Wat te doen bij jeukende ogen door hooikoorts? Tien tips!

Stuifmeel of ‘pollen’ van grassen en bomen verspreiden zich vaak al in februari en maart. Ben je allergisch voor deze pollen, dan heb je ‘hooikoorts’. Eén van de klachten die je kunt hebben is jeuk aan je ogen. Wat kun je hiertegen doen?

 

Niet iedereen is allergisch voor de pollen van dezelfde grassen of bomen. Je ervaart de meeste klachten op het moment dat het soort pollen waar jij allergisch voor bent veel in de lucht te vinden is. Dat is tijdens de bloeiperiode van de boom of grassoort. De els bloeit bijvoorbeeld tussen januari en maart, terwijl de eik pas in april en mei bloeit. De periode waarin de meeste mensen met hooikoorts  - of seizoensgebonden allergische rhinitis, zoals hooikoorts ook wel wordt genoemd – de grootste klachten ervaren, is van mei tot augustus.

 

Waardoor pollen in de lucht?

Grassen en bomen produceren stuifmeel voor de bevruchting. In het ‘pollenseizoen’ komen grote hoeveelheden stuifmeel in de lucht die door de wind worden meegevoerd

 

Hoe ontstaat hooikoorts?

De pollen komen in contact met de slijmvliezen van je ogen, neus en mond en je lichaam reageert hierop. Als je lichaam de pollen als schadelijk ervaart, maakt het antistoffen aan. Dit lokt allergische reacties uit. Je moet dan bijvoorbeeld niezen of je krijgt te maken met een verstopte neus, benauwdheid, moeheid en tranende of jeukende ogen.

 

Welke oogklachten door hooikoorts?

Doordat de slijmvliezen van je ogen, neus en mond in contact komen met het stuifmeel en je lichaam hierop reageert, krijg je last van hooikoortsklachten. Eén van de symptomen is jeukende ogen. Je ogen worden rood en dik en gaan jeuken. Ook je oogleden kunnen geïrriteerd raken en rood en dik worden.

 

Dit kun je doen tegen jeukende ogen door hooikoorts

Jeukende ogen door hooikoorts kun je vaak niet helemaal voorkomen. Toch kun je er wel iets aan doen. Lees hieronder onze tips.

 

1. Draag buiten een zonnebril

Je doet er goed aan om tijdens het pollenseizoen zoveel mogelijk een zonnebril te dragen. Stuifmeel komt dan minder snel in je ogen.

 

2. Houd ramen en deuren gesloten

Het stuifmeel waarvoor je allergisch bent kan gemakkelijk naar binnen waaien. Houd daarom deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten.

 

3. Wrijf niet in je ogen

Wrijf niet in je ogen. Hierdoor kunnen je ogen extra geïrriteerd raken. En wie weet zit er stuifmeel aan je handen.

 

4. Ga niet zelf gras maaien

Het is misschien heel verleidelijk om toch even zelf het gras te maaien. Maar als het niet per se hoeft omdat iemand anders het ook kan doen, doe het dan niet. Als je gras maait, komen er veel pollen vrij.

 

5. Droog de was niet buiten

Stuifmeel kan ook aan de was komen die buiten hangt te drogen. Hang daarom tijdens het pollenseizoen geen was buiten. Als er stuifmeel aan kleding, handdoeken en dekens komt te zitten, kun je hier veel last van hebben.

 

6. Was je handen extra goed als je contactlezen in of uit doet

Draag liever even geen contactlenzen. Draag je tóch lenzen, was dan extra goed je handen als je de lenzen in en uit doet. Het is namelijk belangrijk dat er geen stuifmeel aan de lenzen komt.

 

7. Pas je timing en vakantiebestemming aan

Heb je veel last van hooikoorts, kies dan voor een vakantiebestemming waar je zo min mogelijk in contact komt met pollen in de lucht, bijvoorbeeld in de bergen of aan zee. Ga je naar buiten, kies dan een goed moment uit. Bij regenachtig weer zitten er minder pollen in de lucht dan bij zonnig, droog weer en een matige wind.

 

8. Koud washandje op je ogen geeft verlichting

Zoek je verlichting van je oogklachten? Een koud washandje op je ogen kan helpen.

 

9. Gebruik oogdruppels met natriumcromoglicaat

Om de klachten te verminderen, kun je oogdruppels met natriumcromoglicaat gebruiken, zoals Prevalin Hooikoorts Oogdruppels.* Dit geneesmiddel geneest de hooikoorts niet, maar remt het vrijkomen van stoffen die kunnen zorgen voor overgevoeligheidsreacties. De verschijnselen van hooikoorts, zoals tranende en jeukende ogen, worden hierdoor tegengegaan.

Prevalin Hooikoorts Oogdruppels bevatten per ml 20 mg natriumcomoglicaat als werkzame stof. De hulpstoffen in dit geneesmiddel zijn natriumedetaat, benzalkoniumchloride en gezuiverd water.

 

Gebruik je contactlenzen? Doe deze dan eerst uit voordat je Prevalin Hooikoorts Oogdruppels gebruikt. Zachte contactlenzen kunnen de hulpstof benzalkoniumchloride opnemen. De kleur van de contactlenzen kan hierdoor veranderen. Heb je Prevalin Hooikoorts Oogdruppels gebruikt, wacht dan een kwartier voordat je de lenzen weer indoet.

 

Verergeren de klachten alleen maar na gebruik van Prevalin oogdruppels? Raadpleeg dan een huisarts. Misschien ben je allergisch voor benzalkoniumchloride.

 

Bijwerkingen die soms voorkomen zijn tijdelijke irritaties van het oog zoals steken en branderig gevoel van de ogen, direct na het druppelen. Plaatselijk irritatie, zoals rode ogen en jeuk, komt zelden voor. Een allergische reactie, zoals zwelling van de oogleden, komt zeer zelden voor.

 

10. Gebruik hooikoortstabletten (antihistaminica)

Andere geneesmiddelen tegen allergie zijn antihistaminica, zoals Allegra Fexotabs 120 mg Hooikoortstabletten.* Allegra Fexotabs 120 mg Hooikoortstabletten verlichten de symptomen van seizoensgebonden allergische rhinitis (hooikoorts). Ook hooikoortsverschijnselen als jeukende, rode en tranende ogen horen hierbij. Kinderen onder de 12 jaar mogen Allegra Fexotabs 120 mg Hooikoortstabletten niet gebruiken.

 

Raadpleeg een arts als je Allegra Fexotabs 120 mg Hooikoortstabletten wilt gebruiken en je hebt lever- of nierproblemen. Aangezien de tabletten kunnen zorgen voor een snelle of onregelmatige hartslag, dien je voorzichtig te zijn met het gebruik ervan als je hartproblemen hebt (gehad). Vraag in dat geval ook eerst advies aan je arts. Ook als je bejaard bent, is het raadzaam eerst een arts te raadplegen.

 

Vaak voorkomende bijwerkingen van Allegra Fexotabs 120 mg Hooikoortstabletten zijn duizeligheid, hoofdpijn, sufheid en misselijkheid. Andere mogelijke bijwerkingen zijn: jeuk, huiduitslag, galbultjes, pijn op de borst, plotselinge roodheid van gezicht en hals, slapeloosheid, nervositeit, slaapproblemen en nachtmerries, snelle of onregelmatige hartslag of diarree. Ongeveer 1 op de 100 gebruikers krijgt na gebruik te maken met vermoeidheid.

 

Ernstige allergische reacties na het gebruik van Allegra Fexotabs 120 mg Hooikoortstabletten zijn een opgezwollen gezicht, opgezwollen lippen, keel of tong. Ook kortademigheid en moeilijk kunnen ademhalen horen daarbij. Heb je hier last van, neem dan onmiddellijk contact op met je arts.

 

Geneesmiddelen voor allergische rhinitis of hooikoorts kopen

Last van hooikoorts of seizoensgebonden allergische rhinitis? Oogdruppels met natriumcromoglicaat en antihistaminica kun je online bestellen bij Drogist.nl. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij deze geneesmiddelen zo snel mogelijk thuisgestuurd krijgt.

 

 

*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Terug naar overzicht

Hoe behandel je een hoornaarsteek?

22 juli 2024 - De Aziatische hoornaar duikt steeds vaker op in ons land. Helaas kun je ook door die bij gestoken worden. Wat kun je verwachten na een steek van een hoornaar en wat moet je ertegen doen? Actie is in ieder geval snel vereist als je bent gestoken in je mond of als je allergisch bent voor het gif.   Een steek van de Aziatische hoornaar kan...
Lees verder

Diarree op vakantie? Dit kun je ertegen doen

15 juli 2024 - Op vakantie in een ander land kun je ineens last krijgen van waterige ontlasting. Je hebt bijvoorbeeld iets gegeten of gedronken waarin een bacterie, virus of parasiet zat. ‘Reizigersdiarree’ wordt deze acute vorm van diarree ook wel genoemd. Wat helpt hiertegen?   Als je op vakantie gaat naar een (sub)tropisch gebied, is de kans op...
Lees verder

Pigmentvlekkencrème tegen hyperpigmentatie

10 juli 2024 - Pigmentvlekken, wie heeft ze niet? Misschien heb je extra veel bruine plekjes op je huid: hyperpigmentatie. Je hebt bijvoorbeeld melasma of ouderdomsvlekken. Hoe zorg je ervoor dat deze vlekken minder opvallen? Lees hier welke pigmentvlekkencrème je zoal kunt gebruiken.   Hyperpigmentatie is niet schadelijk, maar je kunt je er wel aan storen....
Lees verder

Spaanse Vlieg als lustopwekkend middel

8 juli 2024 - Nooit verwacht dat Spaanse vlieg het lustgevoel kan verhogen? Hier lees je alles over het liefdesdrankje Spaanse Vlieg van Eros.    De naam ‘Spaanse Vlieg’ doet vermoeden dat er Spaanse vlieg in het product verwerkt zit. Wees gerust, dit is niet het geval. Al werd de Spaanse vlieg – en dan vooral een stofje dat dit diertje uitscheidt...
Lees verder

Zonnebrand met bruinversneller

3 juli 2024 - Vind je ook dat het krijgen van een bruine teint zo langzaam gaat? Pas na een aantal keren zonnen, zie je eindelijk wat verschil. Hoe kun je ervoor zorgen dat je sneller bruin wordt? Koop zonnebrand met een bruinversneller!   Om sneller een kleurtje te krijgen, heb je meerdere mogelijkheden. Sommige mensen gebruiken een zelfbruiner. Zoek je...
Lees verder

Weight Care wordt WeCare

27 juni 2024 - Weight Care krijgt een andere naam: ‘WeCare’. De producten veranderen niet qua inhoud, maar krijgen wel een nieuwe verpakking. Ook de producten van WeCare zul je voortaan aantreffen in een nieuw jasje.   Zowel WeCare als Weight Care staan voor jarenlange ervaring op het gebied van voeding en gewichtsbeheersing. Weight Care, dat in 1989...
Lees verder

Muggen verjagen met een muggenstekker

26 juni 2024 - Muggen kunnen je nachtrust behoorlijk verstoren. Word je niet gestoken, dan zul je toch in ieder geval last hebben van het gezoem om je oren. Heb je al eens een muggenstekker geprobeerd? Dan is nu het moment om een muggenstekker in huis te halen!   Hoge temperaturen in combinatie met veel regen zijn optimale omstandigheden voor muggen. Heb je...
Lees verder

Top 5 vakantiesupplementen: darmbacteriën, valeriaan en meer

24 juni 2024 - Op vakantie eet en leef je net een beetje anders dan in het dagelijks leven. En dan wil je natuurlijk niet dat je darmen, huid en nachtrust daar al te veel last van hebben. Of je nu thuis blijft of naar zonniger streken trekt, met deze vijf voedingssupplementen ben jij in ieder geval helemaal zomerklaar!   Tip 1. Darmbacteriën &...
Lees verder

Wat te doen na een wespensteek?

19 juni 2024 - Tijdens een zomerse dag kan het zomaar gebeuren: je wordt gestoken door een wesp. Wellicht weet je niet precies wat je moet doen. Hoe kun je een wespensteek behandelen? En hoe zit dat nou precies met de angel van de wesp die misschien nog in je huid zit?   Weet je niet zeker of je door een wesp gestoken bent? Een wespensteek herken je meestal...
Lees verder

Wat te doen bij zonneallergie? Gebruik levomenthol!

17 juni 2024 - Je hebt er lang naar uitgekeken: de zon! Maar nadat je eindelijk uitgebreid van de eerste zonnestralen hebt genoten, ontdek je vlekjes, bultjes of blaasjes op je huid. Je hebt last van zonneallergie! Ook op je oren kun je plekjes krijgen: lente-oren. Wat kun je hiertegen doen?   Je verwacht het misschien niet, maar zonne-allergie kun je óók...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.