Haar is misschien wel het eerste wat je opvalt als je naar iemand kijkt. Het is dus ook niet gek dat de meeste van ons heel veel tijd besteden aan ons haar. Wie wil er nou niet mooi, glanzend haar wat iedere dag perfect in model zit? We besteden dan ook vaak de nodige tijd aan ons haar om ervoor de zorgen dat het best voor de dag komen. Er wordt alleen ook van alles beweerd en gezegd over haar. Maar wat is nou eigenlijk wel waar en wat niet? Wij hebben de meest voorkomende feiten en fabels voor jullie op een rijtje gezet.
Groeit je haar sneller als je het regelmatig knipt?
Nee, je haar gaat niet sneller groeien wanneer je het vaker knipt, maar het oogt daardoor wel een stuk voller en gezonder! Je haar groeit namelijk vanuit de wortel; afknippen kan dus geen invloed hebben op de groei. Door dode puntjes op tijd af te knippen, voorkom je overigens dat je haar afbreekt.
Je moet je haar 100 keer borstelen voor een mooie glans.
Dit is een oude bekende. Veelvuldig borstelen heeft eigenlijk alleen maar negatieve gevolgen! Je beschadigt je haar onnodig en het haar wordt vetter doordat je de talg meer verspreidt. Dit is dus duidelijk een fabel!
Als je een grijze haar uittrekt, dan krijg je er twee voor terug.
Gelukkig niet! Per haarzakje groeit er maar één haar. Wat je wel krijgt als je je grijze haren uittrekt, zijn korte uitstekende grijze haren die alleen maar meer opvallen. Vaak zijn grijze haren stugger van structuur en daardoor vallen ze nog meer op als ze uitsteken.
Je kunt beschadigd haar weer herstellen.
Helaas is dat niet het geval. Het haar dat wij zien is dood materiaal en als een haar eenmaal beschadigd is, dan is het van binnen kapot en niet meer te herstellen. De oplossing is dan knippen! Wel kun je met producten de beschadiging verbloemen door extra glans toe te voegen en het haar zachter te maken.
Haren kunnen een maximale lengte bereiken.
Ja, dat klopt! Een haar heeft een gemiddelde levensduur van tussen de 2 en 7 jaar, maar dat verschilt enorm per persoon. Dit heeft te maken met erfelijke eigenschappen en de omstandigheden waarin de haren groeien.
Haar wordt vetter als je het vaker wast.
Nee, het haar zelf wordt niet vetter, maar je stimuleert wel je hoofdhuid om meer talg aan te maken. Talg is een beschermlaag op je hoofdhuid. Hoe meer je hiervan hebt, hoe ‘vetter’ het haar is.
Je haar groeit sneller in de zomer.
Dit is gedeeltelijk waar. Het ligt niet aan de tijd van het jaar, maar je haar groeit wel sneller als je veel in de zon bent. De zon zorgt ervoor dat je lichaam vitamine A en D aanmaakt en dit stimuleert de haargroei. Let wel, je haar vereist ook de nodige UV-bescherming om beschadiging van het haar tegen te gaan!
Alleen mannen krijgen te maken met haarverlies/kaal worden.
Nee, dat is niet waar. Vrouwen kunnen hier namelijk ook mee te maken krijgen! Hierbij spelen erfelijkheid en hormonen een rol.
Je permanent of haarkleuring kan anders uitpakken als je ongesteld bent.
Dit is vast heel verassend voor de meeste mensen, maar het is echt absoluut waar! Tijdens deze periode van de maand (eigenlijk twee weken erna, tijdens je eisprong) vindt er een verandering in je hormoonspiegel plaats. Je hormonen hebben grote invloed op je haar en dus ook op wat je met je haar doet. Het permanenten of het kleuren van je haar is een chemisch proces, dat tot diep in je haar werkt om intern allerlei veranderingen aan te brengen. Je hormonen hebben hier dus wel degelijk invloed op!
Zo, nu zijn er toch weer een aantal fabels de wereld uit en weet je gelijk wat de werkelijke feiten zijn! Hebben jullie nog meer fabels en feiten? Laat het ons weten!