Darmflora verbeteren: 10 praktische tips voor gezonde darmflora

Ieder mens heeft van nature biljoenen, ja zóveel, darmbacteriën die zich prima vermaken en aan de lopende band een hoop belangrijke taken uitvoeren. Deze hoeveelheid bacteriën in de darmen zijn onderverdeeld in een paar honderd verschillende soorten bacteriën. In de darmen bevinden zich zowel ‘goede’ als ‘slechte’ bacteriën en naast deze bezige baasjes zijn er ook nog een tal van verschillende soorten schimmels. Een goede darmbalans is natuurlijk goed voor de gezondheid. Zodra de ‘slechte’ darmbacteriën de overhand krijgen zal je dit merken aan diverse klachten. Het behoud van een gezonde darmflora, met gezonde bacteriën, is daarom erg belangrijk. In onderstaand blogbericht geven je meer informatie en een aantal tips om je darmflora te verbeteren en om een prikkelbare of ontregelde darm te voorkomen!

 

De goede bacteriën in de darmflora

Een gezonde, goede darmflora is ontzettend belangrijk. De aanwezige goede bacteriën vervullen een tal van belangrijke functies, waaronder:

  • Bieden ondersteuning aan het immuunsysteem
  • Helpen bij de spijsvertering
  • Maken vitaminen aan (vitamine B1, B6, B12, foliumzuur, biotine en vitamine K)
  • Dragen bij aan het ontwikkelen van bepaalde vetzuren voor de darmwand
  • Kunnen bijdragen aan het verminderen van voedselallergieën
  • Houden de zuurgraad laag in de darmen, waardoor ‘slechte’ bacteriën minder goed functioneren

Een indrukwekkende rij aan functies. Het is daarom van belang om goed te zorgen voor een gezonde darmflora. Ben jij al goed op weg? Het gebruik van antibiotica, stress en een reeks andere factoren kan de darmflora flink in de war schoppen. Wat kan je daar tegen doen? Daar informeren wij jou graag over!

 

Heb je last van een verstoorde darmflora? 

Zoals je hebt gelezen bestaat de darmomgeving uit biljoenen bacteriën en ook nog een ontzettend groot aantal schimmels. De darmflora kan verstoord raken door diverse oorzaken. Je herkent een verstoorde darmflora aan diverse klachten. De meest voorkomende symptomen van een verstoorde darmflora kunnen over het algemeen redelijk onschuldig zijn, maar wel voor ongemak zorgen. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, obstipatie en winderigheid. Ook minder onschuldige klachten behoren tot de symptomen van onrustige darmen. Wanneer je last hebt van een slechte stoelgang of een minder goede stofwisseling is het raadzaam om eens nader te kijken naar jouw darmflora! 

 

10 tips voor een gezonde darmwerking

Met onderstaande tips kan je jouw darmflora in stand houden, wanneer je geen klachten ervaart. Wanneer je last hebt van bovenstaande symptomen kunnen onderstaande tips jou ook goed op weg helpen om je darmflora te herstellen. 

  1. Een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit

    Banaan, ui, asperge, prei, aardpeer en artisjok zijn dé groente- en fruitsoorten waar goede darmbacteriën van houden en worden ook wel prebioticum genoemd. De oplosbare vezels zijn voor hen een uitstekende voedingsbron. Het eten van groenten en fruit is sowieso altijd een goed idee. Vezelrijke voeding gaat verstopping (obstipatie) tegen!

  2. Vermijd zoveel mogelijk suiker

    Hoe lekker het ook is, suiker is met name een goede voedingsbron voor ‘slechte bacteriën en schimmels’, iets wat je juist wilt tegengaan! Vermijd daarom de toegevoegde suikers zoals koek, snoep en frisdrank en kies voor de natuurlijke suikers in groenten en fruit. Ook producten gemaakt van witmeel, zoals wit brood, pasta ed. worden snel omgezet naar slechte suikers.

  3. Kies met regelmaat voor gefermenteerde producten

    Gefermenteerde producten zoals zuurkool, karnemelk, yoghurt, miso of tempé bevatten goede bacteriën die jouw darmen goed ondersteunen bij de spijsvertering. Je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld de Mattisson Kombucha Double Fermented dranken als verantwoorde dorstlesser!

  4. Vermijd het gebruik van antibiotica

    Men gebruikt over het algemeen te veel antibiotica. Gebruik het daarom enkel wanneer het niet anders kan. Antibiotica doodt namelijk alle schadelijke bacteriën, maar maakt daarin geen onderscheidt tussen ‘goede’ en ‘slechte’ darmbacteriën. Na een antibioticakuur is de darmflora altijd erg aangetast, waardoor ook de weerstand automatisch lager dan gebruikelijk is.

  5. Stress is een killer voor de darmflora

    Zoals eigenlijk voor de algehele gezondheid geldt, stress is slecht voor de darmflora. Merk je dat je last hebt van stress? Probeer het op te lossen. Slaap langer, eet gezond en zoek naar veel bewegingsmogelijkheden.

  6. Drink voldoende gedurende de dag


    Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter per dag om je spijsvertering te voorzien van voldoende vocht. Begin de dag met twee glazen lauw water, op de nuchtere maag!

  7. Kies volop voor kruiden en specerijen

    Het gebruik van verse kruiden en specerijen zorgt voor een gezonde darmomgeving. Er leven veel goede bacteriën in deze producten, wat logischerwijs weer een goede invloed heeft op je darmen. Maak daarom een rijke salade met diverse kruiden en strooi de specerijen royaal over je gerechten!

  8. Spuug tandpasta altijd uit

    Tandpasta bevat vaak fluor wat schadelijk is voor de darmflora. Slik je tandpasta daarom nooit door. Wil je zeker zijn van je zaak? Kies dan voor een fluoridevrije tandpasta

  9. Kies voor een goede probiotica

    Zoals in stap 4 te lezen valt is het gebruik van antibiotica erg slecht voor de darmflora. Mocht je toch een antibioticakuur gebruikt hebben, kies daarna voor een goed probioticum om de darmflora herstellen. Vitalize Probiotica is hierin een goed voorbeeld, maar ook Golden Naturals, Imutis en Bonusan hebben goede probiotica in het assortiment die wij voordelig online aanbieden.

  10. Heb je langdurige darmklachten? Ga naar de huisarts

    Wanneer je langdurig last hebt van je darmen is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Heb je last van darmklachten, obstipatie of heb je gevoelige darmen? Een ontlastingonderzoek kan vaak uitkomst bieden. Hieruit komt voort hoe jouw darmflora er voor staat en welke bacteriestammen wellicht in overvloed of juist te weinig voorkomen. Aan de hand van deze resultaten kan je een gerichtere behandeling kiezen.

 

Verbeter je darmflora met de producten van Drogist.nl

Voor een goede darmflora kan je kiezen uit ons ruime online assortiment. Wil je graag jouw darmflora herstellen, met een probiotica jouw darmomgeving ondersteunen of de darmflora homeopathisch herstellen? Of een prikkelbaar darm syndroom aanpakken? Wij hebben voor jou een ontzettend breed assortiment met uiteenlopende producten. Heb je nog vragen omtrent het creëren van een goede darmflora? Stel je vraag, bijvoorbeeld over de werking van een middel, via de mail, chat of telefoon. Onze klantenservice staat je graag te woord met passend advies! 

 

Eet gezond voor een goede darmflora

Terug naar overzicht

Dit moet je weten over naproxen

14 maart 2024 - Naproxen vermindert pijn, verlaagt koorts en remt ontstekingen. Deze pijnstiller wordt onder meer gebruikt bij spierpijn, hoofdpijn en menstruatiepijn. Een aantal dingen zijn belangrijk om te weten voordat je naproxen gebruikt.   Een voorbeeld van naproxen is Aleve Select 275 MG Naproxen*. Dit geneesmiddel met de werkzame stof naproxennatrium...
Lees verder

Vijf supplementen die mede zorgen voor een goede weerstand

13 maart 2024 - Ben je benieuwd welke supplementen het immuunsysteem ondersteunen? Onder meer deze vijf: echinacea purpurea, zink, vitamine A, vitamine C, zink en foliumzuur. In deze blog geven we meer informatie over deze supplementen.   Echinacea (Rode zonnehoed) Echinacea purpurea is een plant met een paarsachtige, roze bloem. ‘Rode zonnehoed’ wordt...
Lees verder

Wat zijn de voordelen van Vitakruid Magnesium Complex?

11 maart 2024 - Kan jouw lichaam wel wat extra magnesium gebruiken en vraag je je af uit welke magnesiumvorm je moet kiezen? Denk dan eens na over Vitakruid Magnesium Complex: een supplement dat allerlei vormen van dit mineraal bevat. Lees hier wat de voordelen zijn.   Het maakt de keuze voor het juiste magnesiumsupplement misschien wat ingewikkeld: Je hebt...
Lees verder

Een teek bij je hond verwijderen

7 maart 2024 - Teken zijn een soort platte spinnetjes die zich voeden met het bloed van hun gastheer. Zodra de temperatuur boven de 7 graden stijgt, worden ze actief en slaan ze toe. Ook je hond loopt risico op een tekenbeet. Als je een teek bij je hond hebt ontdekt, hoe verwijder je die dan?   Controleer je hond regelmatig op teken. Strijk je met je vingers...
Lees verder

Verantwoord afvallen met Modifast Proteïn Shape

4 maart 2024 - Wil je graag op een verantwoorde manier afvallen en kun je hier wel hulp bij gebruiken? Volg dan het Modifast Proteïn Shape Programma. In deze blog leggen we uit wat deze methode inhoudt en wat je ervoor nodig hebt.   Als je graag een afvaldieet volgt met afwisselende producten die tóch lekker zijn, dan is het Modifast Proteïn Shape...
Lees verder

Wat te doen bij jeukende ogen door hooikoorts? Tien tips!

29 februari 2024 - Stuifmeel of ‘pollen’ van grassen en bomen verspreiden zich vaak al in februari en maart. Ben je allergisch voor deze pollen, dan heb je ‘hooikoorts’. Eén van de klachten die je kunt hebben is jeuk aan je ogen. Wat kun je hiertegen doen?   Niet iedereen is allergisch voor de pollen van dezelfde grassen of bomen. Je ervaart de meeste...
Lees verder

Vitakruid SilSolutions, nu ook met tropicalsmaak!

28 februari 2024 - SilSolutions is nu ook verkrijgbaar met tropicalsmaak! Dit is goed nieuws voor wie dit voedingssupplement elke dag gebruikt. SilSolutions, dat honderd procent natuurlijk organisch silicium bevat, helpt het haarvolume te verbeteren en maakt de huid zachter, gladder en soepeler.   Vitakruid SilSolutions* is een vloeibaar product. Dat is niet...
Lees verder

Weight Care-shakes verkozen tot lekkerste maaltijdshakes

26 februari 2024 - Uit onderzoek komen de aardbei- en vanilleshakes van Weight Care naar voren als de lekkerste maaltijdshakes van Nederland. De caloriearme shakes zijn bedoeld om af te slanken of je gewicht op peil te houden. Ze bevatten alle voedingsstoffen die je nodig hebt.   Het onderzoek werd uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Normec Sensory....
Lees verder

Waarom vitamine B12?

21 februari 2024 - Vitamine B12 ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes en helpt energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten. Deze vitamine zit vrijwel alleen in dierlijke producten. Ben je veganist, zorg er dan voor dat je tóch vitamine B12 binnenkrijgt.   Vitamine B12 (cobalamine) is een wateroplosbare vitamine. Deze vitamine wordt...
Lees verder

Pijnstillers gebruiken: een NSAID of paracetamol?

19 februari 2024 - Pijn kan acuut zijn, chronisch zijn, heftig of minder heftig zijn. De ene pijn is de andere niet. Heb je veel pijn, dan kan een pijnstiller (tijdelijk) verlichting geven. In deze blog geven we informatie over verschillende pijnstillers. Over het algemeen zijn er twee soorten: NSAID en paracetamol.   Allereerst is het goed om de oorzaak van de...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.