
Het draagt bij aan de instandhouding van sterke botten. Ook is het goed voor de werking van de spieren en heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem. We hebben het over vitamine D. Waar zit vitamine D in en welke vitamine D is het beste? Je leest het in deze blog!
Goed om te weten: een gezond leefpatroon is belangrijk. Kijk dus altijd als eerste hoe je vitamine D binnen kunt krijgen door gezond te leven en te eten. We noemen hieronder natuurlijke manieren om vitamine D op te doen.
Waar zit vitamine D in? In zonlicht!
De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Als de zon op je huid schijnt, maakt je lichaam zelf vitamine D aan. Het is dus belangrijk om voldoende buiten te komen. Als je van maart tot en met oktober elke dag tussen 11.00 en 15.00 uur een kwartier tot een half uur buiten bent, is de kans groot dat je lichaam voldoende vitamine D aanmaakt. Zorg er wel voor dat je je buiten begeeft met onbedekte handen en een onbedekt gezicht. Anders heeft het geen zin!
In de donkere wintermaanden van november tot en met februari doe je waarschijnlijk niet veel vitamine D op, maar je lichaam gebruikt dan van de voorraad die het eerder heeft aangelegd.
Waar zit vitamine D in? In voedsel!
Om de vraag waar vitamine D in zit te beantwoorden, moet je ook naar voedsel kijken. Als je nauwelijks buiten komt, kun je tóch vitamine D binnenkrijgen door voedsel. Dit is echter meestal niet toereikend. Vitamine D zit in vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Ook in vlees en eieren zit een klein beetje vitamine D. Verder is aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten soms vitamine D toegevoegd.
Hoeveel vitamine D per dag innemen?
Eet je gezond volgens de schijf van vijf en kom je voldoende buiten? Dan hoef je meestal geen extra vitamine D in te nemen. Maar er zijn een aantal uitzonderingen. Als je tot onderstaande categorieën mensen behoort, heb je wél extra vitamine D nodig:
- Je bent jonger dan 4 jaar.
- Je bent zwanger.
- Je bent een vrouw tussen de 50 en 70 jaar.
- Je hebt een getinte huidskleur en bent jonger dan 70 jaar.
- Hoeveel vitamine D per dag extra nodig? 10 microgram
- Je bent ouder dan 70 jaar.
- Hoeveel vitamine D per dag extra nodig? 20 microgram
Voor ouderen helpt extra vitamine D (tenminste 15 microgram per dag) het risico op vallen in verband met houdingsinstabiliteit en spierzwakte te verkleinen. Als ouderen van 60 jaar en ouder vallen, is een botbreuk een risicofactor. Voor jonge kinderen is vitamine D onder meer van belang voor de opbouw van sterke botten.
Te veel geeft bijwerkingen
Misschien vraag je je af of je gerust de aanbevolen hoeveelheid mag overschrijden. Kun je ook teveel vitamine D binnenkrijgen? Ja, dat kan.
De absolute bovengrens van de vitamine D-inname voor kinderen van elf tot en met zeventien jaar en volwassenen is 100 microgram per dag. Voor kinderen van één tot en met tien jaar is de grens 50 microgram per dag en voor kinderen tot een jaar is de bovengrens 25 microgram.
Als je lange tijd teveel vitamine D inneemt, kun je last krijgen van bijwerkingen. Het kan zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. Te veel vitamine D kan zorgen voor kalkafzetting rondom weefsels en organen. Ook kan te veel vitamine D nierstenen veroorzaken.
Uit deze vitamine D-supplementen kun je kiezen
Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, en mensen die weinig buiten komen geldt dus het advies om dagelijks vitamine D-supplementen in te nemen. Vitamine D-supplementen zijn verkrijgbaar in de vorm van olie, (smelt)tabletten, capsules of softgels.
Welke vitamine D is het beste?
De variatie aan vitamine D-supplementen is groot, maar welke Vitamine D is het beste? Daar is niet altijd een eenduidig antwoord op te geven. We kunnen je wel een aantal handreikingen geven. Gebruik je vitamine D voor het hele gezin, dan kun je voor olie kiezen. Olie is flexibel doseerbaar. Verder kun je stellen dat vitamine D3 extra goed wordt opgenomen door je lichaam. Hieronder lees je meer over vitamine D3.
Vitamine D3
Dat vitamine D3 extra goed wordt opgenomen door je lichaam, komt doordat het precies dezelfde vitamine D is die ons menselijk lichaam aanmaakt.
Vitamine D3 voor veganisten
Ben je veganistisch, kies dan bijvoorbeeld voor Vitakruid Vitamine D3 Vegan. Zo weet je zeker dat er geen dierlijke producten in het vitamine D-supplement is verwerkt. Bij het maken van vitamine D wordt meestal wolvet gebruikt. Vet uit schaapswol (lanoline) wordt dan bloot gesteld aan Uv-licht, waardoor er vitamine D ontstaat. Strikt genomen is veel vitamine D dus niet veganistisch. Vitakruid Vitamine D3 Vegan is gemaakt uit algen, waardoor dit product wel honderd procent plantaardig is. Het is nog steeds Vitamine D3, waardoor je lichaam het goed opneemt.
Vitamine D met vitamine K
Aan sommige Vitamine D-supplementen is vitamine K toegevoegd. Net als vitamine D is vitamine K een vetoplosbare vitamine. Vitamine K is belangrijk voor het in stand houden van gezonde botten en voor de opname van mineralen en calcium in de botten. Ook draagt vitamine K bij aan een normale bloedstolling. In westerse landen hebben veel mensen een gebrek aan vitamine K en misschien jij ook wel.
Voor vrouwen in de overgang heeft Vitakruid Osta K2 & D3 Algae, samengesteld. In deze supplementen zit zowel vitamine D als vitamine K. Door hormonale veranderingen bij vrouwen in de overgang wordt er soms meer botweefsel afgebroken dan aangemaakt. Vandaar dat extra vitamine K ook nodig kan zijn.
Vitamine D voor kinderen
Voor kleine kinderen kun je het beste voor vitamine D-druppels kiezen, bijvoorbeeld Vitakruid Vitamine D Babydruppels. Wil je liever smelttabletten? Dan kun je bijvoorbeeld Davitamon Vitamine D smelttabletten kopen.
Vitamine D kopen bij Drogist.nl
Bovengenoemde vitamine D-supplementen zijn te koop bij Drogist.nl. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij de bestelde vitamine D-supplementen zo snel mogelijk in huis hebt! Als wij jouw online order vandaag nog vóór 21.30 uur ontvangen, krijg jij de supplementen morgen al thuisgestuurd, mits voorradig.