Wat is een glutenallergie of glutenintolerantie?
Een aandoening van het spijsverteringsstelsel, noem je een glutenallergie (ook wel bekend onder de naam coeliakie of glutenintolerantie). Wanneer je een glutenallergie hebt, veroorzaakt voedsel met gluten beschadigingen aan de dunne darm. Dit kan er voor zorgen dat je ernstige maag- en darmklachten krijgt. Gluten zijn een vorm van eiwit en een bestanddeel van granen. Dit roept bij sommige mensen een overgevoeligheidsreactie op. Wanneer dit het geval is, kun je de voedingsstoffen niet meer goed uit het eten opnemen.
Klachten en symptomen van glutenallergie
Bij de ene persoon zijn de klachten veel heviger dan bij de andere. Hieronder hebben we de meest voorkomende symptomen op een rijtje gezet.
- Mensen die een glutenallergie hebben, krijgen vooral last van buikklachten. Bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel. Je kunt last hebben van diarree, maar ook van obstipatie (verstopping).
- Doordat de opname van het voedsel slecht is worden de mineralen en vitaminen ook slechter opgenomen in het lichaam. Wanneer je hierdoor een gebrek aan ijzer of foliumzuur krijgt, leidt dit via bloedarmoede tot vermoeidheid. Door gebrek aan calcium ontstaat botontkalking.
- Door de slechte opname van het voedsel kan er vermagering optreden.
- Door het tekort aan vitamines, kun je last krijgen van aften (zweertjes in de mond)
- Menstruele klachten
- Irritatie en humeurigheid
Hoe vaak komt glutenallergie voor?
Glutenallergie komt best vaak voor ook al weet niet iedereen dat hij of zij er aan lijdt. In Nederland hebben namelijk zo’n 160.000 mensen last van glutenallergie en ongeveer 135.000 mensen weten dit zelf nog niet. Deze mensen zijn vaak al jaren op zoek naar de oorzaken van de klachten en symptomen. Glutenallergie kan erfelijk zijn, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Vaak is het wel zo dat in families bij meerdere mensen glutenallergie voorkomt.
TIP! Gebruik de Gluten check test om zelf thuis met meer dan 97% zekerheid de overgevoeligheid voor gluten aan te tonen of uit te sluiten!
Glutenallergie behandelen: glutenvrij dieet!
De beschadigingen aan de darm zijn maar zelden blijvend en herstellen zich zodra je geen gluten meer eet. Nadat de darm hersteld is, blijven de patiënten gezond zolang ze geen gluten meer binnenkrijgen. Dat is niet heel simpel, een glutenvrij dieet vraagt veel discipline! De volgende voedingsstoffen moeten namelijk in ieder geval vermeden worden:
- Brood, pasta en ontbijtgranen
- Koekjes, taart en gebakjes
- Soja saus, mosterd en mayonaise
- Soep en sauzen uit blik of in flessen
- Bier en whisky
Ook met chips, nootjes en olie moet je oppassen. Deze kunnen namelijk verborgen gluten bevatten! Gebruik alleen olijfolie en check altijd de verpakkingen of er mogelijke aanwezigheid van gluten is! Dit geldt ook voor medicijnen, voordat je nieuwe medicijnen gebruikt moet je eerst navraag doen of er gluten zijn verwerkt in de medicatie.
Voeding bij glutenallergie
Dr. Schär is al ruim dertig jaar leidend op het gebied van glutenvrije producten. Dit doen zij door steeds weer in te spelen op de laatste ontwikkelingen. Van dit merk bieden wij een breed assortiment aan lekkere producten van topkwaliteit! Zo zijn er bijvoorbeeld koekjes, snacks, melen, bakmixen, houdbaar brood, muesli’s en pasta’s. Zo kan iedereen die glutenvrij moet eten onbezorgd genieten van heel veel lekkere producten!
Bij Drogist.nl hebben wij een groot assortiment aan glutenvrije producten, bijvoorbeeld van de merken Dr. Schär, Slim Pasta, Pain Des Fleur, Lindroos, Le Poole, Terrasana en Candy Tree. Van de merken Saxon en Schnitzer is er zelfs glutenvrij bier! Voordelig online bestel je jouw glutenvrije producten bij Drogist.nl!