Een kalknagel is heel vervelend en kan zelfs pijn gaan doen. Je hebt last van een kalk of schimmelnagel als je een schimmelinfectie aan je nagels hebt. Ongeveer 1/4 deel van de Nederlanders heeft hier wel eens last van. In dit artikel lees je wat de kenmerken van kalknagels zijn, hoe ze ontstaan en op welke manier je ze kunt behandelen.
Kenmerken
Wanneer je last hebt van een schimmel-/kalknagel, krijg je witte plekjes, strepen, ribbels en striemen op je nagel. Na een tijdje wanneer de nagel onbehandeld blijft, kleurt hij geel of zelfs geelbruin. De nagel wordt brokkelig, dik en krijgt een bobbelige structuur. De nagel kan na verloop van tijd zelfs los laten, dit kan een pijnlijk gevoel geven. De schimmels worden gemakkelijk overgedragen aan andere personen of verspreid zich zelf over je eigen voeten via losse huidschilfers.
Ontstaan
Een kalknagel is een schimmelinfectie van de nagel of de huid. Schimmels en bacteriën zitten van vaak al op je huid, echter niet ieder persoon heeft er last van. Maar, wanneer de schimmels doordringen in je huid of onder de nagel, ontstaat er een infectie. Vooral in een vochte en warme omgeving verspreiden de schimmels zich snel. Ook veel transpirerende voeten en slecht ventilerende schoenen en sokken is een broedplaats voor schimmels. Beschadigde nagels zijn ook extra vatbaar voor een schimmelinfectie.
Behandeling
Gelukkig zijn er verschillende producten die je kunnen helpen bij het genezen van de kalknagel. Denk hierbij aan de Nailner Repair, hij is te verkrijgen in een pen en in een spray. Na enkele weken is er bij dagelijks gebruik al duidelijke verbetering zichtbaar. Scholl heeft een anti-kalknagel behandelset. De oplossing is klinisch getest en dood 99.9% van de schimmels die de kalknagel veroorzaken. Het serum van Mycosan voor kalknagels is een alles-in-1 oplossing. De behandeling bestaat uit een serum en 10 nagelvijlen. Na 2 weken is er al verbetering zichtbaar, het serum is dermatologisch getest en is geur- en kleurloos.
De genezingsduur van een kalknagel kan verschillen. Het aangroeien van een nieuwe en gezonde nagel duurt bij een teennagel ongeveer 12 maanden en bij een vingernagel ongeveer 6 maanden. Wanneer de nagel helemaal is aangetast, kan dit dus een redelijke periode in beslag nemen. Geduld en de juiste behandeling is dus van groot belang. Zorg goed voor je nagels en behandel ze op tijd, dan zijn ze weer het snelst gezond.