarsteek?

22 juli 2024 - De Aziatische hoornaar duikt steeds vaker op in ons land. Helaas kun je ook door die bij gestoken worden. Wat kun je verwachten na een steek van een hoornaar en wat moet je ertegen doen? Actie is in ieder geval snel vereist als je bent gestoken in je mond of als je allergisch bent voor het gif.   Een steek van de Aziatische hoornaar kan...
Lees verder

Diarree op vakantie? Dit kun je ertegen doen

15 juli 2024 - Op vakantie in een ander land kun je ineens last krijgen van waterige ontlasting. Je hebt bijvoorbeeld iets gegeten of gedronken waarin een bacterie, virus of parasiet zat. ‘Reizigersdiarree’ wordt deze acute vorm van diarree ook wel genoemd. Wat helpt hiertegen?   Als je op vakantie gaat naar een (sub)tropisch gebied, is de kans op...
Lees verder

Pigmentvlekkencrème tegen hyperpigmentatie

10 juli 2024 - Pigmentvlekken, wie heeft ze niet? Misschien heb je extra veel bruine plekjes op je huid: hyperpigmentatie. Je hebt bijvoorbeeld melasma of ouderdomsvlekken. Hoe zorg je ervoor dat deze vlekken minder opvallen? Lees hier welke pigmentvlekkencrème je zoal kunt gebruiken.   Hyperpigmentatie is niet schadelijk, maar je kunt je er wel aan storen....
Lees verder

Spaanse Vlieg als lustopwekkend middel

8 juli 2024 - Nooit verwacht dat Spaanse vlieg het lustgevoel kan verhogen? Hier lees je alles over het liefdesdrankje Spaanse Vlieg van Eros.    De naam ‘Spaanse Vlieg’ doet vermoeden dat er Spaanse vlieg in het product verwerkt zit. Wees gerust, dit is niet het geval. Al werd de Spaanse vlieg – en dan vooral een stofje dat dit diertje uitscheidt...
Lees verder

Zonnebrand met bruinversneller

3 juli 2024 - Vind je ook dat het krijgen van een bruine teint zo langzaam gaat? Pas na een aantal keren zonnen, zie je eindelijk wat verschil. Hoe kun je ervoor zorgen dat je sneller bruin wordt? Koop zonnebrand met een bruinversneller!   Om sneller een kleurtje te krijgen, heb je meerdere mogelijkheden. Sommige mensen gebruiken een zelfbruiner. Zoek je...
Lees verder

Weight Care wordt WeCare

27 juni 2024 - Weight Care krijgt een andere naam: ‘WeCare’. De producten veranderen niet qua inhoud, maar krijgen wel een nieuwe verpakking. Ook de producten van WeCare zul je voortaan aantreffen in een nieuw jasje.   Zowel WeCare als Weight Care staan voor jarenlange ervaring op het gebied van voeding en gewichtsbeheersing. Weight Care, dat in 1989...
Lees verder

Muggen verjagen met een muggenstekker

26 juni 2024 - Muggen kunnen je nachtrust behoorlijk verstoren. Word je niet gestoken, dan zul je toch in ieder geval last hebben van het gezoem om je oren. Heb je al eens een muggenstekker geprobeerd? Dan is nu het moment om een muggenstekker in huis te halen!   Hoge temperaturen in combinatie met veel regen zijn optimale omstandigheden voor muggen. Heb je...
Lees verder

Top 5 vakantiesupplementen: darmbacteriën, valeriaan en meer

24 juni 2024 - Op vakantie eet en leef je net een beetje anders dan in het dagelijks leven. En dan wil je natuurlijk niet dat je darmen, huid en nachtrust daar al te veel last van hebben. Of je nu thuis blijft of naar zonniger streken trekt, met deze vijf voedingssupplementen ben jij in ieder geval helemaal zomerklaar!   Tip 1. Darmbacteriën &...
Lees verder

Wat te doen na een wespensteek?

19 juni 2024 - Tijdens een zomerse dag kan het zomaar gebeuren: je wordt gestoken door een wesp. Wellicht weet je niet precies wat je moet doen. Hoe kun je een wespensteek behandelen? En hoe zit dat nou precies met de angel van de wesp die misschien nog in je huid zit?   Weet je niet zeker of je door een wesp gestoken bent? Een wespensteek herken je meestal...
Lees verder

Wat te doen bij zonneallergie? Gebruik levomenthol!

17 juni 2024 - Je hebt er lang naar uitgekeken: de zon! Maar nadat je eindelijk uitgebreid van de eerste zonnestralen hebt genoten, ontdek je vlekjes, bultjes of blaasjes op je huid. Je hebt last van zonneallergie! Ook op je oren kun je plekjes krijgen: lente-oren. Wat kun je hiertegen doen?   Je verwacht het misschien niet, maar zonne-allergie kun je óók...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.