
Lactoferrine is een bestanddeel uit melk dat ook te verkrijgen is als voedingssupplement. De naam ‘lactoferrine’ maakt al een beetje duidelijk wat dit stofje is. Lacto verwijst naar melk en ferrine staat voor ijzer. Lees hierover meer in deze blog.
Lactoferrine is een eiwit dat van nature in ons lichaam wordt aangemaakt. Maar doordat dit stofje als eerste in melk werd ontdekt, kreeg het een naam die naar melk verwijst.
1. Lactoferrine kan ijzer aan zich binden
Van Lactoferrine weten we dat het de volgende eigenschap heeft: Het kan ijzer aan zich binden.
2. Lactoferrine zit vooral in colostrum
Vooral in de allereerste moedermelk (colostrum) die een vrouw na de geboorte van haar baby produceert, zit veel lactoferrine. Dit geldt ook voor colostrum van zoogdieren, zoals koeien. De latere melk bevat veel minder lactoferrine. De koemelk die wij meestal tot ons nemen, bevat een relatief lage hoeveelheid van dit stofje. Ons lichaam maakt ook lactoferrine aan, maar nooit zoveel als je na de geboorte binnenkrijgt via colostrum.
3. Lactoferrinesupplementen moeten 95% lactoferrine bevatten
Het is belangrijk dat een lactoferrinesupplement zo zuiver mogelijk is. Het dient zoveel mogelijk pure lactoferrine te bevatten. Volgens de Europese regelgeving moeten lactoferrine-supplementen voor minimaal 95% procent uit pure lactoferrine bestaan. Alles wat daarboven zit, voldoet dus aan de norm.
4. Lactoferrinesupplementen hebben een LPS-gehalte
Op het etiket van een lactoferrinesupplement kom je vaak de term ‘LPS’ tegen. Je vraagt je misschien af wat dit betekent. ‘LPS’ is een afkorting van lipopolysachariden: stoffen die in de buitenmembraan van bepaalde soorten bacteriën zitten. Je zou de hoeveelheid LPS kunnen zien als de maat voor de aanwezigheid van (dode) bacteriën. Verse koemelk bevat meestal een lager gehalte LPS. De hoeveelheid LPS wijst dus ook naar de versheid van de melk. Wei heeft al wat productieprocessen doorstaan en bevat dus meestal meer LPS. Overigens komt LPS niet alleen voor in lactoferrine, maar ook in andere voedingsmiddelen. Het is dus niet iets dat specifiek bij lactoferrine hoort. Ook een aantal normaal aanwezige en onschadelijke bacteriën in onze darmen maken LPS aan.