Een verminderde weerstand is nooit prettig. En al helemaal niet tijdens de winter. Het is dan immers buiten koud en regenachtig, en dat is nooit een feestje voor je immuunsysteem. Als de zoveelste griepepidemie dan ook nog eens zijn intrede maakt, dan is het met een verminderde weerstand helaas al snel foute boel. Maar wat is onze weerstand precies en hoe kunnen we onze weerstand dan het beste verhogen?
Wat is je weerstand?
Meestal wordt het begrip weerstand gebruikt om de mate van bevattelijkheid voor infecties aan te duiden. Maar de weerstand is in feite een functie van ons afweersysteem. Dit systeem moet ons beschermen tegen bedreigingen van buitenaf zoals virussen en bacteriën. Het afweersysteem herkent lichaamsvreemde micro-organismen en is over het algemeen in staat deze op te ruimen.
Belangrijke onderdelen van de afweer zijn onder andere de witte bloedcellen, de lymfeklieren en de milt. De lymfeklieren kun je zien als soort van bewaakstations. Wanneer een onbekend micro-organisme passeert, reageert het lymfeklierstation door witte bloedcellen aan te maken. Bij bijvoorbeeld een keelontsteking dringen virussen of bacteriën het slijmvlies van de keel binnen. Als reactie zwellen de lymfeklieren in de hals op, omdat ze witte bloedcellen aanmaken.’
Wat kunnen we eraan doen?
Ten eerste moeten we zorgen voor voldoende vitamines. Dat betekent dat we verse groenten en vers fruit moeten eten. Er komen weleens van die momenten dat het niet mogelijk is om de dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit te eten. Een vitaminepilletje kan hierbij als prima oplossing dienen. Naast vers fruit is een dagelijkse wandeling ook weerstand verhogend. Niet iedereen heeft echter de tijd of neemt de moeite om elke dag een wandeling van drie kwartier te maken. Naast wandelingen in de buitenlucht, moet je ook zorgen voor voldoende rustmomenten. Gebrek aan slaap is funest voor onze weerstand. Verhogen van de afweer doe je door te zorgen voor een goede nachtrust, zowel in kwaliteit als in kwantiteit.
Als je een verminderde weerstand wilt tegengaan tijdens de winter, dan is speciale aandacht voor vitamine D geen overbodige luxe. Vitamine D is namelijk erg belangrijk voor je weerstand en immuunsysteem. Dit terwijl je lichaam het gedurende de winter doorgaans met minder vitamine D moet zien te doen.
Ten slotte doet een kopje kruidenthee met honing veel goed! Gebruik mariadistel om je lever te helpen reinigen. Dat kan in tabletvorm of in de vorm van een drankje.