Een van de meest gehoorde goede voornemens voor het nieuwe jaar is: stoppen met roken. Jammer genoeg is dit niet zo simpel als het op het eerste zicht lijkt.
De nadelen van roken zijn bij iedereen bekend. Het staat zelfs op elk pakje sigaretten en onder elke reclame voor tabak. Toch is een opsomming van de schadelijke gevolgen maar voor heel weinig rokers doorslaggevend om definitief te stoppen. Daarom willen we vooral stilstaan bij de positieve effecten als je de sigaret voorgoed uitmaakt. En dat zijn er nogal wat, zowel op korte als op lange termijn.
Voordelen van stoppen met roken op korte termijn:
- Na 20 minuten wordt je bloeddruk en hartritme weer normaal;
- Na 8 uur wordt je zuurstofgehalte weer normaal;
- Na 24 uur is al het koolstofmonoxide verdwenen. Je longen beginnen slijm en andere afvalstoffen verbonden aan het roken van sigaretten te verwijderen;
- Na 48 uur wordt je smaak- en reukzin veel scherper;
- Na 72 uur adem je nog gemakkelijker, omdat je luchtpijptakken zich verwijden. Hierdoor zul je je fitter voelen.
- Na 2 tot 8 weken verbetert de bloedcirculatie zodat je makkelijker beweegt.
- Na 3 tot 9 maanden zullen de hoest, fluitende ademhaling en ademhalingsproblemen verminderen.
Roken is een verslaving. De boosdoener die zorgt voor de lichamelijke verslaving is nicotine. Je lichaam went daaraan, roken geeft een prettig gevoel. Ongeveer een uur na het roken van een sigaret, is de hoeveelheid nicotine in je bloed met ongeveer de helft gedaald en dan vraagt je lichaam om aanvulling. Je krijgt dan weer zin in roken en dus steek je er maar weer een op. Na een trekje aan een sigaret, merk je al na zeven seconden effect. Zo snel heeft de nicotine je hersenen bereikt.
Welke methode kies ik bij het stoppen met roken?
De Cold Turkey-methode is erg populair onder de stoppers: 62% kiest voor het stoppen op eigen kracht. Maar dat dit niet eenvoudig is, blijkt uit het feit dat slechts 3% tot 6% van hen erin slaagt om het stoppen minimaal een jaar vol te houden. Bij het stoppen met roken blijft namelijk de behoefte aan een sigaret (nicotine) en kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals geïrriteerdheid, neerslachtige buien en onrust, slapeloosheid. Je kunt dan snakken naar een sigaret. Gebruik van een hulpmiddel (nicotinevervanger) vergroot de kans om het stoppen vol te houden tot wel 20%.
Wij adviseren om als eerste stap in de behandeling van rookverslaving nicotinevervangers te proberen. Nicotinevervangers verminderen de ontwenningsverschijnselen snel en helpen zo de lichamelijke verslaving geleidelijk af te bouwen.
Nicotinevervangers zijn er in verschillende varianten: