Wat te doen bij jeukende ogen door hooikoorts? Tien tips!

Stuifmeel of ‘pollen’ van grassen en bomen verspreiden zich vaak al in februari en maart. Ben je allergisch voor deze pollen, dan heb je ‘hooikoorts’. Eén van de klachten die je kunt hebben is jeuk aan je ogen. Wat kun je hiertegen doen?

 

Niet iedereen is allergisch voor de pollen van dezelfde grassen of bomen. Je ervaart de meeste klachten op het moment dat het soort pollen waar jij allergisch voor bent veel in de lucht te vinden is. Dat is tijdens de bloeiperiode van de boom of grassoort. De els bloeit bijvoorbeeld tussen januari en maart, terwijl de eik pas in april en mei bloeit. De periode waarin de meeste mensen met hooikoorts  - of seizoensgebonden allergische rhinitis, zoals hooikoorts ook wel wordt genoemd – de grootste klachten ervaren, is van mei tot augustus.

 

Waardoor pollen in de lucht?

Grassen en bomen produceren stuifmeel voor de bevruchting. In het ‘pollenseizoen’ komen grote hoeveelheden stuifmeel in de lucht die door de wind worden meegevoerd

 

Hoe ontstaat hooikoorts?

De pollen komen in contact met de slijmvliezen van je ogen, neus en mond en je lichaam reageert hierop. Als je lichaam de pollen als schadelijk ervaart, maakt het antistoffen aan. Dit lokt allergische reacties uit. Je moet dan bijvoorbeeld niezen of je krijgt te maken met een verstopte neus, benauwdheid, moeheid en tranende of jeukende ogen.

 

Welke oogklachten door hooikoorts?

Doordat de slijmvliezen van je ogen, neus en mond in contact komen met het stuifmeel en je lichaam hierop reageert, krijg je last van hooikoortsklachten. Eén van de symptomen is jeukende ogen. Je ogen worden rood en dik en gaan jeuken. Ook je oogleden kunnen geïrriteerd raken en rood en dik worden.

 

Dit kun je doen tegen jeukende ogen door hooikoorts

Jeukende ogen door hooikoorts kun je vaak niet helemaal voorkomen. Toch kun je er wel iets aan doen. Lees hieronder onze tips.

 

1. Draag buiten een zonnebril

Je doet er goed aan om tijdens het pollenseizoen zoveel mogelijk een zonnebril te dragen. Stuifmeel komt dan minder snel in je ogen.

 

2. Houd ramen en deuren gesloten

Het stuifmeel waarvoor je allergisch bent kan gemakkelijk naar binnen waaien. Houd daarom deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten.

 

3. Wrijf niet in je ogen

Wrijf niet in je ogen. Hierdoor kunnen je ogen extra geïrriteerd raken. En wie weet zit er stuifmeel aan je handen.

 

4. Ga niet zelf gras maaien

Het is misschien heel verleidelijk om toch even zelf het gras te maaien. Maar als het niet per se hoeft omdat iemand anders het ook kan doen, doe het dan niet. Als je gras maait, komen er veel pollen vrij.

 

5. Droog de was niet buiten

Stuifmeel kan ook aan de was komen die buiten hangt te drogen. Hang daarom tijdens het pollenseizoen geen was buiten. Als er stuifmeel aan kleding, handdoeken en dekens komt te zitten, kun je hier veel last van hebben.

 

6. Was je handen extra goed als je contactlezen in of uit doet

Draag liever even geen contactlenzen. Draag je tóch lenzen, was dan extra goed je handen als je de lenzen in en uit doet. Het is namelijk belangrijk dat er geen stuifmeel aan de lenzen komt.

 

7. Pas je timing en vakantiebestemming aan

Heb je veel last van hooikoorts, kies dan voor een vakantiebestemming waar je zo min mogelijk in contact komt met pollen in de lucht, bijvoorbeeld in de bergen of aan zee. Ga je naar buiten, kies dan een goed moment uit. Bij regenachtig weer zitten er minder pollen in de lucht dan bij zonnig, droog weer en een matige wind.

 

8. Koud washandje op je ogen geeft verlichting

Zoek je verlichting van je oogklachten? Een koud washandje op je ogen kan helpen.

 

9. Gebruik oogdruppels met natriumcromoglicaat

Om de klachten te verminderen, kun je oogdruppels met natriumcromoglicaat gebruiken, zoals Prevalin Hooikoorts Oogdruppels.* Dit geneesmiddel geneest de hooikoorts niet, maar remt het vrijkomen van stoffen die kunnen zorgen voor overgevoeligheidsreacties. De verschijnselen van hooikoorts, zoals tranende en jeukende ogen, worden hierdoor tegengegaan.

Prevalin Hooikoorts Oogdruppels bevatten per ml 20 mg natriumcomoglicaat als werkzame stof. De hulpstoffen in dit geneesmiddel zijn natriumedetaat, benzalkoniumchloride en gezuiverd water.

 

Gebruik je contactlenzen? Doe deze dan eerst uit voordat je Prevalin Hooikoorts Oogdruppels gebruikt. Zachte contactlenzen kunnen de hulpstof benzalkoniumchloride opnemen. De kleur van de contactlenzen kan hierdoor veranderen. Heb je Prevalin Hooikoorts Oogdruppels gebruikt, wacht dan een kwartier voordat je de lenzen weer indoet.

 

Verergeren de klachten alleen maar na gebruik van Prevalin oogdruppels? Raadpleeg dan een huisarts. Misschien ben je allergisch voor benzalkoniumchloride.

 

Bijwerkingen die soms voorkomen zijn tijdelijke irritaties van het oog zoals steken en branderig gevoel van de ogen, direct na het druppelen. Plaatselijk irritatie, zoals rode ogen en jeuk, komt zelden voor. Een allergische reactie, zoals zwelling van de oogleden, komt zeer zelden voor.

 

10. Gebruik hooikoortstabletten (antihistaminica)

Andere geneesmiddelen tegen allergie zijn antihistaminica, zoals Allegra Fexotabs 120 mg Hooikoortstabletten.* Allegra Fexotabs 120 mg Hooikoortstabletten verlichten de symptomen van seizoensgebonden allergische rhinitis (hooikoorts). Ook hooikoortsverschijnselen als jeukende, rode en tranende ogen horen hierbij. Kinderen onder de 12 jaar mogen Allegra Fexotabs 120 mg Hooikoortstabletten niet gebruiken.

 

Raadpleeg een arts als je Allegra Fexotabs 120 mg Hooikoortstabletten wilt gebruiken en je hebt lever- of nierproblemen. Aangezien de tabletten kunnen zorgen voor een snelle of onregelmatige hartslag, dien je voorzichtig te zijn met het gebruik ervan als je hartproblemen hebt (gehad). Vraag in dat geval ook eerst advies aan je arts. Ook als je bejaard bent, is het raadzaam eerst een arts te raadplegen.

 

Vaak voorkomende bijwerkingen van Allegra Fexotabs 120 mg Hooikoortstabletten zijn duizeligheid, hoofdpijn, sufheid en misselijkheid. Andere mogelijke bijwerkingen zijn: jeuk, huiduitslag, galbultjes, pijn op de borst, plotselinge roodheid van gezicht en hals, slapeloosheid, nervositeit, slaapproblemen en nachtmerries, snelle of onregelmatige hartslag of diarree. Ongeveer 1 op de 100 gebruikers krijgt na gebruik te maken met vermoeidheid.

 

Ernstige allergische reacties na het gebruik van Allegra Fexotabs 120 mg Hooikoortstabletten zijn een opgezwollen gezicht, opgezwollen lippen, keel of tong. Ook kortademigheid en moeilijk kunnen ademhalen horen daarbij. Heb je hier last van, neem dan onmiddellijk contact op met je arts.

 

Geneesmiddelen voor allergische rhinitis of hooikoorts kopen

Last van hooikoorts of seizoensgebonden allergische rhinitis? Oogdruppels met natriumcromoglicaat en antihistaminica kun je online bestellen bij Drogist.nl. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij deze geneesmiddelen zo snel mogelijk thuisgestuurd krijgt.

 

 

*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Terug naar overzicht

Wat te doen tegen sinaasappelhuid? Een cellulitisbehandeling!

15 april 2024 - Sinaasappelhuid wordt het ook wel genoemd: huid op je armen, benen of billen die er bobbelig uitziet, net als een sinaasappelschil. Met de zomer in aantocht wil je jouw ‘cellulitis’ natuurlijk graag behandelen. Maar hoe?   Bij sinaasappelhuid en cellulite gaat het om hetzelfde: een bobbelige huidstructuur die er niet zo heel mooi uitziet,...
Lees verder

Welke vitamines zijn goed voor je huid, haar en nagels?

8 april 2024 - Vitakruid BeautyComplex is goed voor huid1, haar2 en nagels3. Het bevat vitamine C en B3 voor de huid en vitamine B8 voor huid en haar. Zes andere, toegevoegde nutriënten maken dit beautysupplement compleet.   Een mooi uiterlijk begint van binnenuit. Wil jij je huid, haar en nagels een optimale verzorging geven? Eet dan voldoende voedsel met...
Lees verder

Drie keer meer concentratie: van bewegen tot Tai-Ginseng

4 april 2024 - Je raakt snel afgeleid, krijgt taken niet af of je hebt moeite met het houden van overzicht. Vervelend, zeker als je moet presteren tijdens examens of na een periode van verlof weer aan het werk gaat. Deze (examen-)spanning kan voelen als een blok aan je been. Ervaar jij veel (examen)spanning of heb je moeite met concentreren? Deze tips kunnen...
Lees verder

Voeding bij duursport: dranken en repen van Isostar

3 april 2024 - Als je aan duursport doet, is het nuttigen van de juiste voeding belangrijk. Kies ook de juiste eetmomentjes. Sporten op een volle of juist lege maag kan ervoor zorgen dat je minder presteert. Van Isostar is speciale sportvoeding verkrijgbaar.   Hydratatie, voeding, energie en herstel zijn belangrijke behoeften van duursporters. De...
Lees verder

Pepermuntolie bij het prikkelbaredarmsyndroom

28 maart 2024 - Heb je het prikkelbaredarmsyndroom of een spastische darm? Dan heb je vaak buikpijn en problemen met poepen. Dat is heel vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Tempocol Pepermuntolie* kan buikpijn en krampen in het maagdarmkanaal helpen te verlichten.   Het prikkelbaredarmsyndroom komt veel voor. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 25...
Lees verder

Oorkaarsbehandeling: zó gebruik je oorkaarsen

27 maart 2024 - Een kaars laten opbranden in je oor. Dat is in het kort een oorkaarsbehandeling. Steeds meer mensen maken hier gebruik van, voor uiteenlopende behoeften. Wil jij nou echt eens weten hoe zo’n behandeling eruitziet? In deze blog geven we je uitleg.   Het gebruik van oorkaarsen is niet nieuw. Steppevolkeren in Azië en Zuid-Amerikaanse...
Lees verder

Deze voeding is goed voor de lever

25 maart 2024 - Choline heeft een positieve invloed op de lever. Ook kurkuma is goed voor de lever*. Kurkuma is een plant die onder meer in India veel voorkomt. De voedingsstof choline maakt je lichaam zelf aan en zit ook in bepaald voedsel. Meer weten over deze stoffen? Lees dan snel verder.   Choline Choline draagt bij tot de instandhouding van de normale...
Lees verder

Vermoeid gezicht oppeppen met concealer

20 maart 2024 - Is de vermoeidheid van je gezicht af te lezen en wil je niet dat iedereen meteen ziet dat je vrij slecht hebt geslapen? Met de juiste make-up kun je je vermoeide gezicht oppeppen. Wist je dat je de wallen en kringen onder je ogen kunt wegwerken met een concealer?   Als je nog nooit een concealer hebt gebruikt, is dit misschien het moment om er...
Lees verder

Dit moet je weten over naproxen

14 maart 2024 - Naproxen vermindert pijn, verlaagt koorts en remt ontstekingen. Deze pijnstiller wordt onder meer gebruikt bij spierpijn, hoofdpijn en menstruatiepijn. Een aantal dingen zijn belangrijk om te weten voordat je naproxen gebruikt.   Een voorbeeld van naproxen is Aleve Select 275 MG Naproxen*. Dit geneesmiddel met de werkzame stof naproxennatrium...
Lees verder

Vijf supplementen die mede zorgen voor een goede weerstand

13 maart 2024 - Ben je benieuwd welke supplementen het immuunsysteem ondersteunen? Onder meer deze vijf: echinacea purpurea, zink, vitamine A, vitamine C, zink en foliumzuur. In deze blog geven we meer informatie over deze supplementen.   Echinacea (Rode zonnehoed) Echinacea purpurea is een plant met een paarsachtige, roze bloem. ‘Rode zonnehoed’ wordt...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.