Heb je een uitstapje gemaakt in de vrije natuur? Controleer jezelf dan op teken: een soort platte spinnetjes die zich in je huid vastbijten en zich volzuigen met bloed. Zelfs als je in je eigen tuin hebt gezeten, kun je een tekenbeet opdoen. Wat moet je doen als je een teek in je huid ontdekt?
Het snel weghalen van een teek is belangrijk. Hiermee halveer je de kans op het opdoen van de ziekte van Lyme. Deze ziekte ontstaat door een bacterie waarmee sommige teken zijn besmet: de Borrelia-bacterie.
Een teek herkennen: zo ziet een teek eruit
Een teek is een soort spinnetje van 1 tot 3 millimeter groot. Een teek die net in je huid zit, ziet eruit als een zwart puntje. De teek zal zich volzuigen met bloed en hierdoor gaan zwellen. Een paar dagen later zal de teek zo groot zijn als een erwt en eruitzien als een grijs of bruin bolletje.
Een teek verwijderen: hoe doe je dat?
Probeer de teek zo compleet mogelijk uit je huid te halen. Dit kun je doen met een pincet of met een speciale tekentang. Als een deel van de teek blijft zitten, kan je huid gaan ontsteken. Lees altijd de gebruiksaanwijzing bij de tekentang. Elke tekentang gebruik je weer op een iets andere manier.
Een teek verwijderen met de tekentang Care Plus Tick Remover
Een teek verwijder je eenvoudig met een tekentang, zoals de Care Plus® Tick Remover. Deze tekentang is vooral handig voor het verwijderen van volwassen teken. Voor het verwijderen van kleine teken is deze tekentang mogelijk aan de kleine kant. Volg onderstaand stappenplan om de teek zo zorgvuldig mogelijk uit je huid te halen.
1. Pak de tekentang Care Plus Tick Remover met je duim en middelvinger vast en druk met je wijsvinger op het achterstuk van de tang, zodat de grijper open gaat.
2. Plaats de grijper van de tekentang over de teek heen, zo dicht mogelijk tegen de huid, en sluit de grijper.
3. Trek de teek met een paar voorzichtige rukjes uit je huid.
4. Maak het wondje dat is ontstaan schoon met bij voorkeur alcohol of jodium.
Een teek verwijderen met een pincet
Heb je geen tekentang bij de hand? Gebruik dan een (puntige) pincet. Je kunt de pincet het beste plat op je huid houden en vervolgens de teek zo dicht mogelijk op je huid vastpakken. Trek de teek er vervolgens uit. Heb je de teek eruit gehaald, maak dan het wondje schoon. Doe dit bij voorkeur met alcohol of jodium. Heb je geen alcohol of jodium bij de hand, gebruik dan alleen water.
Een teek verwijderen met HeltiQ Teekweg
Je kunt een teek ook verwijderen met HeltiQ Teekweg. Dit product bevat een spuitbusje waarmee je de teek bevriest, waardoor deze meteen dood gaat. Meestal valt de teek daarna vanzelf uit je huid. Gebeurt dit niet meteen, haal dan de dode teek uit je huid met de bijgevoegde tekenverwijderkaart met loep. HeltiQ Teekweg kan gebruikt worden voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar. Bij kinderen vanaf 4 jaar dient de teek verwijderd te worden onder toezicht van een volwassene.
Hoe weet je dat je de ziekte van Lyme hebt?
De huisarts kan onderzoeken of je de ziekte van Lyme hebt. Een duidelijk zichtbaar symptoom van de ziekte van Lyme is een rode ring of vlek rondom de plek waar de teek heeft gezeten. Deze vlek of ring is niet altijd direct zichtbaar, maar kan ook weken later ontstaan, tot drie maanden na de tekenbeet.
De ziekte van Lyme kan klachten geven als koorts, spierpijn, gewrichtspijn en moeheid.
Hoe kun je een tekenbeet voorkomen?
Helemaal voorkomen kun je een tekenbeet niet. Maar je kunt wel de kans op een tekenbeet minimaliseren. Draag in ieder geval kleding die je huid zoveel mogelijk bedekt. Kies bijvoorbeeld voor een trui met lange mouwen, een lange broek en sokken. Eventueel kun je de onbedekte huid insmeren met anti-teekspray of een anti-insectenmiddel dat DEET bevat.
Anti-muggenspray of anti-insectenmiddel met DEET
Om teken zoveel mogelijk te weren, kun je je lichaam insmeren met een anti-muggenspray of anti-insectenmiddel met DEET, zoals Azaron Anti-Muggenspray Thuis en op Reis 9,5% DEET. Een anti-insectenmiddel met DEET werkt vaak niet alleen tegen muggen, maar ook tegen teken. Lees voordat je dit middel gebruikt altijd de gebruiksaanwijzing bij de verpakking.
Anti-teekspray
Care Plus Anti Teek Spray is gebaseerd op natuurlijke lemon-eucalyptus extracten (Citriodiol®) en bevat dus geen DEET. Het voordeel van lemon-eucalyptus extracten is dat deze geen kunststoffen aantasten zoals brilmonturen, fototoestellen en gelakte tafelbladen.
Blijf jezelf controleren op teken
Ook al heb je allerlei maatregelen genomen, toch is dat geen garantie dat je geen tekenbeet zult opdoen. Blijf jezelf dus controleren op teken, niet alleen als je een wandeling in de natuur hebt gemaakt, maar ook als je in je eigen tuin hebt gezeten.