Tijdens de zwangerschap krijgen sommige vrouwen te maken met pigmentvlekken in het gezicht. Dit soort pigmentvorming wordt ook wel een zwangerschapsmasker of melasma genoemd. Het is iets onschuldigs, maar je kan misschien schrikken van de (vele) donkere vlekken in je gezicht. Wat kan je hier tegen doen en hoe kan je een zwangerschapsmasker behandelen?
Wat is een zwangerschapsmasker?
Als je zwanger bent maakt je lichaam verschillende fases door. De aanmaak van zwangerschapshormonen zorgt voor veranderingen in het lichaam. Dit kan je ook merken in je pigmentatie, de pigment aanmaak raakt verstoord waardoor er bruine vlekken in gezicht ontstaan. De pigmentvorming wordt niet alleen beïnvloed door de hormoonhuishouding, maar hitte en zonlicht versterken ook het proces. Melasma zie je vooral terug op het voorhoofd, de jukbeenderen, bovenlip en kin. De grootte en intensiteit kan verschillen, maar geen nood! Melasma vlekken verdwijnen weer vanzelf!
Niet alle vrouwen hebben aanleg voor melasma. Vrouwen met een van nature donkere huid hebben meer kans op pigmentvlekken in het gezicht dan vrouwen met een lichtere huid. Herken jij jezelf in dit profiel? Lees dan vooral even verder!
Vanaf welke week ontstaat een zwangerschapsmasker?
De ontwikkeling van een zwangerschapsmasker vindt over het algemeen plaats gedurende het 2e en 3e trimester van de zwangerschap. Echter is de huid, mede dankzij de nog reeds verstoorde hormoonhuishouding, ook na de bevalling nog gevoelig voor extra vorming van pigment. Houdt daarom ook nog enkele maanden ná de zwangerschap hier rekening mee.
Wanneer je bij een eerste zwangerschap 'last' hebt gehad van melasma is de kans groot dat dit terugkeert bij een nieuwe zwangerschap. Het is mogelijk dat de intensiteit van de pigmentvlekken toeneemt, waardoor je een veel donkerder zwangerschapsmasker kunt hebben dan bij een voorgaande zwangerschap.
Wat te doen tegen melasma?
Zoals eerder genoemd; een zwangerschapsmasker verdwijnt over het algemeen vanzelf, ongeveer 3 maanden na de zwangerschap. Toch, mocht je aanleg hebben voor extra pigmentvorming, is het verstandig om tijdens én enkele tijd na de zwangerschap de zon te vermijden. Wil je toch graag van het zonnetje genieten? Doe dit dan dat met mate en maak gebruik van een hoge beschermingsfactor. Een goede zonnebrandcrème tegen zwangerschapsmasker is Inna Suncare . Een must have voor iedere zwangere vrouw!
Verder kan je over het algemeen niet veel doen tegen melasma. Een zwangerschapsmasker behandelen gedurende de zwangerschap heeft weinig zin. De bruine vlekken in het gezicht nemen vanzelf af qua intensiteit en kunnen ook geheel weer verdwijnen. Wil je jouw huid graag een handje helpen? Kies dan voor Biodermal Pigmentcrème. Deze geconcentreerde crème is speciaal ontwikkeld om de zichtbaarheid van pigmentvlekken, waaronder een zwangerschapsmasker, te verminderen.
Heb je nog vragen omtrent huidverzorging of het behandelen van een zwangerschapsmasker? Stel jouw vragen online, via de chat of mail, of telefonisch. Onze klantenservice staat jou graag te woord. Biodermal bestellen op Drogist.nl doe je snel en voordelig. Vóór 17:00 uur besteld, de volgende dag al in huis!