Vitamine D

Vitamine D verhoogt de opname van kalk in de botten1. Het draagt bij tot de instandhouding van normale botten en tanden[1]. Ook draagt vitamine D bij aan een normale werking van spieren1 en het immuunsysteem1. Sommige mensen lopen extra risico op een vitamine D-tekort. Misschien geldt dit ook voor jou? Bestel dan vitamine D-supplementen via Drogist.nl.[1] Het gunstige effect wordt verkregen bij inname van tenminste 10 microgram vitamine D per dag.

Lees meer
Sorteer op Toon 24 | 48 | 72 | 96 producten

Wat is vitamine D?

Vitamine D is de enige vitamine die je lichaam zelf aanmaakt. Eigenlijk is het geen vitamine, maar een hormoon. Er zijn twee vormen vitamine D: vitamine D2 en vitamine D3. Beide worden onder invloed van uv-straling gevormd. Tóch is er een verschil. Vitamine D2 wordt aangemaakt in sommige paddenstoelen en schimmels, terwijl vitamine D3 wordt aangemaakt in de huid van mensen en dieren. Vitamine D3 wordt beter door je lichaam opgenomen. Deze vitamine komt vooral voor in dierlijke voedingsmiddelen.

 

Waar zit vitamine D in?

Zonlicht is de belangrijkste manier om aan vitamine D te komen. Als je huid de straling van de zon opvangt, maakt je lichaam vitamine D aan. Waar zit nog meer vitamine D in? Naast zonlicht is voeding een minder belangrijke bron. In vette vis zit vitamine D en een beetje in eieren en vlees. Aan sommige producten, zoals halvarine, margarine en bak- en braadproducten is soms vitamine D toegevoegd. Je moet echter wel heel veel van dit soort producten eten wil je hierdoor aan genoeg vitamine D komen.

 

Heb ik extra vitamine D nodig?

Kom je dagelijks voldoende buiten en eet je gezond? Dan heb je meestal geen extra vitamine D nodig. Het advies is om in ieder geval van maart tot oktober dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur een kwartier tot een half uur naar buiten te gaan. Als je handen en je hoofd niet bedekt zijn, komt je lichaam voldoende in aanraking met zonlicht. In de wintermaanden is er te weinig zonlicht, maar je lichaam gebruikt dan de voorraad vitamine D die het eerder heeft aangemaakt.

 

Sommige groepen in de samenleving hebben echter wel extra vitamine D nodig.

-          Kinderen van 0 tot 4 jaar: dagelijks 10 microgram

-          Vrouwen van 50 tot 70 jaar: dagelijks 10 microgram

-          Ouderen van 70 jaar en ouder: dagelijks 20 microgram

-          Zwangere vrouwen: dagelijks 10 microgram

-          Mensen met een getinte huidskleur: dagelijks 10 microgram

 

Vitamine D tekort: de symptomen

Symptomen van vitamine D -ekort hebben vooral te maken met de botten. Ouderen vanaf 60 jaar met een tekort aan vitamine D kunnen in verband met houdingsinstabiliteit en spierzwakte sneller vallen. Als zij vallen, is een botbreuk een risicofactor. 

 

Vitamine D-supplementen kopen, de beste keus

Behoor je tot de doelgroepen die extra vitamine D in dienen te nemen? Kom je weinig buiten of heeft een arts een vitamine D tekort vastgesteld? Neem dan dagelijks een vitamine D-supplement in. Vitamine D-supplementen zijn verkrijgbaar in de vorm van druppels olie, (smelt)tabletten, softgels of capsules.

 

Vitamine D3 voor veganisten

Vitamine D3 wordt heel goed opgenomen door het lichaam. Vaak wordt het gemaakt uit dierlijke producten. Om vitamine D3 te maken, wordt meestal vet uit schaapswol (lanoline) blootgesteld aan UV-licht. Vitakruid Vitamine D3 Vegan 25 microgram en New Care Vitamine D3 10 microgram Plantaardig zijn gemaakt uit algen, waardoor deze producten plantaardig zijn. Het is nog steeds Vitamine D3, waardoor je lichaam het goed opneemt.

 

Vitamine D voor kinderen

Kinderen vinden het meestal niet fijn om kauwtabletten tot zich te nemen. Vitamine D voor kinderen is hierdoor meestal verwerkt in druppels, zoals Vitakruid Vitamine D Babydruppels. Wil je liever smelttabletten? Dan kun je bijvoorbeeld Davitamon Vitamine D smelttabletten kopen.

 

Vitamine D voor ouderen

Ben je ouder dan 70 jaar, dan heb je elke dag 20 microgram vitamine D nodig. Heb je echt een groot tekort aan vitamine D, dan is misschien een grotere dosis nodig, bijvoorbeeld Vitakruid Vitamine D3 75 microgram. Maar in principe dien je de dagelijkse, aanbevolen hoeveelheid niet te overschrijden.

 

Voor vrouwen in de overgang heeft Vitakruid Osta K2 & D3 Algae samengesteld. In deze supplementen zit zowel vitamine D als vitamine K. Door hormonale veranderingen bij vrouwen in de overgang wordt er vaak meer bootweefsel afgebroken. Vitamine K is belangrijk voor het in stand houden van gezonde botten en voor de opname van mineralen en calcium in de botten.

 

Vitamine D voor zwangere vrouwen

Als je zwanger bent, kun je het beste elke dag 10 microgram vitamine D innemen, bijvoorbeeld een capsule New Care Vitamine D3 10 microgram. Je kunt ook capsules kopen met andere vitamines en foliumzuur, zoals Dagravit Zwanger Compleet.

 

Vitamine D bestellen op Drogist.nl

Heb je vitamine D-supplementen nodig? Je kunt deze online bestellen via Drogist.nl. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij de vitamine D-capsules, -softgels, -druppels of -kauwtabletten zo snel mogelijk thuisgestuurd krijgt! Als je de supplementen vandaag nog vóór 21.30 uur online via onze webshop bestelt, krijg jij deze de volgende werkdag al thuisgestuurd, mits voorradig.

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.