Komende week staat voor veel scholen en ouders in het teken van ‘Nationale Luizendag' Een initiatief van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH) om Nederland in één leer hoofdluisvrij te maken. Met de ‘Nationale Luizendag' wil LSH ouders ervan bewust maken van het belang om regelmatig te kammen om zo hoofdluis tegen te gaan. Drogist.nl staat stil bij de dag van de hoofdluis.
De hoofdluis is een zeer klein insect dat behoort tot de dierluizen of Phthiraptera. Het is een van de bekendste soorten insecten die parasitair leeft van bloed van de mens, en tevens een van de wijdst verspreide soorten. De hoofdluis wordt gezien als een plaaginsect.
Volgens het RIVM/CBS krijgen er jaarlijks 200.000 tot 250.000 basisschoolleerlingen hoofdluis. Dit aantal kan afnemen als scholen én ouders proberen de verspreiding van hoofdluis tegen te gaan. Dit kan onder andere door continu alert te zijn, regelmatig te controleren op hoofdluis met een speciale kam en als aanvulling op het kammen gebruik te maken van een preventieve spray.
Symptomen hoofdluis
Voordat je hoofdluis kunt bestrijden, dien je eerst zeker te weten dat er sprake is van hoofdluis. De belangrijkste symptomen van hoofdluis zijn:
- Jeuk aan je hoofdhuid
Wanneer de hoofdluis steekt, laat deze speeksel achter in je huid. Het speeksel van een luis kan enorm jeuken. Jeuk op je behaarde hoofdhuid is dan ook het eerste symptoom van een hoofdluisbesmetting. Wanneer je aan je hoofdhuid krabt kunnen er wondjes ontstaan die gemakkelijk kunnen gaan ontsteken.
- Aanwezigheid van eitjes
Een hoofdluis legt tot 6 neten (luizeneitjes) per dag. Deze plakken tegen de haarschacht en komen na 8 dagen uit. Je kunt je voorstellen dat het niet lang hoeft te duren voordat er een luizenplaag ontstaat. Eitjes zijn op te sporen door ze met een netenkammetje uit te kammen.
Het is belangrijk dat insecten op tijd worden opgespoord. Ouders/verzorgers wordt geadviseerd om minimaal één keer per week de haren van kinderen te controleren met een speciale kam. Voor het controleren op hoofdluizen gebruik je een plastic luizenkam. Voor het uitkammen van hoofdluizen en neten gebruik je een netenkam. Deze heeft metalen tanden en wordt gebruikt voor het uitkammen van hoofdluizen en neten na een hoofdluisbehandeling.
Op het moment dat er hoofdluizen en neten in de haren worden is het verstandig om een metalen netenkam te gebruiken om ze te verwijderen.
Kijk ook eens op Drogist.nl voor voordelige hulpmiddelen tegen hoofdluizen.