Kurkuma

Kurkuma, kan zowel met een C als K, staat ook wel bekend als geelwortel. Het is een specerij uit de Oosterse keuken. Het wordt gemaakt van de Curcuma Longa, een plant die voornamelijk in India wordt geteeld. Kurkuma wordt net als gember gewonnen uit de wortel en heeft een milde, licht bittere smaak. Naast dat het een bekende specerij is, heeft kurkuma ook ontzettend veel positieve voordelen voor onze gezondheid. Na vele wetenschappelijke studies krijgen we steeds meer inzicht in de bijzondere eigenschappen van deze Oosterse specerij.

 

Waar wordt kurkuma gebruikt?

Als specerij is kurkuma het bekendst in poedervorm. De kurkumapoeder wordt verkregen door de wortels van de Curcuma Longa te stomen, schillen en vervolgens te malen tot poeder. Kurkumapoeder wordt vaak in gerechten gebruikt, denk bijvoorbeeld aan een kruidige Indiase curry. Maar ook kerriepoeder en piccalilly wordt gekleurd met kurkumapoeder. Kurkuma, ofwel geelwortel wordt vaker gebruikt dan je waarschijnlijk denkt!

 

Waarom is kurkuma gezond?

Naast het feit dat curcuma de belangrijke vitaminen A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K bevat, is het ook rijk aan de waardevolle mineralen calcium, ijzer, magnesium, zink en kalium. Een gezonde specerij met nog méér voordelen voor onze gezondheid.

 

In Azië, en met name India dankzij de Ayurvedische geneeswijze, weet men al duizenden jaren wat de gezondheidsvoordelen zijn van kurkuma. Daar wordt kurkuma voor allerlei doeleinden gebruikt. 

 

Kurkuma heeft als werkzaam bestanddeel ‘curcumine’. Deze stof wordt slecht door het lichaam opgenomen, waardoor er vrijwel altijd in een Kurkuma supplement peperine, ofwel zwarte peper is toegevoegd. In combinatie met zwarte peper wordt curcumine namelijk 2000% beter opgenomen door het lichaam. Curcumine is ook goed oplosbaar in vet. Wanneer er geen peperextract in het kurkuma supplement is toegevoegd wordt er vaak gebruik gemaakt van een vetoplossing. Mocht je kurkumapoeder als specerij willen gebruiken, meng het dan met een natuurlijke vet zoals olijf- of kokosolie.

 

De vele voordelen van kurkuma

In de Ayurvedische geneeskunde wordt curcuma al eeuwen lang gebruikt voor verschillende klachten en kwalen. Gelukkig zijn nu ook wij in Europa op de hoogte van de vele voordelen van geelwortel.

 

Waar is kurkuma onder andere goed voor?

  • Kurkuma ondersteunt het immuunsysteem*
  • Kurkuma helpt gewrichten soepel te houden*

* Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating 

 

Hoe gebruik je kurkuma?

Kurkuma gebruik je als poeder in de keuken, maar je kunt ook dagelijks een kurkuma supplement nemen zoals Lucovitaal Super Curcumine X-tra Krachtig. Dit kurkuma supplement bevat naast een hoge dosering curcumine ook vitamine C en D. Door het toegevoegde peperextract worden de kurkuma capsules erg goed opgenomen door het lichaam. 

 

Een dagelijkse inname van 1 tot 3 theelepels kurkumapoeder is voldoende, dit kan je bijvoorbeeld eenvoudig vermengen met je eten. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een curcuma supplement, waarbij de dagelijks aanbevolen dosering is aangegeven. Het gebruik van kurkuma is afgeraden in combinatie met het gebruik van bloedverdunners. Ook tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding is het gebruik van kurkumapoeder of een kurkuma supplement afgeraden.

 

Mocht je nog vragen hebben omtrent het gebruik van kurkuma en de vele positieve effecten? Stel je vraag over geelwortel op de chat en wij helpen je graag verder!

Lees meer
Sorteer op Toon 24 | 48 | 72 | 96 producten
Bij Drogist.nl kunt u producten uit de categorie Kurkuma voordelig online kopen tegen lage prijzen. Wanneer u vandaag uw Kurkuma producten voor 23:00 bestelt, dan bezorgen wij uw bestelling de volgende werkdag, mits voorradig.

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.