
Op het eerste gezicht zie je ze niet, maar je voelt ze wel. Een vervelende jeuk op het hoofd door een klein hardnekkig beestje. Je hebt last van hoofdluis. Ontzettend vervelend, en helaas op voornamelijk basisscholen een veelvoorkomend probleem. Je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk van af, maar wat weet jij precies van hoofdluis? Na het lezen van deze feitjes over de hoofdluis ken jij deze beestjes nog beter en kan je ze ook beter bestrijden!
6 dingen die je nog niet wist over luizen
Ze kruipen gemakkelijk van het ene hoofd naar het andere hoofd en kunnen veel jeuk veroorzaken. Het maakt niet uit of je juist schoon of vies haar hebt, de luizen weten de weg naar je haar toch wel te vinden. Alleen wist je dit al over de hoofdluis?
- Luizen overleven in het water
Tijdens het zwemmen vallen de luizen niet van je hoofd af. Sterker nog ze houden zich alleen maar beter vast en sluiten de opening waarmee ze ademhalen. Een plons in het water of een douchebeurt overleeft de luis dus met gemak.
- Luizen leven op bloed
De hoofdluis leeft op het bloed van de mens, een paar keer per dag prikt de hoofdluis in de hoofdhuid en zuigt zich vol met bloed. Als ze dit niet zouden doen sterven ze binnen 24-48 uur, zonder bloed zullen ze niet lang overleven. - Luizen kunnen verkleuren
Een volwassen luis heeft een grijsblauwe kleur, maar door het bloed wat de luis tot zich neemt verandert de kleur van het beestje en krijgt de luis een roodbruine kleur. Mocht je last hebben van luizen, focus dan tijdens het kammen en behandelen van hoofdluis op beide kleuren. - Luizen leggen ongeveer 250 eitjes
Een luis leeft gemiddeld één maand en tijdens dit leven legt hij maar liefst 250 eitjes! De eitjes van een luis worden ook wel neten genoemd en zijn bijna niet te zien. De neten zijn grijs/wit van kleur en moeilijk te verwijderen.
- Luizen kunnen niet springen of vliegen
De hoofdluis kan alleen kruipen en lopen, dus je kan ze niet van het ene hoofd naar het andere zien springen. Je kan alleen maar luizen krijgen door nauw contact of doordat de luizen van de ene jas naar de andere lopen. Een luizencape is daardoor een must have voor aan de kapstok op school!
- Luizen kunnen slecht tegen de kou
Wanneer je last van luizen hebt en deze niet wilt overdragen, leg dan je muts of sjaal in de vriezer. Doordat luizen niet goed tegen de kou kunnen zul je ze daar voorlopig niet meer terug vinden.
Door dit gelezen te hebben weet jij nog meer feitjes over de hoofdluis. Als je last van luizen hebt of je wilt juist voorkomen dat je ze krijgt, lees dan hier het blogbericht over hoe je luizen bestrijdt of juist voorkomt! Producten om hoofdluis te bestrijden vind je natuurlijk op Drogist.nl. Vandaag besteld, morgen in huis!