
Bloed plassen, troebele urine, buikpijn en pijn bij het plassen? Dat wijst op een blaasontsteking.. Een blaasontsteking komt veel voor bij vrouwen. Vrouwen hebben een kortere plasbuis, hierdoor komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De ontsteking begint door bacteriën in de blaas en deze zorgen voor de moeilijkheden bij de blaas. In dit artikel kun je lezen hoe een blaas ontsteking ontstaat, wat de kenmerken zijn en op welke manier het wordt behandeld.
Ontstaan van blaasontsteking
Een blaasontsteking ontstaat in 80% van de gevallen door de bacterie 'Escherichia coli' en is een ontsteking van het blaaswandslijmvlies. Deze bacterie leeft in de darmen. Wanneer hij in de urinebuis terechtkomt, kan hij zich naar de blaas verplaatsen. Daar hecht hij zich aan de blaaswand en veroorzaakt een ontsteking. Hij kan ook in de urinebuis komen via de huid, dit komt vaak voor bij geslachtsgemeenschap. Andere verhogende factoren zijn weinig drinken, een lage weerstand, slechte hygiëne of medicijngebruik. Ook wanneer de blaas niet helemaal wordt leeggeplast, blijven er bacteriën in de blaas achter die voor een ontsteking kunnen zorgen.
Kenmerken blaasontsteking
De ontsteking komt vaak voor bij vrouwen. Vrouwen hebben een kortere urinebuis dan mannen en hierdoor is het voor de bacteriën niet moeilijk om in de blaas te komen via de darmen. De kenmerken en klachten van blaasontsteking zijn: moeilijk plassen, pijn bij plassen, bloed bij plassen, troebele plas, branderig gevoel bij plassen, kleine beetjes plassen en pijn in de onderbuik en onderrug. Om te laten testen of je een blaasontsteking hebt, lever 'verse' urine in, liefst van de ochtend, bij de huisarts.
Behandeling blaasontsteking
De huisarts zal als eerst een korte antibiotica kuur voorschrijven. Bij ernstige klachten of wanneer de blaasontsteking snel en vaak terugkeert, wordt er een groter onderzoek gestart. Er kan sprake zijn van een nierbekkenonsteking, hier is een langdurigere behandeling voor nodig. Er kunnen ook preventieve maatregelen worden genomen. Hierbij valt te denken aan; veel water drinken, plas niet ophouden, de blaas goed leegblassen, katoenen ondergoed dragen, zorgen voor een goede hygiëne op het lichaam, extra vitamine C slikken, cranberrysap drinken, plassen na geslachtsgemeenschap en gebruik eventueel tabletten die een blaasontsteking helpen voorkomen.
Een blaasontsteking krijgen is heel vervelend en vaak ook erg pijnlijk. Er zijn verschillende manieren om de risico op een ontsteking te verminderen. Denk maar aan extra vitamine C innemen, cranberry sap drinken, zorgen voor een goede hygiëne en de blaas altijd goed leegplassen. Wanneer je langer last hebt van een blaasontsteking, lever dan 'verse' urine in bij de huisarts. Hij kan dan een antibiotica kuur voorschrijven. Komt er koorts bij kijken? Raadpleeg ook dan je huisarts en vraag tijdig om advies.