Een kwallenbeet behandelen

Tijdens een duik in zee zie je ze regelmatig zwemmen: kwallen. Meestal heb je geen last van deze glibberige, geleiachtige dieren. Toch kun je een enkele keer met ze in aanraking komen. Welke kwallen zijn gevaarlijk? Hoe weet je dat je gestoken bent door een kwal en hoe behandel je een ‘kwallenbeet’?

 

Kwallen komen ’s zomers voor in de zee of in brak water, vooral bij aflandige wind. De windstroming komt dan vanuit het land en is zeewaarts gericht. Kwallen kunnen steken met hun tentakels of ‘netelen’. Eigenlijk is de naam ‘kwallenbeet’ dus niet helemaal juist.

 

Ongevaarlijke kwallen

De meeste kwallen in Nederland zijn overigens ongevaarlijk. Doorzichtige, kleurloze kwallen die geen lange, losse tentakels hebben, doen je meestal geen kwaad. Neem de oorkwal. Deze doorzichtige kwal met witte, rozeachtige ringetjes onder zijn hoedje kan wél steken, maar je voelt er niets van. De netelcellen van de oorkwal zijn niet sterk genoeg om door je huid heen te komen. Er zijn echter ook doorzichtige kwallen die wél zodanig kunnen steken dat je er last van hebt, zoals de Japanse kruiskwal.

 

Welke kwallen kunnen steken?

Hieronder noemen we voorbeelden op van kwallen die kunnen steken. Het gaat meestal om gekleurde kwallen met lange tentakels.

 

De Japanse kruiskwal

De Japanse kruiskwal is een kleine kwal van zo’n twee centimeter groot. Deze kwal is kleurloos met een kruis in het midden en veel tentakels aan de rand. Japanse kruiskwallen verschuilen zich vaak op plekken waar veel wier en waterplanten zijn, in brak of zout water met weinig stroming. Blijf dus uit de buurt van deze plekken. Een Japanse kruiskwal kan gemeen steken.

 

De kompaskwal

Een veel voorkomende kwal in de Noordzee is de kompaskwal. Deze kwal is te herkennen aan de bruine V-vormige strepen aan de bovenkant. De kompaskwal heeft lange tentakels waar je gemakkelijk mee in aanraking komt. Een steek van de kompaskwal kan pijnlijk zijn.

 

Het lampenkapje

Het lampenkapje is niet heel vaak te zien. Deze grote, doorschijnende kwal die aan de bovenkant een diameter van ongeveer 20 cm heeft, ziet eruit als een lampenkapje. Ook deze kwal kan behoorlijk pijnlijk steken.

 

Kwallenbeet symptomen

Dit zijn de symptomen van een kwallenbeet: De plek die in aanraking is geweest met de netelen van een kwal is rood en opgezwollen. Je hebt last van jeuk en de plek kan ook pijn doen. De klachten zijn vergelijkbaar met de jeuk en pijn die je voelt nadat je een brandnetel hebt aangeraakt.

Ben je allergisch voor een kwallenbeet? Dan reageert je lichaam heftiger. Bij een ernstige allergische reactie heb je last van erge zwelling, roodheid, jeuk en pijn verspreid over het hele lichaam. Schakel in dat geval direct medische hulp in.

 

Wat te doen bij een kwallenbeet?

Wrijf niet over de gestoken plek. Om eventuele achtergebleven netelcellen te verwijderen, kun je de gestoken plek het beste spoelen met zeewater. Doe dit niet met koud kraanwater. Dit kan de klachten verergeren. Houd de plek vervolgens onder heet water. Gebruik water dat zo heet is dat je het nog net kunt verdragen. Heb je last van een ernstige allergische reactie? Bel dan 112. Bel ook de huisarts als de klachten niet minder worden of zelfs verergeren.

 

Een kwallenbeet behandelen: Deze middelen geven verlichting

Heb je de aangedane huid gespoeld met water, dan kun je eventueel jeukstillende crème opsmeren om de kwallenbeet te behandelen. Hieronder noemen we een aantal middelen die verlichting geven na een kwallenbeet.

 

Mentho 10 Mentholgel

Mentho 10 Mentholgel heeft een verkoelende werking na een kwallenbeet. De gel brengt de huid tot rust en werkt binnen enkele seconden. Mentho 10 Mentholgel bevat 1% menthol. Dit product is huidneutraal en is vrij van parfums.

 

Care Plus SOS Gel Roller

Een middel dat verzorgend en verzachtend werkt na een kwallenbeet, is Care Plus SOS Gel Roller. Dit product is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

 

VSM Prrrikweg Gel

Een verkoelend en verzachtend middel zonder dierlijke ingrediënten is VSM Prrrikweg Gel. Deze gel bevat de actieve bestanddelen jojoba, moerasrozemarijn, kleine brandnetel en toverhazelaar.

 

Jeukstillende crème voor een kwallenbeet kopen bij Drogist.nl

Zowel Menthol 10 Mentholgel, Care Plus SOS Gel Roller als VSM Prrrikweg Gel zijn online te koop bij Drogist.nl. Het is ook handig om deze jeukstillende middelen achter de hand te hebben voor het geval dat je een kwallenbeet opdoet. Deze producten zijn overigens breed inzetbaar, zodat ze altijd wel van pas komen. Ze werken ook verkoelend en verzachtend na insectenbeten of – steken.

Terug naar overzicht

Deodorant met of zonder aluminium?

25 september 2023 - In sommige deodorant zitten aluminiumzouten. Deze vernauwen de zweetklieren, zodat je minder (snel) gaat zweten. Je kunt ook kiezen voor aluminiumvrije deodorant. Hierin zitten meestal stoffen die de groei van bacteriën remmen. Welke optie is de beste?   Vaak noemen we deodorant met aluminium ‘anti-transpirantdeodorant’, omdat het de...
Lees verder

Vliegjes in je plant? Zó bestrijd je rouwvliegjes!

18 september 2023 - Zitten je kamerplanten onder de kleine, zwarte vliegjes? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met rouwvliegjes of rouwvarenmuggen. Lees hier hoe je rouwvliegjes herkent en hoe je ze bestrijdt!   Een rouwvliegje, zoals de 'rouwvarenmug' in de volksmond wordt genoemd, doet jouzelf gelukkig geen kwaad. Van deze mug kun je bijvoorbeeld geen...
Lees verder

Louis Widmer komt met nieuwe anti-ageingproducten

14 september 2023 - De Intensief Anti-Ageinglijn van Louis Widmer is aangevuld met twee nieuwe producten: Oogomtrekgel en  Nachtcrème. Deze producten zijn nu verkrijgbaar bij Drogist.nl. Wil je huidveroudering doeltreffend aanpakken? Volg dan de complete anti-ageing-verzorgingsroutine!   De Louis Widmer-producten van Intensief Anti-Ageing geven je huid meer...
Lees verder

Een litteken behandelen met littekencrème

11 september 2023 - Littekens ontstaan na een operatie, na brandwonden, maar soms ook na waterpokken. Natuurlijk wil je een zo mooi mogelijk litteken dat niet teveel opvalt. Je kunt hiervoor littekencrème gebruiken. Welke littekencrèmes kun je zoal gebruiken?   Niet elk litteken is hetzelfde. Een hypertrofisch litteken is rood en verdikt. Zo’n litteken komt...
Lees verder

Waarom een tongschraper gebruiken zo gek nog niet is

4 september 2023 - Een slechte adem kan allerlei oorzaken hebben. Eén oorzaak wordt vaak over het hoofd gezien: tongbeslag. Om dit weg te halen, heb je een tongschraper nodig. Lees hier waarom je er goed aan doet om dit middel te gebruiken.   Dat ontstoken tandvlees voor een slechte adem kan zorgen, weten we inmiddels wel. Om ervoor te zorgen dat ons tandvlees...
Lees verder

Dit kun je wél eten als je coeliakie hebt

28 augustus 2023 - Heb je glutenovergevoeligheid of coeliakie, dan kun je geen producten met gluten verdragen, zoals brood en pasta. Gelukkig kun je heel veel dingen wél eten. Kijk hier wat je wél kunt eten als je coeliakie hebt.   Glutenvrije ontbijtproducten, koekjes en snacks … Ook met coeliakie kun je genieten van lekkers. Er is zelfs volop keus aan...
Lees verder

Parfumallergie? Kies voor parfumvrije alternatieven

17 augustus 2023 - Heb je last van parfums in verzorgingsproducten? Dan ben je niet de enige. Gelukkig zijn er ook huidverzorgingsproducten en wasmiddelen zonder parfums verkrijgbaar. Wij geven een aantal tips.   Parfum wordt vaak aan een product toegevoegd om het lekker te laten ruiken. We vinden het fijn dat producten als dagcrème en wasmiddel een aangename...
Lees verder

"Help, ik heb een teek!"

14 augustus 2023 - Heb je een uitstapje gemaakt in de vrije natuur? Controleer jezelf dan op teken: een soort platte spinnetjes die zich in je huid vastbijten en zich volzuigen met bloed. Zelfs als je in je eigen tuin hebt gezeten, kun je een tekenbeet opdoen. Wat moet je doen als je een teek in je huid ontdekt?   Het snel weghalen van een teek is belangrijk....
Lees verder

De vakantiechecklist: dit wordt vaak vergeten

7 augustus 2023 - Ik ga op vakantie en neem mee … Helaas bereiken niet altijd alle benodigde spullen het vakantieadres. Tandenborstel en EHBO-setje staan in de top van de vergeten reisspullen. Denk je ook aan je reisapotheek? Kijk hieronder wat je zoal mee kunt nemen.   Enkele van de meest vergeten reisspullen zijn een tandenborstel, EHBO-setje, oordopjes en...
Lees verder

Serum, moisturizer, dagcrème: wat is het verschil?

31 juli 2023 - Voor veel vrouwen hoort het bij de dagelijkse verzorgingsroutine: een serum, moisturizer, dagcrème en nachtcrème. Het zijn allemaal huidverzorgingsproducten die je vooral voor je gezicht gebruikt. Wat is het verschil tussen deze producten en welke gebruik je waarvoor?   Voor een gezonde, stralende huid is een goede huidverzorgingsroutine...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.