Het komt steeds vaker voor: schurft, een hele vervelende huidaandoening waardoor je veel van last krijgt van jeuk. De oorzaak hiervan is de schurftmijt. Wat is schurft precies en wat zijn de symptomen? Hoe behandel je het en is het besmettelijk? Lees er alles over in deze blog.
Wat is schurft?
Schurft is een huidziekte die ontstaat doordat schurftmijten gangetjes in je huid graven. In deze gangetjes van ongeveer een centimeter leggen ze eitjes, waaruit na drie dagen nieuwe mijten uit komen. Die leggen na twee weken weer eitjes op een andere plek in de huid. Dit veroorzaakt irritatie en jeuk.
De symptomen van schurft
De symptomen van schurft zijn schilferige gangetjes in de huid of blaasjes of pukkeltjes die heel erg jeuken. De schurftmijten hebben een voorkeur voor de polsen of plekjes tussen de vingers en de tenen. Maar ze nestelen zich ook in de oksels, in de liezen, aan de voeten en aan de enkels. Bij vrouwen zitten de mijten ook regelmatig rondom de tepels en bij mannen aan de penis en de balzak. De diertjes zijn te klein om te kunnen zien. Je voelt wél dat het op deze plekken enorm jeukt. De oorzaak is een afweerreactie van je lichaam tegen de poep van de mijt. Vooral ’s nachts is de jeuk heel erg. Je kunt het misschien niet laten om te krabben. Hierdoor kan de huid gaan ontsteken. Aan het begin heb je meestal nog geen klachten. Pas twee tot zes weken na besmetting komen de symptomen van schurft openbaar en weet je dat je eraan lijdt.
Is schurft besmettelijk?
Ja, schurft is besmettelijk. Als je langer dan een kwartier de huid aanraakt van iemand met schurft, is de kans groot dat je zelf ook besmet raakt. Je kunt ook besmet raken als je de lakens vastpakt waaronder iemand met schurft heeft gelegen óf als je zijn of haar kleding aantrekt.
Helaas worden de symptomen van schurft pas heel laat duideljk. Tegen de tijd dat je ontdekt dat je aan deze huidziekte lijdt, heb je mogelijk al mensen in je omgeving besmet. In ieder geval is het belangrijk om zo snel mogelijk je omgeving in te lichten als je weet dat je besmet bent. Zo kan verdere verspreiding van de schurftmijt zoveel mogelijk voorkomen worden.
Behandeling tegen schurft: Loxazol
Gelukkig kun je schurft behandelen. Als je weet dat je schurft hebt, haal dan zo snel mogelijk permetrine in huis. Permetrine crème is verkrijgbaar onder de naam Loxazol. Het is belangrijk dat je de Loxazol crème aanbrengt op een droge huid. Doe de behandeling tegen schurft dus bij voorkeur niet meteen na het douchen.
Smeer je hele lichaam in: van je kaakrand tot je tenen. Bij kinderen jonger dan drie jaar smeer je ook het gezicht en het behaarde hoofd in. Dit geldt ook voor volwassenen met een verminderde weerstand. Trek na het insmeren schone kleren aan en ga ‘s avonds in een schoon bed liggen.
Was jezelf ongeveer acht tot twaalf uur na de behandeling met lauwwarm water en zeep. Ga niet in bad, want dan kan de Loxazol teveel door het lichaam worden opgenomen.
Meestal is een eenmalige behandeling voldoende. Niet alleen jij, maar ook je huisgenoten en mensen met wie je nauw contact hebt gehad, kunnen zich het beste insmeren met Loxazol of permetrine gel. Voor de zekerheid is het goed om de behandeling één tot twee weken later nog eens te herhalen. Dit geldt niet voor de mensen uit je omgeving die geen klachten hebben. Voor hen is één behandeling genoeg.
Loxazol tegen schurft kopen bij Drogist.nl
Loxazol crème tegen schurft is online te bestellen bij Drogist.nl. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je dit product zo snel mogelijk in huis hebt, zodat je direct kunt starten met de behandeling tegen schurft. Ontvangen wij jouw online order vandaag nog vóór 21.30 uur, dan sturen wij de Loxazol vandaag nog naar je toe, zodat jij deze crème de volgende werkdag al in huis hebt. Dit is alleen mogelijk als de Loxazol bij ons op voorraad is.