
Borstvoeding versus flesvoeding
De meningen over het voeden van de baby zijn erg verdeeld. De één wil het kind zelf borstvoeding geven terwijl de andere moeder, de vader er meer bij wil betrekken en zij kiest dan voor de flesvoeding. De meest natuurlijke manier is om je kindje borstvoeding te geven maar vaak heeft men daar geen tijd voor. De flesvoeding is daar de oplossing voor. Iedereen kan het kindje voeden en iemand die borstvoeding geeft moet het altijd zelf doen.
Borstvoeding
Veel vrouwen kiezen ervoor om hun kindje borstvoeding te geven. De band tussen de moeder en het kind wordt door borstvoeding verstevigd. Dat komt omdat het zogenaamde baby-ik-hou-van-jou-hormoon vrijkomt. De risico's op allerlei ziektes worden verkleint. Als er allergieën in de familie voorkomen is het belangrijk om 6 maanden borstvoeding te geven want hierdoor wordt de kans op allergische reacties kleiner.
Kolven
Door af te kolven krijgt je baby toch de borstvoeding binnen en kan de vader het kind toch een flesje geven. De voeding heeft altijd de juiste samenstelling. Tijdens het kolven zondert de vrouw zich af. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die afkolven zich buitengesloten voelen. Difrax heeft nu een kolfapparaat dat lief voor de mama's is. De kolf is stiller en onzichtbaar doordat het onder de bh wordt gedragen. Het apparaat kan je even op tafel zetten, je hebt dan je handen vrij en niemand ziet dat je aan het kolven bent. De vrouw hoeft zich dan niet meer af te zonderen en je kan dan langer borstvoeding blijven geven. Dit kolfapparaat is goed schoon te maken en te houden. Het is getest door medische expert en door jonge moeders. Difrax BtoB kolf heeft zelfs de Baby Innovation Award van 2011 gewonnen. Door het kolven met dit kolfapparaat krijgt je baby toch borstvoeding en gaat je kind dus beter beschermd de wereld in.
Voor- en nadelen van borstvoeding
Een van de belangrijkste voordelen van het geven van borstvoeding is dat de baby voeding binnen krijgt die de juiste samenstelling heeft en die op de goede temperatuur is. De band tussen de moeder en het kind wordt heel sterk. Verder is het gratis. Een nadeel is dat je niet kan zien of de baby voldoende heeft gedronken. Verder zal de moeder het kind altijd zelf moeten voeden. Dit is wel een belangrijk nadeel van het geven van borstvoeding. De moeder heeft bij het geven van borstvoeding ook kans op verschillende kwalen zoals borstontsteking en pijnlijke tepelkloven.
Flesvoeding
Als er wordt gekozen voor het geven van flesvoeding dan kan er sneller worden gestopt met de nachtvoedingen. Er zijn verschillende varianten zo is er zuigelingenmelk en opvolgmelk beschikbaar. Als je kindje vaak last van krampjes heeft dan is daar een speciale voeding voor verkrijgbaar. Iemand anders kan het ook altijd overnemen en dit is een belangrijk voordeel. De kans op borstontsteking is er niet. Een baby die gevoed wordt met een fles die zal wel wat molliger zijn dan een met borstvoeding gevoede baby omdat de flesvoeding vaak ruim gemeten is.
Voor- en nadelen van flesvoeding
Flesvoeding heeft ook voor- en nadelen. De flesjes kunnen iedere ochtend worden gevuld en je kunt precies zien of de baby genoeg heeft gedronken. Bij de flesvoeding kan iemand anders ook de baby voeden, de vader kan meer bij de baby betrokken worden. Ook als je weer gaat werken is flesvoeding erg handig. De oppas kan het kindje dan voeden. De flesvoeding bevat niet alle stoffen om ziekten tegen te gaan. Als de baby gaat huilen dan moet hij of zij eerst worden getroost want het flesje moet dan eerst worden opgewarmd. Als je baby last heeft van een voedselallergie is daar een speciale voedingssoort voor.
Conclusie
Flesvoeding en borstvoeding hebben allebei voor- en nadelen. Bij borstvoeding zal de band tussen moeder en kind hechter zijn dan wanneer er flesvoeding is gegeven. De borstvoeding is maar in één merk verkrijgbaar, alleen die van jezelf. Bij de flesvoeding heb je keuze uit verschillende soorten flesvoeding. Als
je flesvoeding geeft kan je de vader van het babytje er meer bij betrekken. Het kolven is een middenweg. Het kindje krijgt de borstvoeding binnen maar het kan door verschillende mensen worden gegeven.
Tip! Regel voordat je aan het werk gaat waar je borstvoeding mag geven of waar je mag kolven. Wettelijk mag je tot 9 maanden 25% van de werktijd hieraan besteden.